In Purulence
Putrid Valley (2018)

Az nem lehet véletlen, hogy amióta a francia In Purulence debütalbumát hallgatom, gyakorta olyan CD-k kerülnek be a lejátszómba, mint a Bolt Thrower vagy a Hail of Bullets. Egyrészt a franciák is világháborús övezeteken szaggatják az egyenruháikat, egész tisztességesen, másrészt éppen akkora elégtételt nem nyújt a Putrid Valley, mint az említett zenekarok lemezei, és marad épp annyi hiányérzet, hogy az ember kénytelen előkapni a műfaj tábornokai közül egyet, mondjuk egy The IVth Crusade-et, vagy egy The Rommel Chroniclest.

Az első benyomásom alapján kissé kiábrándítónak tartottam a franciák egyetlen kiadott anyagát, amiért mások által már belakott lövészárkokban keresnek menedéket, de néhány hallgatás után már igazságtalannak tűnt a nagy szigor. Főleg amint előkerülnek a számomra oly kedves középtempós, kétlábdobos, tipikusan Bolt Throweres témák, mint amilyenek a Flower and Corpse, a Bloody Skin, a Marechal HAIG vagy a Patriots nótákban hallható. Mondanom sem kell, ezek a szerzemények sokkal vérmesebbek a többinél, az angol csapat hatása letagadhatatlan.


A homlokráncaim okaiként azokat a bocsánatosnak mondható amatőrebb húzásokat említeném meg, amelyekben különösebb jó ötlet nélkül indul el valamilyen kalapálás vagy túlságosan középszerű riff. Az olyan szerzemények, mint amilyen a nyitódal, a Beginning Nightmare vagy a Verdun barátok között is csupán középszerűek, de a félóránál alig hosszabb lemezen, mondjuk inkább úgy, megférnek. Még az utóbbi évek Six Feet Underje is eszembe jutott ezeket hallgatva, ami inkább kritika, mint dicséret. A lemez oroszlánrésze azonban kellemes hallgatnivaló azok számára, akik szeretik, ha vastag death metal hangzás szántja a hallójárataikat. Kissé thrashesebb, groove-osabb megoldásokra is lehetne példát adni, mondjuk, a Butchery of Warban vagy a The Last Attackben, vagy pillanatokra a záró tételben. Nem különösebben kiemelkedő dalok, de legalább felmutatnak annyi változatosságra való törekvést, hogy unalmasnak ne lehessen elkönyvelni a lemezt.


Ami az énekesi posztot illeti, a magas fekvésben előadott extrém vokált akár teljesen el lehetett volna hagyni, a hörgés jobban illik a koronghoz. Kiváltképp azért, mert a nagyokkal megegyező minőségben dörmög a frontember. A narráció viszont erőtlen, és a Verdun végén hallható bomba-utánzás kifejezetten idétlennek hat. Az itt-ott megjelenő háborús zajokkal minden rendben van, a borító grafikája alapján azonban inkább valami dél-amerikai erőthrash vagy death/grind csapatra gondoltam volna; egy első világháborúval foglalkozó death metaltól komolyabb artworkre számítok. Azonban ez mind másodlagos, a zenének kell jónak lennie.

Fél ponttal kevesebbet akartam adni, de nem rossz anyag a Putrid Valley, debütálásnak meg aztán végképp korrektnek mondható, Az viszont igaz, hogy van hová fejlődnie a lelkes francia közlegényeknek, hogy később tiszti rangban köszönthessük őket.
In_Purulence_Putrid_Valley_2018
Kiadó:
Stílus:
death metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.No Retreat (03:36)
2.The Beginning Nightmare (02:43)
3.Flower and Corpse (02:14)
4.Bloody Skin (03:05)
5.Butchery of War (03:20)
6.The Last Attack (03:50)
7.Verdun (04:24)
8.Marechal HAIG (03:44)
9.Patriots (03:16)
10.Human Dismembering (3:16)
Írta:
farrrkas
2019. február 21., csütörtök, 22:45
Facebook:
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render