The Final Conclusion (2019)
A kóbor érzelmek negatív mélységeibe enged betekintést a Szabó Void által működtetett egyszemélyes atmoszférikus. mizantróp funeral black / doom projekt, a Spüolus nemrégiben The Final Conclusion címmel megjelent második albuma. A 2009-ben az egykori Thy Funeral folytatásaként megszületett, egyfajta kiteljesedőbb, önértékelőbb, belső meditatív transzcendentális hangulattal töltött egyedi zenei-kollázs egy mélyen merengőd hangulatot hoz lelkünk szunnyadó sivárságába.

A The Final Conclusion egy tételes, monumentális, közel 43 perc hosszúságú fokozatosan felépített dalának összetett nyitó dallamai már a kezdetektől úgy simulnak egymásba, mint lassan őrlő fogaskereket a kozmosz olajozott gépezetében. Zord sodrású, több szálon futó lassú ambient vánszorgásainak van egyfajta borzongató hatása, melyek egy mélyen lehúzós hangulati lebegést add rezonanciáinak egyedi labirintusában. Egyszerre vannak jelen benne a misztikus neo-folk, a gépiesen kattogó kísérleties post-industrial hatásal, csak úgy, mint az éjsötét avant-garde atmoszférával átitatott kripta szagú temetői doom melódiák, amikhez egy szavalós, kántálós ének, valamint leginkább szövegmondásnak titulálható filozofikus monológok párosulnak. A dal igazából két részre van osztva, azon belül pedig több, önmagába visszatérő hangulati szegmensről beszélhetünk. A sejtelmes hangaláfestéssel megtámogatott kezdő akkordok egyfajta liturgikus ceremóniát festelek le, amik után egy finomabb mizantrópiával besűrített sötétebb black/doom matéria jön, enyhe kísérleti gépies atmoszférával, ami ismét a kezdeti liturgiába vált vissza, amolyan tudatos ismétlés, belső énünkbe bevésődő szándékkal. Az egészet egy könnyed REM-állapothoz tudnám hasonlítani, amiben újra és újra lejátszódnak előttünk álmaink képei, csak ezek itt most visszatérő hangfoszlányokként vannak jelen. Ez tart a dal első 10 percéig, amikor is ebből a szendergő állapotból egy könnyed, kissé filmzenés zongora etűd szerkezetű funeral doom komorságú szakasz zökkent ki, amely belenyúlik egy neo-fok martial industrial (nekem elsőre a hazai ACTUS ugrott be) katonás szavalásba és az azokat kísérő, az égiszérákba törő himnikus orgonák hangjába. Mindezek alatt komoran tovább örvénylenek a temetői futamok és a nagy ívű, egymásba visszatérő élesen csengő gitártémát, amik útjuk végén a sejtelmes hangaláfestésű, a dallam-szerkezet legelején is hallható, nyitó hangok ismétlődéseibe buknak alá. És eddig tartott a dal első fele. Röpke 28 perc, amit egy pillanatnyi szünet után a valamivel szellősebbre fogott, lágyabb és álmosítóan andalgósabb, kristálycsilingelésű kozmikus nyitánnyal ellátott rideg avant-garde black/doom alapokra helyezett 13 perces záró-tétele követ. Ebben ismét előtérbe kerülnek az első felvonásból már jól ismert liturgikus ceremónia és a szendergő állapot gép-zongorás hangjai, amelyeknek segítségével csak még jobban előáshatjuk belsőnk legmélyén kihalt, vagy épp szunnyadó érzelmeinket.

Azt meg kell mondani, hogy a The Final Conclusion nem egy mindennapos, és leginkább nem egy könnyed hallgatni való alkotás. Hallgatásához bizony kell a kelő kíváncsiság, és legfőképp a kelő kitartás, mi több egyfajta lelkiállapot is. Mindezek hatására könnyedén kinyílik, ez az elsőre bonyolultnak, ridegnek és mély magányba húzó kozmikus oratórium bensősőges világa. 
 
"A szépség a hervadás mögött van."
 
Spuolus_The_Final_Conclusion_2019
Kiadó:
Stílus:
atmospheric black / funeral doom
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Final Conclusion (42:30)
Írta:
Armand
2019. április 22., hétfő, 17:07
Facebook:
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.033 seconds to render