Morgoth
Ungod (2021)

Új kiadást nyert a német Morgoth eredetileg 2015-ben megjelent Ungod című lemeze! Az MDD records úgy döntött, előveszi a zenekar méltatlanul alulértékelt utolsó albumát, és CD-n, fizikai formátumban elérhetővé teszi számunkra mindössze EUR 9.99 + postaköltségért. Az Ungod a banda negyedik full-length kiadványa, amelyen már Karsten Jäger vállalta, hogy betölti az időközben megüresedett énekes pozíciót. Azt kell mondjam, ez nem volt egy könnyű, berepülős feladat, pláne egy olyan nagymúltú és egyedi zenekarba, mint a Morgoth. Karsten egyáltalán nem szégyenkezhet, mert minden tőle telhetőt megtett, hogy igazodjon a meglévő arculathoz.

Marc Grewe előzőleg nem csupán magasra helyezte azt a bizonyos mércét, hanem hangjával együtt szoktuk meg, és imádtuk korábbi zenéjük egyediségét, hangzását. Öröm lenne, ha ez az újrakiadás a mai fiatalok köreiben sikeres lenne és az Ungod késztetné őket további kutatásra, ezáltal fedeznék fel a banda teljes munkásságát! Rengeteg kellemes meglepetés lenne számukra, totálisan másként hatnak a friss fülre ezek a témák, mint azokra, akik mondjuk a kezdetektől rajongók. 20 évvel az Ungod előtt az előző album is jócskán megosztotta a tábort.

A Feel Sorry for the Fanatic egy a korábbiaktól erősen eltérő, kísérletező anyag lett amely sokaknak megülte a gyomrát. Akkoriban, senki sem gondolta volna, hogy az Odium (1993) mestermű után a banda, majd hátat fordít a death metal stílusnak. Érdekes módon, azért nyomokban véltem felfedezni, még The Eternal Fall-os időkből való, de hasonló hangulatú gitártémákat is, persze jóval modernebb megszólalásban. Sajnos, ez a zenei pálfordulás olyannyira nem lett sikeres, hogy a bandát leállásra kényszerítette egészen 2010-ig. Ekkor a zenekar visszatért a színpadra és a Way Of Darkness fesztiválon nyújtott teljesítményét rögzítve, majd 2012-ben a live-albumot megjelentetve adott reményt a megmaradt híveknek. Már újra a régiiskolás death metalt csapatva. Marc Grewe még frontemberként 2014-ig dolgozott a bandával, majd hirtelen elváltak útjaik. A God is Evil single betekintést engedett az új lemez munkálataiba és az év végére a kiadó be is jelentette Karsten énekmikrofon átvételét.

A megjelenő korong az Odium-i érát volt hivatott feleleveníteni, de valljuk be, hogy inkább a régi önmaguk másolása lett belőle. Nem is lett elegendő, hogy meggyőzze a korábbi rajongókat arról, hogy azt felül tudják múlni. Talán ez is okozhatta, hogy Jägerrel (2015-ös megjelenés után) a rajongók egyáltalán nem bántak kesztyűs kézzel. Meglehet bűnbakot is kerestek benne az átlagosság miatt. Nagyon méltatlanul, hiszen remekül vette az akadályt, hogy egy legendás death metal hangot pótoljon. Két éves koncertsorozat után a zenekar visszavonult, és 2020-ban a csapat végleg feloszlott. Meggyőződésem, hogy csak mi “öregek” támasztottunk túl nagy elvárást a zenekarral szemben és az Ungod egy kiváló lemez az old-school death metalt kedvelő, az irányzatot újra felfedező fiataloknak! Óvakodnék a lemez pontozásától, ezért tisztelettel 10. Köszönjük Morgoth a csodás élményeket!

Angertea, Mudi, Nís
október 22.