Chapter III (2019)
Április 25-én jelent meg a nagykanizsai southern groove metalt játszó Lumberjack Commando új lemeze, a Chapter III. Először is engedjetek meg egy rövid kitérőt. A banda még az előző énekesük (Kun Ádám) kapcsán került a látóterembe, aki földim. A csapat EP-ivel nagyon elégedett voltam és hát koncerten sem okoztak csalódást. Kicsit szomorú lettem, amikor Ádám távozásával megbillent az egyensúly és a feloszlás szélére is került a banda.


Szerencsére nem adták fel, Péter Tamás gitárról dobra váltott, Parti Péter a bőgő mellett az énekesi pozíciót is elfoglalta és Morvai Martin gitáros csatlakozásával létrejött a Lumberjack Commando egy újabb verziója, ami zeneileg legalább olyan erős, mint az előző.
Nem tudom, hogy a Péter kényszerűségből vállalta-e az énekesi posztot is vagy voltak ilyen irányú ambíciói, netán előélete, de azt ki kell jelenteni, hogy korrektül megoldotta a feladatot. Fontos látni, hogy ez a feladat nem volt könnyű és úgy kellett megoldania, hogy átugorja az elődje által magasra tett lécet. Nem mondom, hogy egy-két témán nem lehetett volna még dolgozni, meg hogy nem lehetett volna emlékezetesebb, ne adj’ Isten fülbemászóbb énekdallamokat vagy refréneket összehozni, én azonban elégedett vagyok a végeredménnyel. Annyin talán érdemes lenne elgondolkodni, hogy a jövőben még inkább el kellene rugaszkodni a korábbi anyagokon “megszokott” énekstílustól és valami olyan extrémebb vokalizálás felé mozdulni, mint ami a Dream & reality vége felé hallható. De ne szaladjunk ennyire előre, kövessük még az eseményeket kicsit!

2018 végén látták elérkezettnek az időt, hogy nyolc dalt rögzítsenek a harmadik lemezükhöz. Azt elöljáróban le kell szögeznem, hogy a jelen felállás kicsit - fogalmazzunk úgy - morcosabb felfogásban játszik. A srácok megtiszteltek azzal, hogy megjelenés előtt hallhattam az albumot és így már viszonylag sok hallgatáson vagyok túl. Elsőként abban éreztem a legnagyobb különbséget, hogy a trió az előző két anyagon hallhatóakhoz képest kevésbé “slágeresen” fogalmaz, pedig az sem volt slágergyűjtemény.


Talán nem véletlen hogy a Stripe lett az első dal, amit nyilvánosságra hoztak. Azt gondolom, ez a dal jól képez átmenetet a korábbi anyagok és a trió formában szerzett dalok között.
A már említett Dream & reality nekem a Down-t juttatta eszembe. Parti Péter itt aztán megmutatja, hogy miért is volt jó választás volt énekesi posztra.
Nem tudtak (és gyanítom nem is nagyon akartak) túlzottan elrugaszkodni a múltjuktól, legalábbis a negyedikként érkező Learn to fuck alone erre enged következtetni. Ez a szám megint csak az EP-knél már megszokott vonalat viszi tovább. Van ebben némi boogie is, meg nagyon jó érzékkel van benne elhelyezve a narráció.
A Fifth Hour úgy érzem kicsit szintén visszautal a korábbi anyagokra. Számomra különlegessé teszi, hogy egy zúgó alap adja meg a bólogatásra késztetést, a szóló pedig kicsit a pszichedelia felé kacsint.
A szűk félórás játékidőbe nem fér üresjárat, és nem is fárad el a végére a lemez, hanem a szokásoktól eltérően ennél az anyagnál azt érzem, hogy az utolsó három dal adja meg a savát-borsát.
A Pussycat Idol kapcsán egyet kell értenem a “saját szavaikkal”, tényleg elég HC-s a tétel, ami ezzel a megközelítésével és a sodrásával kicsit ki is lóg a többi dal közül.
A Limit of Humanity jócskán visszavesz a lendületből, ebben kifejezetten tetszik a vége felé a hisztérikus ének.
A záró Crucified Anger zakatolása és az egyre lasuló befejezés remek zárása az albumnak.A lemez borítója szerintem egészen jól eltalált és kiválóan reprezentálja azt, amit a dalokban hallhatunk. Nyers és morózus.
Engem megvettek.
Lumberjack_Commando_Chapter_III_2019
Kiadó:
Stílus:
groove/stoner/doom
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Stripe
2.Dream & reality
3.Frozen breath
4.Learn to fuck alone
5.Fifth hour
6.Pussycat Idol
7.Limit of humanity
8.Crucified anger
Írta:
9000Sanyi
2019. május 15., szerda, 22:55
Facebook:
Levix2 2019. május 19., vasárnap, 15:25
Levix2
Csatlakozott:
2019. május 19.
Hozzászólások: 1
A borító ilyen lenyulós lett
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.055 seconds to render