Nécropole
Solarité (2018)

    A francia Amertume egyértelműen az északi black metal feltétlen rajongója, aminek ékes bizonyítéka, hogy mindkét működő projektje ezen a vonalon mozog. A 2011 óta működő Caverne és a 2013-ban indult Nécropole is azokból az ősi elemekből táplálkozik, melyeknek az alapköveit a 90-es évek első felének csapatai fektették le. Míg a Caverne azonban a kazettás korszak és amatőr megszólalás kultuszának hódol eddigi megjelent anyagaival (két demó és egy Aux Frontiéres Du Monde című nagylemez), addig a Nécropole a valamivel melodikusabb megközelítést helyezi előtérbe. Különbség nemcsak a megszólalásban akad, hanem témavilágban is, mivel a korábbi születésű projekt a természet és miszticizmus megszokottnak tekinthető kapcsolatát firtatja, addig a Nécropole a különböző vallások, mitológiák világvége, végítélet jóslatainak hangulatát kívánja zenei keretbe foglalni. Ennek megfelelően jelenik meg a monumentalitás és az epikus méretű eseményeket vizionáló nagybetűs hangulat, amit az átlagosan 8 perc környékén mozgó szerzemények is bőséggel alátámasztanak. Az ilyen anyagokat rendszerint könnyen magamhoz édesgetem, de igazán jónak, kiemelkedőnek azokat szoktam tartani, ahol az alkotó/alkotók mérnöki pontossággal tudják belőni azt a kényes egyensúlyt, ami a szükséges monotonitás és változatosság közt keresendő. Amertume ezen a fronton szerencsére igazán jól teljesít, mivel nyers, karcos károgása, sikolyai, melynek gyökerei Vikernes korai vokalizálásában keresendőek, bőven adnak teret a zene kiteljesedésnek és rengeteg érzelemmel, főként szenvedéssel, gyűlölettel, lemondással töltik meg az apokaliptikus világot, amit a lemez elénk tár. A tavaly novemberben megjelent Solarité képében egyébként egy debütálást tisztelhetünk, mivel korábban három demó és egy korai anyagokból álló válogatás előzte meg. Ráadásul a nyitó Aurore kivételével minden szerzemény újnak mondható. A demókba belehallgatva egy gyors, megbízható érési folyamat vezetett a bemutatkozó anyaghoz, amiben a műfaj kedvelői biztosan nem fognak csalódni.
 

    Meglepő módon pont a lemezt nyitó Aurore volt számomra a kakukktojás, a kevésbé meggyőző dal az egész kiadványon és ennek nemcsak rövidebb ideje, hanem inkább középszerűsége volt az oka. Nem mondanám rossznak, de a valahol már hallottam kategória névsorát tudja erősíteni. A görög mitológiára építő, a világvégét a nappalok és éjszakák váltakozásának megszűnésével előre vetítő tétel után jóval érdekesebb harmóniákkal és témákkal örvendeztet meg minket a zsidó vallás sötét jövendöléseinek felelevenítésével a Ferments De Corruption. Emberi kapzsiság és öntörvényűség, saját magunk isteni szintre való emelése vezet minket a végzetünk felé, amely mindegy, milyen formában, de törvényszerűen bekövetkezik. Rengeteg kellemes harmóniát halmoz fel a dal, ugyanakkor kellően monoton és régi sulis, akárcsak az utána következő Le Culte Du Héros, melyben a hősiesség kultuszát kérdőjelezzük meg ismételten a görög mitológiában szereplő Prométheusz történetén keresztül. A La Voie Est La Vertu a skandináv mitológia végső pusztulását, a Ragnarököt hozza közelebb a kelleténél hozzánk istenekhez méltó harciassággal. Én ennek a lezárásaként tartom számon a L’Orbe Du Monde című instrumentális dalt. Az albumot végezetül a remek Sous L'égide D'Éros zárja újra az ókor sötétebb történeteinek felelevenítésével. 
 

 
     Erős, mégis igazán hangulatfüggő anyag lett a Solarité, ami nem feltétlenül a kísérletezős emberek örömére fog szolgálni. A hagyományokhoz való ragaszkodás mellett azonban bőven akad a lemezen annyi jó téma, legfőképp hangulat, ami miatt újra és újra meghallgatom. Ízelítőnek ide illesztem még a projekt második demóját, ami felhívta a figyelmemet Amertume munkásságára, mivel nagyon karcos kis élvezetet nyújt. 
 
Necropole_Solarite_2018
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Aurore
2.Ferments de Corruption
3.Le Culte du Héros
4.La Voie est la Vertu
5.L'Orbe du Monde
6.Sous l'Egide d'Eros
Írta:
boymester
2019. február 22., péntek, 16:45
Facebook:
Ahriman - Őskő (2019)
Kritika, boymester @ 2019. március 18., hétfő, 18:48
Heaume Mortal - Solstices (2019)
Kritika, boymester @ 2019. március 18., hétfő, 09:01
Véhémence - Par Le Sang Versé (2019)
Kritika, boymester @ 2019. március 6., szerda, 19:40
Krigsgrav - Leave No Path To Follow (2018)
Kritika, boymester @ 2019. február 27., szerda, 15:18
Koncertek
Tour of the Dragon Empire 2019
március 24.,
Dürer Kert - Room 041
Steelfactory World Tour 2019
március 27., 20:00,
Barba Negra
Godsmack, Like A Storm
március 28.,
Barba Negra
Keep Floyding
március 29.,
A38 Hajó
Codex Omega European Tour 2019
április 2.,
Dürer Kert
Bullet For My Valentine
április 10.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.056 seconds to render