Máris emlék! – Interjú a Scream Collision tagjaival

Az elmúlt hónapban adtuk közre ajánlónkat a görög Scream Collision progresszív/power metal csapat Memories című debütáló lemezéről. Bár az ízlés az ízlés, és mint olyan, a hallgatók körében eltérő, így arról is vitatkozhatunk, hogy a zene briliáns, vagy csak egyszerűen igazán jó. Tovább árnyalhatja válaszunkat, ha számba vesszük, hogy hány debütáló lemez ért el olyan lehengerlő hatást, mint amilyet pl. rám és még néhány. a környezetemben “általam megfertőzött” zenehallgatóra gyakorolt. S vajon hányszor hallunk ilyen muzsikát manapság, amikor az egyébként mindig megújulni tudó stílust a lemezajánlóban is említett elődök nyomdokain haladva sok-sok zenekar csiszolja fémesen fényesre. Az bizonyos, hogy a csapat számos rajongót szerzett kimunkált, alaposan megkomponált, mégis ösztönösnek ható első lemezével. A ’80-as évek végi progresszív metalt, a ’80-as évek eleji progresszív rockot, a megdörrenő power hangzást (szerintem tökéletesen) ötvöző csapat néhány szóban maga mutatja be gyökereit és az öttagú Scream Collision jelenét a Fémforgács olvasói-hallgatói számára.

Gratulálunk az első LP-tekhez. Nagyszerű zene hallható rajta. Milyen visszajelzéseket kaptatok amióta megjelent a Memories c. albumotok?

Nagyon köszönjük. Szeretnénk megköszönni mindenkinek, akik magukhoz ölelték az első lemezünket. Nagyon sok szeretet kapunk az üzenetekkel a rajongóinktól Görögországból és külföldről egyaránt.

A visszajelzések a világ minden tájáról érkeznek, nem csak a hazátokból?

Sok különböző országból érkeznek üzenetek. S mi nagyon hálásak vagyunk ezért is.

A hallgatók meg-meghivatkozzák a kedvenceiket, amikor a zenétekről beszélnek, mint ahogy én is találtam némi Rush-hangulatot a kiváló dalokaitokban. Így látjátok ti is?

Minden dalunk saját karakterrel rendelkezik. Így aztán a hallgatóink megtalálják a referenciát a különböző stílusokra és az azokból érkező hatásokra is.

Görögországban meglehetősen sok zenei tehetség bukkan fel, akiket már világszerte ismernek. A rock és a metal színtéren is látjuk ezt. Hogy érzitek, versenyeznetek kell, hogy szélesebb körű ismertséget érjetek el?

Mi nem érezzük ezt versenyzésnek. Egyszerűen csak zenét komponálunk, és azt meg akarjuk osztani az emberekkel. És, persze, szeretünk együtt játszani más bandákkal, hogy velük jól érezhessük magunkat a színpadon.

Mutasd be, légy szíves a csapatot és a zenei háttereteket.

A banda 2017-ben alakult. A Scream Collision tagjai: Giannis Pantelaios – ének, Johnie Chorianopoulos – gitár, Evgenios Diamantidis – basszus, Georgios Christodoulou – billentyűk és George Labrakos – dobok.

Olvastam, hogy mint feldolgozásokat játszó banda kezdtétek. Milyen kedvenceiteket játszottátok abban az időben?

Az első lépésként szimpla rock, hard rock és metal feldolgozásokat játszottunk szerte Görögországban, különböző színpadokon. A zenekari tagok mindegyikére különböző zenék hatottak, így aztán sok bandától játszottunk dalokat. Volt köztük például Deep Purple, HIM, Iron Maiden, Jimi Hendrix, Judas Priest, Led Zeppelin, Korn, stb.

Szerintetek mik a Scream Collision főbb zenei hatásai (nem is szükségszerűen azok a csapatok, akinek feldolgozásait játszottátok)?

