Mossgiver
Led By the Glowing River (2021)

A Mossgiver egy egyszemélyes atmoszférikus black metalt játszó zenekar Szlovéniából, ami mögött Tilen Šimon áll. Az ő nevét leginkább a hasonló identitású Veldes, valamint a Nephrolith és a Within Destruction egykori gitárosaként lehet ismerős. Idén életre hívott friss formációjában leginkább a nordikus fekete melankólia, valamint a kortárs amerikai black/doom/ post vonal (Agalloch, Wolves in the Throne Room) útmutatásait követi.

A valamivel több mint 33 perces játékidővel rendelkező Led By the Glowing River címet viselő debüt-albumára összesen három tétel került fel, melyet a 10 perces epikus témákban és nosztalgikus ízekben bővelkedő Paths Anew dalával nyit meg. Témáiban misztikusan keverednek a korai, nyers feketeség fagyos dallamai, valamint az a jellegű ősi folklór, ami előtt csak megfelelő tisztelettel lehet adózni. És ő ezt is teszi, megfelelő tisztelettel, és leginkább megfelelő technikákkal nyúlt feléjük és adja vissza azokat hallgatóinak. Egyébként ez a tisztelet és hangulat járja át albumának többi dalát is, melyek közül legerősebbnek talán címadó Led By The Glowing River mondható. A dalnak van egy magával ragadó gyilkos vonala, amelyben szinte egymáson gördülnek gitárjának szárnyaló tempói és misztikus szintetizátorai, valamint jellegzetes károgós énekével a nordikus éjszakák ikonikus rezdüléséit adja vissza. Záró Embrace The Wrath Of Wind tétele, ugyan csak egy melodikusabb vonulatú shoegaze / folk hatású hangulatképből fejlődik ki és zár be minket menydörgően sötétség börtönébe.

A Led By The Glowing River egy kellően hangulatteremtő anyag. Sokakban, köztük bennem is rég elfeledett dallamokat ébresztett, melyek bizsergő nosztalgiával hozták vissza az egykori vörös borral átitatott fagyos éjszakák gyertyafényes melegségét.

Mossgiver – Led By the Glowing River (2021): 1 komment

  • Necron szerint:

    Kellemes anyag. Nem fogja fenekestül felforgatni a műfajt, de nem is ez a célja. Kellenek az ilyen lemezek is, amik tutira szállítják a jól megszokott, kellemes ízeket. Csíptem is ezeket a cumókat. Amikor tiniként a közeli erdőt toltam a téli szünetben. Tudtak is működni ezek a zenék abban a téli környezetben! Ha Babayagával nem is találkoztam, akkor is maradandó élményt nyújtottak! A bandanév jópofa!

Ian Paice
december 12.
Desszert Záróbál
december 17.
ExtremeNoiseFest 2021
december 18.