Labored Breath

Dyspnea (2021)

A Labored Breath egy rideg atmoszférájú USBM projekt, ami a COVID-19 jelenlegi önelszigetelésnek és létbizonytalanságának hullámában fogant. A projekt mögött egy JK nevű multi-instrumentalista zenész áll, aki mindennapi életünket aktuálisan befolyásoló sötét időszakának felkavaró gondolatait, frusztrált érzéseit és félelmeit fogalmazta meg Dyspnea című debütáló albumán.

Az 5 tételes, harminchat percnyi lélekpusztító alkotás művészünk elmondása szerint: a death metal és USBM, azon belül is a francia és izlandi black metal vonalán, valamint a projektje neve (nehézlégzés), valamint az album címében szereplő orvosi definíció, a Légszomj (a halál beállta előtti utolsó kimerült lélegzetvétel) gyötrelmes pillanatain alapszik. Ennek tudatában tehát egy nagy levegő…  és máris indulhat a lemez a Hypoesthesia majdnem 9 perces át tomboló nehéz atmoszférájú zajos őrületével. A már fent említett kortárs francia (Aosoth, Drastus, Deathspell, Blut Aus Nord) és a fagyos izlandi (Sinmara, Carpe Noctem, Misþyrming, Svartidauði) vonalak mellett az egész dalnak van egy demoralizáló, egyben nyugtalanító hangulata, ami a lemez többi dalára is ugyanígy elmondható. Az ezt követő Agnosia egy zsarnoki unortodox black metal terror, amelyben egy felsőbbrendű propagandista hangzatos utasítás kelet kellő félelmet a gyengébb lelkek alázatba burkolódzó immunszegény sötétjében. E félelemből bontakozik ki a Serpent Womb pár perces kakofónikus hangulatú elektro – futurista zajátmenete, ami a Belie kora nordikus fém sikálásainak harcias erejét, valamint a lelki és mentális bezártságunk mizantrópikus szenvedéseit táplálja. A halál eljövetelének tudatát, tényét sokunknak nehéz elviselni. Ezen a fájdalmon igyekszik enyhíteni, vagy inkább annak rideg tényszerűségét elfogadtatni a szélvész tempójú Pathogenesis, ami igencsak erőszakosan és durván közli az elmúlás kérlelhetetlen tényét.

A Dyspnea egy kínzó utazás az emberiség jelenlegi legnagyobb félelmeibe. Egyben rámutat arra, hogy a vég ellen minden törekvésünk, minden páncélunk hiába való. Zeneileg viszont a black metal egy nem épp szokványos útját járhatjuk be általa.

június 04.,
június 22.,
június 23.,
június 25.,
június 28.,
június 30.,