Az Iron Maiden, a Savatage, a Pink Floyd, a Dream Theater és hasonló bandák….

Tévednék, amikor a zenétekkel kapcsolatban a színpadias, színházi megjelenítést említettem a Memories-album ajánlója során?

Nem tévedés. Igen, bizonyosan van egyfajta színpadias hozzáállás a dalok történetének megjelenítésében. Képet alkothatsz az emberről, aki saját elméjében vívja meg a harcát, és megpróbál újra talpra állni. A hallgató azt érzékeli, ahogy ez kifejlődik az album dalai alatt.

Mennyire volt tudatos az album dalainak megalkotása? Úgy érzem, van valamiféle minta, amit a tempóval, a mélységekkel a halkulással és hangosabb csúcsokkal, a dalok kommunikációjának ívében felfedezni vélek. Hogyan látjátok ezt, mint alkotók?

Igen, a dalírásban és a lemez komponálásában nagyonis tudatos volt mindez. A kezdetektől így szerettük volna elkészíteni ezt az albumot. Mi történetmesélők vagyunk. Szerettük volna megosztani a történetnek azt a felét, amit mi ismerünk. Azt, hogy hogyan tud valaki eljutni a létezésének legmélyebb pontjára, és végül hogyan tud onnan megerősödve visszatérni, hogy készen álljon a saját életében a további mindennapi küzdelmekre.

Felfedeztem a határozott fejlődést a Rollin’ the Dice-tól [a lemez előtti single – szerz.] a Memories-ig. Milyen hosszú út volt ez a számotokra a valóságban?

Közel két évig tartott. Ezalatt a Covid-19 okozta pandémia kisebb törést eredményezett. Ez a körülmény egyben lehetőséget teremtett arra is, hogy érleljük, kidolgozzuk a dalainkat.

Vannak olyan mozzanatok, amik különösen tetszenek nektek egy-egy dalban? Valamely ütem, ritmus, a hangszerelés, vagy amikor végül a kórusoknál kötöttetek ki? Hogyan működtek ezek az elképzelések, amikor az album dalait készítettétek?

Minden hangszernek megvan a maga vezető szerepe. Akkoris, is, ha az maga az emberi hang, a basszusgitár, a ritmus- vagy szólógitár, a dobok, vagy a billentyűk, illetve a kórus. A csapat minden tagjának volt elegendő ideje arra, hogy kipróbálja a különböző ötleteit az album alkotása során.

Volt már lehetőségetek élőben is játszani? S ha igen, akkor hogyan fogadta azt a közönségTetszett nekik a lemez?

Nem, még nem adhattuk elő. A járványhelyzet miatt nem játszhattunk még élőben. De, reméljük, hogy hamarosan ismét színpadra juthatunk.

Mivel foglalkoztatok a járvány miatti bezártságnak ennek az 1-2 évében?

Befejeztük az albumunkat. De már elkezdtünk új dalokat is írni.

És maradtak dalok az előző lemezről is? Az album ugyanis igazán tradicionális LP hosszúságú. Van már tervetek újabb dalok kiadására tán?

Nem, nincsen. A történetünk végére értünk. Egy új album készítésével fogjuk folytatni. S mint említettem, már elkezdtük írni újabb nótákat.

Van-e tervetek élő előadásra? Otthon Görögországban, vagy esetleg külföldön is?

Mindenhol szeretnénk színpadra lépni. Itthon és külföldön is szeretnénk játszani.

Köszönjük az interjút! További sok sikert kívánunk, hogy eljussatok a legnagyobb színpadokra is.

Mi is köszönjük az interjút, és a kedves szavakat. Vigyázzatok magatokra, az egészségetekre. Bízunk benne, hogy hamarosan találkozhatunk a közönséggel a színpadok előtt!

Distortion Tour 2023 Distortion Tour 2023
március 29.
Berserk Fest 2023 Berserk Fest 2023
április 01.