Deathtree Mystery (2019)
   
   A kazincbarcikai Frost zenekar pályafutása ívelt felfelé, lefelé, időnként megbicsaklott, de a nehézkes életút így is 23 évet ölel fel, ami feltétlen odaasásról és elhivatottságról tanúskodik, valamint olyan előadókról, akik meggyőződésből ragadnak hangszert és tárják fel előttünk a lelkük mélyében fortyogó sötétséget. Jómagam már a 2002-es Extreme Loneliness – Fragments lemezzel megkedveltem őket, ami az egyértelműen 90-es évekből táplálkozó, északi hatások ellenére is egy, a mai napig frissnek ható albumként maradt meg a fejemben. Erényeit leginkább nagyszerűen megírt dalainak és az azokat vastagon betakaró hangulatnak köszönhette, melyek után jóval többen megismerték a zenekar nevét. A pozitív fogadtatás ellenére azonban a banda szétesett, csupán a bandát kezdetek óta tápláló Mocsnik Ferenc és Tóth Zoltán maradt a Black Shining címmel megjelent folytatásra, amire 2007-ig kellett várni. Itt került a képbe Deák Tamás is, aki a mikrofonok mögött korábban nagyon jól teljesítő Kalinka István méltó utódjának bizonyult. A Black Shining jóval letisztultabb, profibb anyagnak tűnt, de érződtek rajta az útkeresés jelei, amik talán a rengeteg változásnak voltak betudhatók. Közel 7 évvel később azonban a ...From The Dark már kétséget sem hagyott a rajongókban, miszerint a Frost él és virul, valamint továbbra is a hazai black metal scéna megbízható neve. Az újabb sikereket szinte már törvényszerűen szétesés követte, melynek folyamán 2017-ben a Frost hivatalosan is bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét, mint zenekar.


    Ahogy azonban annak már párszor tanúi lehettünk, a belső késztetésnek nem lehet ellenállni, így Ferenc sem hagyta annyiban a dolgot, zenekar ide, vagy oda, megírta a ...From The Dark folytatását és fel is játszotta mindenestől, vokál terén pedig ismét Deák Tamásra támaszkodott, aki ugyanúgy odatette magát. Ennek az együttműködésnek lett az eredménye ez a sírból kimászó, feltámadó Frost lemez, aminek Deathtree Mystery lett a címe. Az első két album rövidségét idéző, mindösszesen 28 perces anyag Földesi Ildikó festményével kombinálva azonban bőségesen meggyőző ahhoz, hogy a Frostnak léteznie és alkotnia kell. A kicsit visszalépésnek tetsző, valamivel gyengébb hangzás (ami betudható a körülményeknek és a valószínűleg programozott dobnak) ellenére ugyanis megmaradtak a rettentően erős, hangulatos dalok. Ugyan a nyitó Born esetében voltak még kétségeim az emlegetett hangzásnak köszönhetően, de a dal tempóváltásai és technikai részen túli érdemei gyorsan megalapozták a barátságunkat. Ezt a For My Demons mélyíti tovább, ami a szűkös kiadvány betonbiztos slágereként emelkedik még a többi, nagyjából egységes színvonalú szerzemény fölé is. Középtempós, sőt lassú, ahogy a Deathtree Mystery nagyobb része, de eléggé erőteljes ahhoz, hogy elénk tárja Mocsnik rémálmok inspirálta dalszövegeit. Minden tételben fontos szerepet kapnak ezúttal is a billentyűk, valamint a melódiákat is hozó gitártémák, melyek könnyen emészthetők és azonnal hatnak. Igaz ez az Open The Gates Of The Dark Empire és a Nighthunter esetében is, valamint a szintén kiemelkedőbb, zúzósabb Pandemoniumnál. A lemezt záró Pagan Mourning pedig csak egyetlen keserűséget hagy maga után: a gyorsan repülő idő miatt indíthatom újra az egészet. 


    Az albumot a Metal Ör Die hozta forgalomba, tehát beszerezhető fizikai formátumban is, de digitálisan is lecsaphatunk rá. A zenekar eddigi rajongóinak biztosan nem fog csalódást okozni a Deathtree Mystery, mert rövidsége ellenére teljesen belesimul a Frost életútjába, megtalálható benne ugyanaz a minőség és szerintem frissesség, ami eddig is jellemezte a bandát. A zenekaron keresztül beszerezhető volt egy, a csapat 23 éve előtt tisztelkő, ugyanennyi részes, díszdobozos gyűjtemény is, ami igazán ékes darabja lehet a gyűjtőknek, bár úgy hírlik, már elővételben elfogyott. Reméljük akad azért még belőle a továbbiakban... A kazincbarcikai horda ráadásul idő közben ismét teljes értékű zenekarrá változott és újra tervben van az élő fellépés is (még egy billentyűs kerestetik). Innentől kezdve a feladat egyszerűnek mondható: beszerezni a lemezt és elcsípni egy bulit.
Frost_Deathtree_Mystery_2019
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Born
2....For My Demons
3.Open The Gates Of The Dark Empire
4.Nighthunter
5.Pandemonium
6.Pagan Mourning
Írta:
boymester
2019. március 24., vasárnap, 10:02
Facebook:
Agos - Aonian Invocation (2018)
Kritika, boymester @ 2019. április 11., csütörtök, 08:32
Acheronte - Son Of No God (2018)
Kritika, boymester @ 2019. április 10., szerda, 12:13
Indesiderium - Of Twilight And Evenfall​.​.​. (2018)
Kritika, boymester @ 2019. április 9., kedd, 16:10
Mord'A'Stigmata - Dreams Of Quiet Places (2019)
Kritika, boymester @ 2019. április 8., hétfő, 08:28
Moonsorrow - Kivenkantaja (2003)
Kritika, boymester @ 2019. április 6., szombat, 08:46
Embryonic Cells - Horizon (2018)
Kritika, boymester @ 2019. április 1., hétfő, 13:56
Koncertek
Viva La Rock 2019 Tour
április 25., 20:00,
Hard Rock Cafe Budapest
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2019
május 11.,
Arena
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.061 seconds to render