Nartvind
Breath Of Night

boymester
2024. június 20.
0
Pontszám
8

A belga Nartvind igazi veteránnak mondható 2001-es indulásának köszönhetően a black metal hordák között, még ha túlzott aktivitással és lemezgyártással nem is vádolhatjuk őket. Első albumukra összesen 9 évet kellett várni (Ruinous, 2010), amit csak néhány válogatás követett egészen addig, míg tavaly meg nem ihlette őket az éjszaka lehelete és megszületett a Breath Of Night. Inspirációból biztosan nem volt hiány, hiszen a kvázi visszatérő albumra sikerült 55 percnyi marcona sötétséget összepakolni, ráadásul meggyőző módon.

A projektet egyébként két arc, Nihil és Ghoul tartja életben és feltételezhetően aktivitásuk legfőbb mozgatórugója egymáshoz való pillanatnyi viszonyuk, mert ha épp nem volt fényes a barátság faktor, akkor közös dolgaikat parkolópályára tették. Ilyen a néhány demót megért raw black metalos Eole Noir és a Plague is. A legkomolyabb azonban végig a Nartvind maradt, ahol az alapvető karcosságon, direkt kásásságon túllépve inkább az atmoszférateremtésre helyezték a hangsúlyt. Ebben a felállásban ugyanúgy a 90-es évek fekete zenéjének eszköztárát veszik alapul, de jóval több kapaszkodóval és némi dallamossággal karöltve. A végeredmény nyers és rideg, de minden jól hallható, legyen szó a kissé előtérbe tolt gitárokról, vagy az egyszerű, de mindig robbanásra kész dobokról. Ami igazán erőssé teszi a Breath Of Night tételeit, az egy egészen jól elkapott egyensúly a hipnotikus monotónia, a változatos formában adagolt gyorsulások és a ködösség között. Minden régiesnek, avíttasnak tűnik, egy eltemetett, elkorhadt örökségnek, ami mégis hordoz magában annyi energiát, hogy áttörve a rá lapátolt földet, vagy rázárt vastag, mohával benőtt kripta ajtót, a felszínre törjön és elárassza önnön gonoszságával a felejteni vágyó világot.

Ha a közös munka sok kézzelfogható dolgot nem is hozott létre, az évek, évtizedek alatt sikerült zenéjüket kellően kifinomulttá és hatásossá tenni. Hatásaik között a legegyértelműbb a korai Darkthrone, de a hangulatkeltés szempontjából nem hagyhatjuk ki a Burzum nevét sem. Érdekes módon oldotta meg a duó a vokál kérdését is, mivel mindketten hallatják hangjukat, aminek széles skálán mozgó extrém hangok köszönhetők. Nihil a vokál mellett a dobért felelős, Ghoul pedig a gitárokat kezeli.

A bőséges játékidőn összesen 8 tétel osztozkodik, egészen különböző módon. Akadnak 3-4 perces szerzemények, a záró Wethrin ezzel szemben közel negyed órás megterhelést jelent. Ezeknek a számoknak azonban nincs különösebb jelentősége, mivel az egységes hangulat és a korlátozott eszköztár nem hagyja, hogy külön dalokként kezeljük a Breath Of Nightot. Összességében az album nem több, de nem is kevesebb egy jól eltalált atmoszférikus raw gyűlöletbombánál, ami ebben a nyár eleji forrósában alkalmas lehet az általános kedélyállapot lehűtésére. Tegyetek vele egy próbát!

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.