Yawning Void
Streams Within (2019)

    A finn Yawning Void múltjában nem tudnék sokat vájkálni, mivel a négy fős black/death/doom fúzióban utazó csapat története 2016-ban kezdődött hivatalosan, eddig semmilyen hallgatni való nem került ki a kezeik közül. Ezen most sem demóval, EP-vel kívánnak változtatni, mivel a napokban jelent meg Streams Within című bemutatkozásuk, amit már idejekorán le lehetett tesztelni. A demók kimaradása sem nagy meglepetés, mivel igencsak rutinos underground arcok hozták össze ezt a projektet, akik számtalan zenekarban bizonyítottak már fiatal koruk ellenére. Persze azért korábban „kiszivárogtattak” két dalt a készülő albumról, de azokba nem igazán lehet belefutni sehol. Énekesnek itt van mindjárt Kari Kankaanpää, aki a Sepulchral Curse keretein belül károg, a Solothusban hörög nagyokat, itt pedig mindkét irányban kibontakoztathatja magát. Előbbiből hozta magával Tommi Ilmanem (lásd még: Urgalma, Dethera, Gambanteinn) dobost, utóbbiból pedig Veli-Matti gitárost, akitől tehát nem állnak messze a lassú témák és riffek. Érdekesség, hogy a mély, visszafogott basszusért egy őrült grinder a felelős Iiro Kosonen személyében, aki olyan impozáns projekteket tudhat a magáénak, mint a Cockrot, Cumbeast és Cryogenocide, de ezeken kívül még sok kezdetleges death metal csapatban próbálta már ki magát, rendszerint más-más szerepben.


 
    Vegyes társaság, vegyes zenei kavalkádot gyűjtött össze tehát a Streams Withinre, a végeredmény mégis kevésbé lett megosztó, vagy sokkal inkább ingerkeltő, mint azt elvárnánk. A kiadványon sorakozó öt, alapvetően hosszú dal ugyanis pofon egyszerűnek tűnő elemekből épül fel, a komolyabb lassulások nélkül pedig simán rásütném a blackened sludge jelzőt is. A háttérben nagyon sok apró finomság bújik meg, de a csapatot elkapta a pincébe tolt hangzás kialakításának láza, amivel gyakorlatilag alig érzékelhetővé tették a legtöbb ötletüket. A dalok folyamatosan változnak, épülnek és tartanak valamerre, de a sok mélyen megszólaló zúgás miatt ezt igazán csekély mértékben tudjuk detektálni, ráadásul a tempót sem igazán mozdítják el az álmosításra alkalmas andalgástól. Így veszik el a nyitó Hearts Like Abyss közepén valószínűleg ütősnek szánt, egyébként hidegrázós billentyűtéma, valamint az időnként ténylegesen bátorságot kapó Kosonen basszusfutamai. Sorban jönnek aztán a hasonló színvonaló tételek, míg elérünk a lemezt záró Aequuor – The Benthic Bodies című 16 perces monstrumhoz, amit bár lehagytak volna. Nehézkes tört ritmusain kell bukdácsolnunk jó ideig, hogy az utolsó percekben valami feloldozást kapjunk... Dalszövegek és témák terén sem igazán lehet olyat mondani a zenekarról, amit más északi bandáról még ne jegyeztek volna le (sötétség, üresség, természet, halál...), a borító meg inkább érdekes, mintsem mutatós...
    Hibái ellenére azonban mégsem tudtam könnyedén túltenni magam a lemezen, mert a maga egyszerű, egyértelmű módján kellemes időtöltésnek bizonyult a hallgatása. Tipikusan az a kiadvány, amit mielőtt elfelejtesz, jól esik meghallgatni párszor. Ha az album nem is, de a zenekar neve biztosan megragad annyira, hogy vevő legyek egy esetleges folytatásra, amiben benne van egy erősebb produkció lehetősége. Tegyetek vele ti is egy próbát a csapat bandcamp oldalán!


Yawning_Void_Streams_Within_2019
Kiadó:
Stílus:
black/death/doom egyveleg
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Hearts Like Abyss
2.Melaina Kholee
3.Ouroborean
4.Kalmoranta
5.Aequor - The Benthic Bodies
Írta:
boymester
2019. január 24., csütörtök, 17:27
Facebook:
Needless - Heresy (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 14., vasárnap, 13:12
Ossuaire - Premiers chants (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 14., vasárnap, 12:41
Crypt Sermon - The Ruins Of Fading Light (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 12., péntek, 09:23
This Gift Is a Curse - A Throne of Ash (2019)
Kritika, Eroen @ 2019. július 3., szerda, 18:39
Space God Ritual - The Unknown Wants You Dead! (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 3., szerda, 10:43
Koncertek
FEZEN Fesztivál 2019
július 24.,
MÁV Pálya
Neurosis, Yob, Negative Approach, Kowloon Walled City
július 24., 18:30,
Akvárium Klub
Iggy Pop, Cruel Hearts Club, Black Bartók
július 24.,
Budapest Park
Skunk Anansie, Holy Chicks
július 31.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.131 seconds to render