Ulfven
Folklore (2019)


    Nagyon kevés információt találtam a világhálón a svéd Ulfven zenekarról, pedig nehezen tudom elképzelni, hogy a tagjai korábban nem edződtek valamilyen formáció keretei között. Ez azért van, mert a négytagú banda, amely hivatalosan 2017-ben állt össze, olyan debütálással rúgta rá az ajtót a death/doom metal hívőire, amire sok tapasztaltabb zenekar is büszke lehetne. Mindezt nemcsak a stílus sablonjainak okos tologatásával érték el, mivel a sejtelmes borító alá rejtett Folklore bizony sajátos hangulattal és érzésvilággal rendelkezik. A zenekart érezhetően befolyásolja a doom örökség mellett a melodikus death metal és a black metal is. Ez legjobban két énekesüknek köszönhető, ugyanis a lemez nagy részében a hagyományos hörgés és melodikus vonalra jellemző dühös károgás egymásnak válaszolgatása zajlik. Ihletforrásként a skandináv mitológiát választották, melynek természetfeletti lényei jelennek meg a dalokban, így azok lazán kapcsolódnak egymáshoz. A vokálért egyébként Daniel Brundin és Robert Österberg a felelősek, előbbi mellette basszusgitárt penget, míg Robert a gitárhanzás vastagságát biztosítja. Szintén gitáron Marcus Wiklundot hallhatjuk, a dobok mögött pedig Ville Isakson Johnson foglalt helyet magabiztosan.


     A lemez a rövid Antvarda tétellel kezdődik, amiben madárcsicsergés, ropogó avar vezet be minket a misztikumok erdejébe, ahol az elkövetkező háromnegyed órát tölthetjük. A tényleg nyúlfaroknyi bevezető végén halk dúdolás hallatszik, aminek gitárokba öntött, súlyos riffé váló változatával támad nekünk az A Mother’s Betrayal. A bólogatásra ingerlő témára érvényes az, ami a kiadvány egészére: nem találják fel újra a műfajt, de mégis frissnek hat a jó hangzásnak köszönhetően. Nem a legerősebb nyitódal, amit valaha hallottam, de az ügyes akusztikus betéttel megtámogatva megadja az alaphangulatot. A soron következő Elegy For A Child azonban nemcsak hosszabb, de jóval hatásosabb is elődjénél, amihez nincs is másra szüksége, csak egy időnként beúszó kórusra, amitől sokkal monumentálisabb és varázslatosabb lesz. A Beyond The Pines sem rövidebb, itt a finom melankólia és a nehezebb, összetettebb témák kontrasztja tud kellemes perceket okozni, valamint a tempókkal való variálás. Az Irrbloss az a fajta néhány perces akusztikus tétel, amelyet vízválasztóként tettek a lemez közepére, mivel innentől kezdve sokkal sötétebb és lassabb dalok következnek. Ilyen a Nocturnal Watcher nehézkes lépteivel, fokozatosan őrületbe forduló és szépen ívelő témáival, valamint a lemez talán legjobb tétele, a The Keeper’s Hymn, ami sűrű és áthatolhatatlan erdőségként ölel minket körbe. A The Black Watersben ismét megmutatkoznak a death/black metal gyökerek, hogy aztán fokozatosan visszalassulva búcsúzzon tőlünk.


     Ebben az évben sok jó anyag érkezett már hozzánk és jelent meg, doom metal mezőnyben sem lehet panaszunk, azonban a death/doom és funeral doom csapatok egyenlőre tartalékolni látszanak energiáikat. Egy kis űrt, hiányérzetet töltött be nálam ez a debütálás, ami tényleg nem fog végeláthatatlan rajongótábort összetrombitálni a fiatal zenekarnak, de mindenképp tisztességesnek mondható. Ahogy pedig már írtam, sajátos hangulattal is rendelkeznek, ami mindenképp bíztató előjelnek számít minden induló csapattal kapcsolatban. Az anyagot egyenlőre a zenekar terjeszti, így digitális formában a legegyszerűbb beszerezni, a banda bandcamp oldalán pedig akárhányszor meghallgatható.

Ulfven_Folklore_2019
Kiadó:
Stílus:
death/doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Antvarda
2.A Mother's Betrayal
3.Elegy for a Child
4.Beyond the Pines
5.Irrbloss
6.Nocturnal Watcher
7.The Keeper's Hymn
8.The Black Waters
Írta:
boymester
2019. április 4., csütörtök, 09:18
Facebook:
Koncertek
Viva La Rock 2019 Tour
április 25., 20:00,
Hard Rock Cafe Budapest
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2019
május 11.,
Arena
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render