Mercy
Witchburner (1985)
Nem tagadom a svéd Mercy 1985-ös anyaga csak a napokban került elém, amikor is az epic doom Istenség a Candlemass szülinapos második nagylemeze, a Nightfall kapcsán akartam volna egy kis megemlékező írást ejteni, amin már Messiah Marcolin énekelte doom himnuszait. Azonban a szívemnek oly kedves album helyett a heavy metal dicső korai érájában tevékenykedő, a szerzetesi ruhában lófráló Eddie "Messiah" Marcolin korábbi csapataként (ami nevezhető zenei pályafutása ugródeszkájának is - ezelőtt csak egy gimis bandája volt Sounds néven) ismerté vált Mercy második albuma ragadta meg a fantáziámat, melynek dalai hallatán erősen földbe gyökeredzett a lában. A zenekar 1979-ben alakult akkor még Turbo néven, majd 1980-1990 között már Mercy néven működtek. 2002-ben egy rövid időre újra összeálltak, de az alapító-gitáros Andree "Witchking" Veljaca 2005-ös halálával végképp befejeződött az zenekar története. Tíz éves tevékenységük ideje alatt hivatalosan négy lemezt adtak ki: 1984 - Mercy, 1985 - Witchburner, 1989 - King Doom, 1990 - Black Magic. Zenéjük, amolyan ősi előfutára, útmutatója az epic heavy doomnak és annak a horror metalnak, amire King Diamond is törekedett Mercyful Fate zenekarával.
 

Koncertjeiken Marcolin kifestette magát, ami akkoriban nem épp a megszokott megjelenés volt a deszkákon. Szövegeik középpontjában különböző okkult és vallásos utalások, rituálék álltak, mint ahogy azt második lemezük a Witchburner abszolút ősi epic heavy/doom veretes, a klasszicista szabbatista-éra lassú nehéz fém vonalán kovácsolódott Your Pervert Priest daluk nyolc és fél perces dallamaiban is hallhatóak. Nagyjából ugyan ezen az üllőkről lepattant kézműves munkák szikráiból, szilánkjaiból származnak a Pains of Golgata hisztérikus fejhangon sikongató King Diamond világát előidéző metal villázásai és kissé lazább, szellősebb témákra eresztett Pray horror metal riffjei.


A Welcome to My Graveyard egy szélvész power metalos harci vágta Messiah Marcolin jellegzetes visítós kiállásaival teletűzdelve, amit orkánként tépnek szét Veljaca villámokon acélozott szólói. A dal viharai lenyugszanak a Judgement Day ólom lassú dülöngélései és barokkos gitártémáinak hullámai alatt, amikbe bekerült egy enyhe hard rock ízű ének dallam is. És, hogy újra a lovak szemét korbácsolva vonuljunk a csatába arról a Voodoo Kills fémkesztyűs csapásai és drasztikusan belassuló témaváltásai gondoskodnak, amik igazán záró, és egyben címadó tételük a Witchburner epikus mágiájában kapnak ólom szárnyakra.


Hogy a Mercy munkássága mennyire befolyásolta a Leif Edling általa alapított Candlemass vonalát arról most nem nyilatkoznék. Ezt döntse el mindeni a maga belátása szerint. De az biztos, hogy 1986-os Epicus Doomicus Metallicus albuma után Messiah Marcolin a legtökéletesebb választás volt a csapat énekesi posztjára, aki itt még jobban tudta kamatoztatta az előbb hallott Witchburner albumról áthozott epikus, himnikus dallamait. A Mercy ezután a lemeze után, amit nyugodtan nevezhetünk a legjobbnak, még két albumot készített el Rick Wine-nal a frontvonalban, majd 1990-ben egyik napról a másikra pihenőágra mentek egészen 2002-ig. Amikor is, ahogy már fentebb említettem egy rövid időre újra összeálltak és készítettek két újabb lemezt: 2002 - Vitctory March, 2003 - Underground. De gitáros, alapítójuk Andree Veljaca halálával teljesen beszüntették akkori tevékenységüket.
 


Mercy_Witchburner_1985
Kiadó:
Stílus:
heavy/doom
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.I'm Your Pervert Priest
2.Pains of Golgata
3.Pray
4.Welcome to My Graveyard
5.Judgement Day
6.Voodoo Kills
7.Witchburner
Írta:
Armand
2018. november 11., vasárnap, 11:48
Facebook:
Armand 2018. november 11., vasárnap, 17:52
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 143
Válasz boymester üzenetére:


Én Messiah énekével még a Memento Mori lemezeket szeretem nagyon, ha azt sem ismered, érdemes belefülelni...meg ott a Colossus is.

Köszi szépen! Szeretem Memento Mori-t és a Colossus-t is. \m/
boymester 2018. november 11., vasárnap, 13:06
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3878
Válasz Armand üzenetére:Köszi az alakítást! Én mint, ahogy írtam én is csak vélelenűl akattam rá.

Én Messiah énekével még a Memento Mori lemezeket szeretem nagyon, ha azt sem ismered, érdemes belefülelni...meg ott a Colossus is.
--
Youtube csatorna
Armand 2018. november 11., vasárnap, 12:50
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 143
Válasz boymester üzenetére:

Kicsit alakítottam a logón:) Ilyen ősi cuccról sem mostanában írt senki, gratulálok!


Köszi az alakítást! Én mint, ahogy írtam én is csak vélelenűl akattam rá.
boymester 2018. november 11., vasárnap, 12:03
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3878
Kicsit alakítottam a logón:) Ilyen ősi cuccról sem mostanában írt senki, gratulálok!
--
Youtube csatorna
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.079 seconds to render