Meslamtaea
Niets En Niemendal (2019)


    A black metal úgynevezett második hulláma a 90-es évek elején végigsöpört a kontinensen és igencsak hamar áttételeket képzett a földrészek között is, aminek köszönhetően sokan próbáltak belekapaszkodni. Amilyen gyorsan érkezett azonban, úgy múlt el újdonság ereje és a zenészek már nem tudták pusztán a műfaji címke megjelölésével felhívni magukra a figyelmet, el kellett kezdeni a zenét finomítani és egyre "okosabban" játszani, hogy ne csak a meg nem értett fiatalok nyúlfarknyi rétegének kezén járjanak közre kiadványaik. A korai minimalizmust, vagy inkább szükösebb eszköztárat és szigorú szabályokat az egyéni megoldások sokasága váltotta fel, a black metal jelző elé pedig odabiggyesztettek a lelkes muzsikusok bármit, amit épp megkívántak. Én személy szerint pont azt szeretem a fekete fémben, hogy megfelelő kezekben bármivel házasítható, tökéletes összhangba hozható úgy, hogy azért alapvető formalitását is meg tudja tartani. A kezdetben őrültnek tűnő ötletekből így születhettek igazi remekművek, valamint teljes mértékben vállalhatatlan borzalmak egyaránt. Ebbe a kísérletezős korszakba kapaszkodott bele, vagy legalábbis próbált a műfajt illetően nem túl termékeny Hollandia, ahol igazán értékes lemezek a műfajt illetően csak elvétve születtek az ezredforduló előtt. A lépést az éppen aktuális irányvonalakkal a Meslamtaea nevű projekt kívánta felvenni, aminek gyökere 1998-ig nyúlik vissza és igazából egyetlen ember munkáját dícséri. A projektet Floris Velthuis (Asgrauw, Deifecation, Sagenland) hozta létre, a hosszú évek munkásságát pedig elég későn, 2005-ben tudta album formájába önteni. Talán ezért nem is keltett túlzottan nagy visszhangot, de azért érdemes megjegyezni, hogy az anyag azóta igazi ritka kinccsé minősült, mert nagyon ügyesen tárta szélesebbre a műfaj szárnyait annak alapvető, eredeti formájára éppúgy támaszkodva. Nevezhetjük ma már ezt avant-garde vagy progresszív vonalnak, a lényeg, hogy olyan időben és közegben született, ahol méltatlanul lett elfeledve.


    Ennek eléréséhez természetesen Floris is sokat hozzátett, mivel azóta csak néhány split jelent meg a projekt neve mellett, úgyhogy igazán kíváncsi voltam rá, hogy 14 év tetszhalott állapot után mire lesz még képes. Nem túl termékeny zenészünk szerencsére az a fajta fel nem fedezett ékkő, ami még a visszatérésekor is képes visszaadni a fényéből. A frissen megjelent Niets En Niemendal anyagra magához vette segítség gyanánt régi cimboráját az Asgrauwból, Warddal karöltve pedig olyan beteges vokalizálást kalapáltak a kiadványra, amit öröm volt hallgatni. Narratív szöveg, ordítás, üvöltés, károgás, sikítás és néhány nehezen beazonosítható hang biztosítja a nagyobbrészt gyors tempókkal dolgozó, teljes mértékben egészséges, 36 percnyi hosszal rendelkező albumot. A nem túl bíztató jövőt elénk festő anyagon nincs jazz, se fúvósok, se népi hangszerek, vagy bármi hatásvadász eszköz, Floris most is az alap eszköztárat használva adja meg a dalok ívét, játékosságát és egyediségét. A világvége hangulatot a néhány epikusabb, dallamosabb megoldás is inkább támogatja, mint rombolná, ahogy azt teszi Maya Kurkhuli (Blackdeath, Cthulhu) gyönyörű borítója is. Hangulat és erő kéz a kézben jár: monoton aprítások kényelmesen folynak át tördelt, progresszívebb ritmusokba, a gonosz témák pedig éppolyan természetességgel alakulnak át epikus harmóniákká szinte észrevételnül, ami a remek dalszerzésnek köszönhető. Minden dalnak megvan a maga pillanata, így a színvonal is egységesnek tekinthető.

   
    Ahogy az elődje, ez a lemez sem akkor és ott jelent meg, ahol felkapta volna rá a világ a fejét, de most ne kövessük el azt a hibát, hogy kihagyjuk a hollandok zenéjét, mert egy próbát mindenképp megér ez a kiadvány. Manapság már annyian keresnek új utat, hogy egy ilyen, pusztán finomhangoláson átesett fekete fém album igazi felüdülést jelenthet.
Meslamtaea_Niets_En_Niemendal_2019
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Neonschemering (05:07)
2.Weer een dag (05:51)
3.Niemandsland (05:00)
4.Leegte (05:01)
5.Afgrond (06:13)
6.Slapende stad (06:01)
7.Vervreemdingszone (03:22)
Írta:
boymester
2019. február 15., péntek, 11:06
Facebook:
Numenorean - Adore (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 21., kedd, 18:07
Aoratos - Gods Without Name (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 10., péntek, 19:04
Deus Mortem - Kosmocide (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 10., péntek, 18:56
Drottnar - Monolith (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 3., péntek, 19:17
Acrimonious - Eleven Dragons (2017)
Kritika, boymester @ 2019. május 2., csütörtök, 09:23
Agos - Aonian Invocation (2018)
Kritika, boymester @ 2019. április 11., csütörtök, 08:32
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.068 seconds to render