Wintersun (2004)
A Wintersun zenekart 2004-ben hívta életre Jari Mäenpäa, akit az Ensiferumból már ismerhetünk, ahol is a zenekar énekese volt. Ennek tudatában nem nagy meglepetés, hogy a zenekar a Viking/Folk Metal vonalon mozog. A zenekar rögtön idén el is készítette bemutatkozó lemezét Wintersun címmel, amit a Nuclear Blast Records jelentetett meg. Jari mellett a lemezen Kai Hahto - dobost hallhatjuk még játszani.

A lemezen 8 felvétel hallható 54 perc időtartamban; megtalálható itt a két és fél perces gyilkos tempójú és a tíz perces elmélkedős dal is. A Wintersun zenéje nagyon hasonló az Ensiferum muzsikájához, ami ugye nem meglepő tudván, hogy Jari Mäenpäa pont az Ensiferumot erősítette eddig. De amikor a hatásokról beszélünk meg kell még említeni a Bal Sagoth és a Moonsorrow nevét is. A lemezen alapjábanvéve nagyon jó viking metal témák követik egymást, epikus, néhol melankolikus átkötő részekkel, de itt-ott még black témák is felütik fejüket. Egységesen nagyon jók a dalok, a dallamok pedig igazán kiemelkedőre sikerültek. A lemez hallgatása közben szinte megjelennek az ember szeme előtt a nagy csaták majd az azt követő tivornyázások. Mindenképp meg kell dicsérni Jari gitárjátékát is, mert iszonyatosan lendületes jó gitártémákat hallhatunk a lemezen végig, mindezt megfejelve emlékezetes dallamokkal. Igazából nem is emelnék ki egy felvételt sem a lemezről, mert nem látom értelmét. A hangzás is nagyon jó, minden hangszer úgy szól, ahogy kell.

Mit is mondhatnék egy olyan lemez után, ami nekem nagyon bejön. Itt ez a Jari Mäenpäa, aki egymaga kezeli a lemezen a gitárt, basszusgitárt, programoz és még énekel is. Mindezt nagyon magas színvonalon és ebben méltó társa Kai Hahto dobos is. Tudom, hogy rengetegen támadják a skandináv zenéket, én mégis azt mondom, hogy ezeken a lemezeken több téma és elképzelés van, mint egyes zenekarok egész discográfiájában. Ajánlom hát ezt a lemezt mindazoknak akik szeretik a folkos viking metal-t, akik szeretik a kemény de mégis dallamos metal zenét és azoknak is, akik nem elégednek meg azzal, hogy egy lemezen kvinteket tologatnak ide-oda. Ensiferum rajongóknak pedig kötelező.
Wintersun_Wintersun_2004
Stílus:
Viking/Folk Metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
Dalok:
1.Beyond The Dark Sun
2.Winter Madness
3.Sleeping Stars
4.Battle Against Time
5.Death And The Healing
6.Starchild
7.Beautiful Death
8.Sadness And Hate
Írta:
Dolmen
2005. október 3., hétfő
Facebook:
Wintersun - Wintersun (Teljes Album)
Kultúra, AT @ 2005. október 31., hétfő
Koncertek
Steel Panther, Atomic Playboyz
július 17.,
Barba Negra Track
Gothoom Open Air Fest 2019
július 18.,
Gothoom Open Air
Combichrist - One Fire World Tour
július 19.,
Dürer Kert
Nazareth
július 19.,
Duna-part, József Attila sétány
Necrophobic, Sin of Kain, 1914
július 21., 19:30,
A38 Hajó
Rocklegendák Mezőkövesden 2
július 21.,
Kavicsos-tó és Szabadidő Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.041 seconds to render