Sabhankra
Revenge (2016)

    2014-ben került a karmaim közé az isztambuli Sabhankra második nagylemeze, a Seers Memoir, aminek révén merész módon megjósoltam, hogy ez a csapat bizony nagyon hadilábon áll a saját hanggal és gondolatokkal. A közel órás melodikus death anyag, ami bővelkedett black, thrash elemekkel és a billentyűknek köszönhetően némi folkos beütéssel ennek megfelelően tényleg ott folytatta 2016-os anyagán, ahol korábban abbahagyta. A kezdetben Constantinopolis néven működő zenekar menet közben bővült egy dobossal Rıdvan Başoğlu személyében, de zenéjük semmit sem változott az idő múlásával. Most a Haabrn Records promóciós szőnyegbombázása révén landolt nálam újra kiadott Revenge című nagylemezük, aminek a borítója viszont nagyon szépre sikerült. Persze magamnak köszönhetem az újabb találkozót, mert elvakított ez a pofás látvány és a sötét lovas felett díszelgő logóról nem azonosítottam be azonnal a török hordát. Ahogy évekkel ezelőtt megjegyeztem, a Sabhankra igazi rémálom a kritikus füleknek, mert ugyan jó zenészek hozták létre, de annyira jellegtelen és önismétlő, hogy nem egyszerű bármilyen kapaszkodót találni benne.


    A tisztességes ítélethozatal ettől függetlenül mindenkinek jár és mielőtt leírtam volna újra a bandát, a negatív élményeket kisöpörve próbáltam meg nekiugrani a Revenge dalcsokrának. A Seers Memoir közel órás játékidejét és hosszú dalait félretéve lestem meg az új szerzeményeket. Azt hamar észrevettem, hogy ezúttal jóval rövidebb tételekben gondolkodott a zenekar, mindössze a címadó merészkedik 7 perc fölé, a többi dal átlagosan 4 perc körül mozog. Az viszont már kevésbé bíztató, hogy ezekből összesen 11-et kapunk és ismét megközelítjük az elődöt hosszúságban. Savas Sungur vokálja maradt a szokásos melodeath határokon belül: károgás és hörgés határán található, néha irritálóan magas szövegelés a kezdő daltól egészen a záró tételig. Aki viszont dicséretet érdemel, az Süha Kozbey gitáros, aki ugyan már sokat hallott témákkal operál, de ami egyszer bevált, az itt is működik a menetelések közben. Rengeteg Children Of Bodom, In Flames, Dark Tranquility, Iced Earth és Amorphis (ez leginkább az epikusnak szánt billentyűkön keresztül) lemez integet vissza a hangokon keresztül, a dallamosabb, érzelemdúsabb szólók pedig a fénykorát élő Arch Enemy kelléktárából merítenek jó nagyokat. A stílus elhivatott és kompromisszumképes rajongóinak okozhatnak kellemes perceket a Revenge dalai, nekem konkrétan csak a címadó volt elég izgalmas és érdekes. Az időnként erőteljesen giccsbe hajló, pátosz utáni törekvéseket pedig végképp szeretném elfelejteni, legalább is ebben a minőségben.


    Ha valaki nem tudna betelni ennyi melodikus nehézfémmel, annak a kiadó meglepetést is tartogat: a lemez végére felkerült három demós dal, amiből kettő természetesen alapvetően megtalálható a kiadványon, a Buried In Dust pedig egy 2008-as EP-ről lett ideillesztve. Nem egyszerű falat, az biztos, viszont ha már ajánlani illik, akkor inkább a zenekar tavalyi, From The Frozen Mountains című nagylemezétt tudnám, ami  jóval rövidebbre, feszesebbre és erősebbre sikerült, persze azért megtartva a nagyok iránti feltétlen imádatukat…
Sabhankra_Revenge_2016
Kiadó:
Stílus:
black/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 6.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.You Will Die
2.One Shall Fall
3.Cursed Sword
4.Immortal Son
5.Revenge
6.Eternal Rage
7.Hate
8.I Will Die with Your Love
9.The Nightmare
10.To Die for A Lie
11.Abandoned by the Gods
Írta:
boymester
2019. március 28., csütörtök, 09:33
Facebook:
Nailblack - Envied (2017)
Kritika, boymester @ 2017. november 18., szombat, 10:51
Pyromancer - Demo MMXV (2015)
Kritika, Werewolfrulez @ 2016. október 16., vasárnap, 14:18
Sabhankra - Seers Memoir (2014)
Kritika, boymester @ 2015. október 29., csütörtök, 17:53
Soulphureus - Rest In Hell (R.I.H) (2012)
Kritika, boymester @ 2013. február 18., hétfő, 00:56
Symuran - Syklus Av Helheim (2012)
Kritika, Xhavael @ 2012. október 23., kedd, 19:13
Koncertek
Viva La Rock 2019 Tour
április 25., 20:00,
Hard Rock Cafe Budapest
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2019
május 11.,
Arena
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render