Vodun
Ascend (2018)
Halld a föld szavát, a lélek dallamát, a szellemek sírását, lásd a nők erejét, a természet dühét, értsd a történelemből ránk hagyott bölcsességeket és érezd a forradalmak energiáját. Ezen üzeneteket kívánja átadni a ma generációjának a 2016-ban alakult angol pszichedelikus heavy-afro rock trió, a Vodun spirituális, társadalmi és politikai értékeket közvetítő, érzéseinket felébresztő és egyben lángokba borító hurrikánszerű erőteljes dallamaival, törzsies ritmusaival, melyeket szaxofonnal és egyéb extra ütőhangszerekkel tesznek egyedivé. Az Ascend címet viszelő második lemezük egyfajta zenei tényfeltáró adaptációként szolgál jelenkorunk XXI. századi modernista emberének, akik hétköznapias, elvárosiasodott létükben tudomást sem vesznek mindennapos társadalmi és természeti katasztrófáinkról és azok következményeiről. Vidáman  élik kontrolált káoszban berendezett életüket, amelyben pillanatnyi érzékeiket, szükségleteiket elégítik ki.
 

Ebből a káoszból egy jókora ébresztő szándékú pofonnal zökkentenek ki minket a lemezt indító Spirits Past rituális törzsi dobjaira felépített fémesen sikáló heavy gitárjának maflásai, amik mellé mágikusan delejezett retro hard és space rock elemek robbannak be. Az afro származású énekesnő Chantal Brown 'Oya' spirituális énektémáival, széles vokáljaival képes minket egy olyan dimenziókba elrepíteni, ahol a miszticizmus, a természet erői és a belénk folytott vad ösztöneink kézzelfoghatóak. Egy kicsit szelídebb vehemenciával érkezik a Started From sivatagos dinamikája, amit a kaotikus thrasher alapokra helyezett Providence Of Ancestors zúzdás lávakövei követnek. Az ősi szellemeket megidéző Ogun’s Fight afrikai hangulatú komplex tribal, progresszív, experimetal jazz betéteivel körbeírt ólmozott doom horgai szép ívben húzzák cunami riffeiket, hogy aztán pusztító súlyaik az őt követő finom szövésű soul-jazz misztikumába helyezett Time Honoured feszes, robbanékony, de egyben lírai hangvételű technikásan modern metalos arculatú dallamain találjanak megnyugvást.


Az epikusan power gitárokra felpakolt New Doom világzenei és az Elusive Freedom poszt progresszív rockos szabadság szálai magasan kiemelkednek a lemez szférájából. Van bennük egyfajta ösztönös spirituális töltés, aminek köszönhetően már mi sem érezzük egészen a földön magunkat. De ugyan ez a helyzet a címadó Ascend narrátor bevezetője után érkezős közel negyed órás sivatagos "szavanna" stoner-je és a már ereinkben lüktető Rituals törzsi woodoo ritmusaival összemixelt szabbatista riffek környezetében, amelyekbe lenyugvó napként fordul bele a zárásként hallható For Your Kin rövidke sámán doom kultusza.


Az Ascend dalaiban összpontosítva vannak a természet vad hatásai, a mára már sokunkban elfeledett miszticizmus, az élet bölcsőjének szolgáló fekete kontinens kulturális, zenei, amolyan vissza a gyökerekhez ajándéka. Bár én úgy gondolom, minden népnek a maga gyökereit kell inkább jobban megismernie, és visszatérnie azon értékeihez. De alapvetően semmi elől nem zárkózom el, igy nyitottan fogadtam be a Vodun szertartásos zenéjét, üzenetét, amely remélem a mostani mindennapok "mindennel szemben ellenállás" generációjára, emberére is inspirálóan fog hatni.
 


Vodun_Ascend_2018
Kiadó:
Stílus:
heavy, psychedelic, soul, afro tribal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Spirits Past
2.Started From
3.Providence Of Ancestors
4.Ogun’s Fight
5.Time Honoured
6.New Doom
7.Elusive Freedom
8.Ascend
9.Rituals
10.For Your Kin
Írta:
Armand
2018. november 4., vasárnap, 20:13
Facebook:
Koncertek
Tales of the Morbid Butchers #6 fanzine release party vol. II.
november 17.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Anticult Balkan Tour 2018
november 17., 20:00,
Collosseum Club
Pro-Pain, Don Gatto, Hemlock, Stonedirt
november 18.,
Dürer Kert - Room 041
Nightwish - Decades: Europe 2018 Tour
november 20.,
BudapestArena
Zeke
november 23., 20:00,
Robot
Skalstorm European Tour MMXVIII
november 25.,
Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont
Aebsence, Amáliák
december 1., 20:00,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render