Sabhankra
Revenge (2016)

    2014-ben került a karmaim közé az isztambuli Sabhankra második nagylemeze, a Seers Memoir, aminek révén merész módon megjósoltam, hogy ez a csapat bizony nagyon hadilábon áll a saját hanggal és gondolatokkal. A közel órás melodikus death anyag, ami bővelkedett black, thrash elemekkel és a billentyűknek köszönhetően némi folkos beütéssel ennek megfelelően tényleg ott folytatta 2016-os anyagán, ahol korábban abbahagyta. A kezdetben Constantinopolis néven működő zenekar menet közben bővült egy dobossal Rıdvan Başoğlu személyében, de zenéjük semmit sem változott az idő múlásával. Most a Haabrn Records promóciós szőnyegbombázása révén landolt nálam újra kiadott Revenge című nagylemezük, aminek a borítója viszont nagyon szépre sikerült. Persze magamnak köszönhetem az újabb találkozót, mert elvakított ez a pofás látvány és a sötét lovas felett díszelgő logóról nem azonosítottam be azonnal a török hordát. Ahogy évekkel ezelőtt megjegyeztem, a Sabhankra igazi rémálom a kritikus füleknek, mert ugyan jó zenészek hozták létre, de annyira jellegtelen és önismétlő, hogy nem egyszerű bármilyen kapaszkodót találni benne.


    A tisztességes ítélethozatal ettől függetlenül mindenkinek jár és mielőtt leírtam volna újra a bandát, a negatív élményeket kisöpörve próbáltam meg nekiugrani a Revenge dalcsokrának. A Seers Memoir közel órás játékidejét és hosszú dalait félretéve lestem meg az új szerzeményeket. Azt hamar észrevettem, hogy ezúttal jóval rövidebb tételekben gondolkodott a zenekar, mindössze a címadó merészkedik 7 perc fölé, a többi dal átlagosan 4 perc körül mozog. Az viszont már kevésbé bíztató, hogy ezekből összesen 11-et kapunk és ismét megközelítjük az elődöt hosszúságban. Savas Sungur vokálja maradt a szokásos melodeath határokon belül: károgás és hörgés határán található, néha irritálóan magas szövegelés a kezdő daltól egészen a záró tételig. Aki viszont dicséretet érdemel, az Süha Kozbey gitáros, aki ugyan már sokat hallott témákkal operál, de ami egyszer bevált, az itt is működik a menetelések közben. Rengeteg Children Of Bodom, In Flames, Dark Tranquility, Iced Earth és Amorphis (ez leginkább az epikusnak szánt billentyűkön keresztül) lemez integet vissza a hangokon keresztül, a dallamosabb, érzelemdúsabb szólók pedig a fénykorát élő Arch Enemy kelléktárából merítenek jó nagyokat. A stílus elhivatott és kompromisszumképes rajongóinak okozhatnak kellemes perceket a Revenge dalai, nekem konkrétan csak a címadó volt elég izgalmas és érdekes. Az időnként erőteljesen giccsbe hajló, pátosz utáni törekvéseket pedig végképp szeretném elfelejteni, legalább is ebben a minőségben.


    Ha valaki nem tudna betelni ennyi melodikus nehézfémmel, annak a kiadó meglepetést is tartogat: a lemez végére felkerült három demós dal, amiből kettő természetesen alapvetően megtalálható a kiadványon, a Buried In Dust pedig egy 2008-as EP-ről lett ideillesztve. Nem egyszerű falat, az biztos, viszont ha már ajánlani illik, akkor inkább a zenekar tavalyi, From The Frozen Mountains című nagylemezétt tudnám, ami  jóval rövidebbre, feszesebbre és erősebbre sikerült, persze azért megtartva a nagyok iránti feltétlen imádatukat…
Sabhankra_Revenge_2016
Kiadó:
Stílus:
black/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 6.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.You Will Die
2.One Shall Fall
3.Cursed Sword
4.Immortal Son
5.Revenge
6.Eternal Rage
7.Hate
8.I Will Die with Your Love
9.The Nightmare
10.To Die for A Lie
11.Abandoned by the Gods
Írta:
boymester
2019. március 28., csütörtök, 09:33
Facebook:
Nailblack - Envied (2017)
Kritika, boymester @ 2017. november 18., szombat, 10:51
Pyromancer - Demo MMXV (2015)
Kritika, Werewolfrulez @ 2016. október 16., vasárnap, 14:18
Sabhankra - Seers Memoir (2014)
Kritika, boymester @ 2015. október 29., csütörtök, 17:53
Soulphureus - Rest In Hell (R.I.H) (2012)
Kritika, boymester @ 2013. február 18., hétfő, 00:56
Symuran - Syklus Av Helheim (2012)
Kritika, Xhavael @ 2012. október 23., kedd, 19:13
Koncertek
Keep of Kalessin, Shade Empire, Malphas
június 23.,
Dürer Kert - Room 041
15 Years the Metal Mass
június 24.,
Barba Negra Track
The Flesh & Blood World Tour 2019
június 25.,
Barba Negra Track
Evolution Tour 2019
június 25.,
Budapest Park
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
Flogging Molly, Russkaja
július 3.,
Budapest Park
Rituals of Power European Tour: Phase II
július 3., 19:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render