In The Woods…
Cease The Day (2018)


 
2016-os visszatérő lemeze után ismét nagyreményekkel a szívünkben várhattuk a norvég avant-garde black metal színtér egyik legjelentősebb csapatának az In The Woods…-nak új, sorban az ötödik albumát, amely november 23-án Cease The Day címmel jelent meg. A közel egy órás játékidejű, 8 új dalt tartalmazó lemez továbbra is eredetien hozza a tőlük megszokott egyedi nagyzást és a rájuk oly jellemző naturalisztikus melankolikus hangulatot. Az album egyfajta kaleidoszkópikus jelensége, kivetülése a zenekar eddigi anyagainak. Méltón foglalja össze közel 25 éves alkotói tevékenységüket a korai rideg, egyedülállómód kísérletezős, enyhén népzenei atmoszférákkal átitatott 1995-ös debütó-anyaguk a Heart of the Ages, valamint a jelentősen progresszív irányba váltó és tempóját belassító Omnio (1997) és Strange in Stereo (1999), illetve a 16 évnyi pihenő után érkező, tömörebb, elgondolkodtatóbb szférákba elvivő 2016-os Pure albumának esszenciáit.
 
 

Nos, ezek az esszenciák rögtön meglehetősen erősen kiérződnek az albumnyitó Empty streets kifinomult, egyben komplex módon összetett dallamiból. A dal egy finom szövésű nordikus folk témával indít, amire indaszerűen kúsznak fel a ’70-es évek progresszív hatásaiba gyökerező és göngyölt nehéz, ám annál dallamosabb orgona/szinti ködös futamai. Mr. Fog, azaz James Fogarty énekes/gitáros álomszerű dallamai szinte a szív mélységeiből törnek fel és ugyan innen engedi szabadjára a torkában lakozó éhesen hörgő szörnyet, amit zúgó dallamokkal szárnyaló, klasszikusnak mondható black metalos betétek kísérnek végig, majd egy nyugis, akusztikus relax hangulatban végződnek. Hasonlóan összetett vonalon indul el a kábítószer-függőség és annak pusztító hatásaival foglalkozó Substance vortex kissé lecsupaszított, de annál izgalmasabb progresszív death metalos agresszivitásába burkolt delejes kozmikus aranylövései, amik némi akusztikus fátyol kíséretében átlebbennek a Respect my solitude gótikus doom tiszta és hörgős hanggal előadott álom mítoszába.


A Cloud Seeder egyfajta sötét egyensúlyt állít fel az album eddigi és ezután következő dalai között. Egy melankolikus, kissé félelmetes dallamokkal teli zongora hullámokkal indít, amire sorra fodrozódnak fel a kortárs prog/post-rock "ami tőlük kissé kakukktojás", valamint a dark-rock komorabb, szürkébb árnyalatai, amikre némi klasszikus zongora betéttel zárják rá a fedelet. Mindezeket egy hatalmas metal szív dobbanásával a Still yearning himnikus epic-power riffei követi, amik aztán a szinte ráépülő Strike up with the dawn extrém fém vereteiben domborodnak ki igazán. Ez a dal tökéletesen visszaadja a csapat korai vénáját, megmutatva mindazt, hogy miből is nőtték ki magukat. Csak úgy, mint az őt követő vehemens black és zárkózott dark metal nászéjszakáján megfogant avant-garde atmoszférájú Transcending yesterdays morózus szigorúsága, amik az lemez végre szépen lebuknak a már nyitásként megismert és hallott folk, népzenei dallam szálakat újragondolva előadott Cease the day rövidke zárásában.


A Cease The Day tele van nagyszerű riffekkel, agresszivitással, és egyben dallamossággal. Csak úgy, mint nagyszerű szívbe és lélekbemarkoló énekkel, egyben rémítő kiabálással, sikoltozással és hörgéssel. Mintha csak teljesen új értelmezést adtak volna annak, amit eddig csináltak. A lemez meseszerűen misztikus, de ugyan úgy hétköznapian egyszerű, mint ahogy egyedien varázslatos is. Az In The Woods…-nak sikerült egy olyan középútra rá találnia, ami kevés zenekarnak adatott meg eddig és ezzel (az én véleményem szerint, pedig anno rongyosra hallgattam az Omnio-t) talán a legjobb albumukat megalkotni.
 
In_The_Woods_8230_Cease_The_Day_2018
Kiadó:
Stílus:
avant-garde black/doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Empty streets
2.Substance vortex
3.Respect my solitude
4.Cloud seeder
5.Still yearning
6.Strike up with the dawn
7.Transcending yesterdays
8.Cease the day
Írta:
Armand
2018. november 25., vasárnap, 14:03
Facebook:
oldboy 2018. november 25., vasárnap, 20:28
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1881
Érdekes, hogy ezt a lemezt gyakorlatilag ketten rakták össze. Mr. Fog és Anders Kobro dobos.
Tehát úgy tűnik, hogy a Botteri-tesók közreműködése nélkül is lehet hamisítatlan In the Woods... lemezt készíteni.
Én még csak két hallgatáson vagyok túl, alapvetően tetszik is a lemez és szerintem nem csak nyomokban tartalmaz doom-ot. Azt is mondhatnám, hogy az In the Woods... egy doom zenekar, csak nagyon sajátos értelmezésben játsszák ezt a stílust.
Egyelőre csupán annyi a gondom vele, hogy elég kiszámíthatóan váltanak oda-vissza dallamos, atmoszférikus részekből tempós, blackes témákba.
Tehát kicsit egykaptafás dalok születtek ezúttal.
Persze lehet, hogy pár hallgatással később már ez sem fog zavarni, mert a hangulat az egyedi, és hibátlan! \m/
Armand 2018. november 25., vasárnap, 14:34
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 141
Válasz boymester üzenetére:

Megelőztél:)
Nagyszerű lemez, hasonlóan, mint a Pure. Annyi, hogy én azért még az avant-garde black mellé odaszúrnám a doomot is. (gun)

Igazad van! Nyomokban doom-t is tartalmaz. :-) (6)
boymester 2018. november 25., vasárnap, 14:29
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3869
Megelőztél:)
Nagyszerű lemez, hasonlóan, mint a Pure. Annyi, hogy én azért még az avant-garde black mellé odaszúrnám a doomot is. (gun)
--
Youtube csatorna
Koncertek
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Deiphago, Pyre, Insulter, Matterhorn
május 28.,
S8 Underground Club
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.146 seconds to render