Molis Sepulcrum

Left For The Worms ’EP (2021)

Kicsi a bors, de erős című EP-sorozatunk 84. részében ugyan szerepelt már a hazai death metalos Molis Sepulcrum vadonatúj  kripta szagú anyaga, de én mégis úgy gondolom, hogy az Alföldi betyárok bővebb prezentációt is megérdemelnek. Annak a maroknyi hithű fanatikusnak, akik járatosak a magyar underground legmélyebb bugyraiban, esetleg ismerősen csenghet a Goblin Gore neve. Az egykori (és jelenlegi?) szegedi alkotóközösséghez vezethetők vissza olyan későbbi formációk zenei gyökerei, mint a Mörbid Carnage, a Coffinborn, a Cryptworm, a Gravecrusher, a Necrosodomy, vagy épp a Molis Sepulcrum. Az utóbbi formáció egy új név a frontvonalban, azonban a művésznevek mögött rejtőző figurák már huzamosabb ideje jelen vannak a földalatti mozgalomban. A basszusgitáros/énekes Disemboweler és a gitáros Alkoholizer mindketten megfordultak a Gravecrusher soraiban, a dobos Winehammer kapcsán viszont nincsenek információim.

 A trióról csak egy promofotót találtam… Ha már fotó, folytassuk is a külsőségekkel! Adva van ugyanis egy, az Autopsy Severed Survival“-jének alternatív borítójára hajazó koncepciójú borítókép. Még Chris Reifert-ék annak idején a hallgatót a műtőasztalra fektették, addig a szegedi legények a kazetta birtokosát a képen hat láb mélyen terítették ki. A grafika ugyanis olyan szemszögből készült, mintha mi magunk lennénk odavetve a férgeknek. Először azt hittem, hogy egy újabb Mark Riddick rajzba futottam bele, de a Left For The Worms mögött egy bizonyos Sickness666 nevű grafikus áll, aki tökéletesen elsajátította a mester stílusát. A Molis Sepulcrum felirat betűtípusa kapcsán pedig a távolból a svéd Unleashed logója sejlik fel. A fekete-fehér színvilágú, zombie-s kép alapján azt hiszem, hogy a gyengébb képességű versenyzőknek sem kell magyaráznom, hogy Disemboweler és társai miféle muzsikát zúdítanak ránk. A tapasztaltabb hallgatóknak pedig elég a képre nézniük, és a belső magnóban akár a kazetta lejátszása nélkül is hallják az áporodott riffek mögött csapkodó basszust, a csontroppantó dobütemeket, megkoronázva az egészet a hat láb mélyről érkező hörgés hullámokkal. Ahogy a mondás tartja: Tartalomhoz a forma!, azaz jelen esetben ezzel a megközelítéssel épp fordítva!

A Left For The Worms esetében pontosan ez a helyzet, azaz a lehető legszorosabb értelemben vett old-school death metalról van szó, mindenféle kilengéstől, kitekintéstől, kikacsintástól mentesen. Ha a Cryptworm, a Coffinborn, vagy a Gravecrusher nevek ismerősen csengenek, akkor jó nyomon jársz. Összehasonlítási alapként nagynevű bandákat nem is igazán tudnék citálni; egy régi favoritom, a svéd EpitaphSeeming Salvation” című elfeledett anyaga viszont beugrott a srácok dalairól, illetve érintőlegesen a korai Morta Skuld sem lehet rossz kiindulási alap, ahogy a ’90-es évek elejének finn death metal alakulatai sem vezetnek tévútra. A hat dalos kazetta a hazai underground egyik feltörekvő kiadójánál, a Total Darkness Propaganda színeiben jelent meg, azzal az ötletes megoldással, hogy mindkét oldalon helyet kapott a teljes hanganyag.

Remélem, hogy a Molis Sepulcrum az olyan szegedi formációkhoz hasonlóan, mint a Gravecrusher, vagy a Coffinborn, nem ragad meg az EP-s zenekarok táborában, hanem összehoznak nekünk egy teljes értékű albumot is! Ígéretes bemutatkozás!

szeptember 25.,
október 01.,