Nécropole
Solarité (2018)

    A francia Amertume egyértelműen az északi black metal feltétlen rajongója, aminek ékes bizonyítéka, hogy mindkét működő projektje ezen a vonalon mozog. A 2011 óta működő Caverne és a 2013-ban indult Nécropole is azokból az ősi elemekből táplálkozik, melyeknek az alapköveit a 90-es évek első felének csapatai fektették le. Míg a Caverne azonban a kazettás korszak és amatőr megszólalás kultuszának hódol eddigi megjelent anyagaival (két demó és egy Aux Frontiéres Du Monde című nagylemez), addig a Nécropole a valamivel melodikusabb megközelítést helyezi előtérbe. Különbség nemcsak a megszólalásban akad, hanem témavilágban is, mivel a korábbi születésű projekt a természet és miszticizmus megszokottnak tekinthető kapcsolatát firtatja, addig a Nécropole a különböző vallások, mitológiák világvége, végítélet jóslatainak hangulatát kívánja zenei keretbe foglalni. Ennek megfelelően jelenik meg a monumentalitás és az epikus méretű eseményeket vizionáló nagybetűs hangulat, amit az átlagosan 8 perc környékén mozgó szerzemények is bőséggel alátámasztanak. Az ilyen anyagokat rendszerint könnyen magamhoz édesgetem, de igazán jónak, kiemelkedőnek azokat szoktam tartani, ahol az alkotó/alkotók mérnöki pontossággal tudják belőni azt a kényes egyensúlyt, ami a szükséges monotonitás és változatosság közt keresendő. Amertume ezen a fronton szerencsére igazán jól teljesít, mivel nyers, karcos károgása, sikolyai, melynek gyökerei Vikernes korai vokalizálásában keresendőek, bőven adnak teret a zene kiteljesedésnek és rengeteg érzelemmel, főként szenvedéssel, gyűlölettel, lemondással töltik meg az apokaliptikus világot, amit a lemez elénk tár. A tavaly novemberben megjelent Solarité képében egyébként egy debütálást tisztelhetünk, mivel korábban három demó és egy korai anyagokból álló válogatás előzte meg. Ráadásul a nyitó Aurore kivételével minden szerzemény újnak mondható. A demókba belehallgatva egy gyors, megbízható érési folyamat vezetett a bemutatkozó anyaghoz, amiben a műfaj kedvelői biztosan nem fognak csalódni.
 

    Meglepő módon pont a lemezt nyitó Aurore volt számomra a kakukktojás, a kevésbé meggyőző dal az egész kiadványon és ennek nemcsak rövidebb ideje, hanem inkább középszerűsége volt az oka. Nem mondanám rossznak, de a valahol már hallottam kategória névsorát tudja erősíteni. A görög mitológiára építő, a világvégét a nappalok és éjszakák váltakozásának megszűnésével előre vetítő tétel után jóval érdekesebb harmóniákkal és témákkal örvendeztet meg minket a zsidó vallás sötét jövendöléseinek felelevenítésével a Ferments De Corruption. Emberi kapzsiság és öntörvényűség, saját magunk isteni szintre való emelése vezet minket a végzetünk felé, amely mindegy, milyen formában, de törvényszerűen bekövetkezik. Rengeteg kellemes harmóniát halmoz fel a dal, ugyanakkor kellően monoton és régi sulis, akárcsak az utána következő Le Culte Du Héros, melyben a hősiesség kultuszát kérdőjelezzük meg ismételten a görög mitológiában szereplő Prométheusz történetén keresztül. A La Voie Est La Vertu a skandináv mitológia végső pusztulását, a Ragnarököt hozza közelebb a kelleténél hozzánk istenekhez méltó harciassággal. Én ennek a lezárásaként tartom számon a L’Orbe Du Monde című instrumentális dalt. Az albumot végezetül a remek Sous L'égide D'Éros zárja újra az ókor sötétebb történeteinek felelevenítésével. 
 

 
     Erős, mégis igazán hangulatfüggő anyag lett a Solarité, ami nem feltétlenül a kísérletezős emberek örömére fog szolgálni. A hagyományokhoz való ragaszkodás mellett azonban bőven akad a lemezen annyi jó téma, legfőképp hangulat, ami miatt újra és újra meghallgatom. Ízelítőnek ide illesztem még a projekt második demóját, ami felhívta a figyelmemet Amertume munkásságára, mivel nagyon karcos kis élvezetet nyújt. 
 
Necropole_Solarite_2018
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Aurore
2.Ferments de Corruption
3.Le Culte du Héros
4.La Voie est la Vertu
5.L'Orbe du Monde
6.Sous l'Egide d'Eros
Írta:
boymester
2019. február 22., péntek, 16:45
Facebook:
Numenorean - Adore (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 21., kedd, 18:07
Aoratos - Gods Without Name (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 10., péntek, 19:04
Deus Mortem - Kosmocide (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 10., péntek, 18:56
Drottnar - Monolith (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 3., péntek, 19:17
Acrimonious - Eleven Dragons (2017)
Kritika, boymester @ 2019. május 2., csütörtök, 09:23
Agos - Aonian Invocation (2018)
Kritika, boymester @ 2019. április 11., csütörtök, 08:32
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.069 seconds to render