Iron Man – elhunyt a banda alapító gitárosa, Iron Al


60 éves korában elhunyt a marylandi doom színtér egyik alapbandájának számító Iron Man alapító gitárosa, Iron Al, azaz Al Morris III. A csapat eredetileg Black Sabbath tribute-nak indult, majd az első saját dalok és demók után a berlini Hellhoundhoz szerződött, ahol két lemezt adtak ki a ’90-es évek első felében. Legutóbbi lemezük South Of The Earth címmel 2013-ban, a Rise Above gondozásában jelent meg.


Al Morris III nem csupán alapítója, riffmestere hanem életben tartója és lelke is volt az Iron Man-nek. A zenei pályáját 1977-ben a Force-ban indító gitáros már hosszabb ideje betegeskedett, emiatt a Maryland Doom Festen sem tudtak részt venni 2017 nyarán.
 

Számomra Al gitárhangzása volt a legfontosabb eleme az Iron Mannek. Rettentő durva, de egy természetes módon, direkt, zsigeri jelleggel. A riffjeinek olyan hatása van, mintha egy sűrű folyadékkal teli kádban ülnék, amelyben moccani sem tudok, és közben egy őrlőgép lyukat furna a homlokom közepén, és haladna lefelé, egyenesen a gyomromig. Ennyire súlyosak a riffjei!


Amikor annak idején már úgy éreztem, hogy készen állok a színpadra, megkérdeztem magamtól, hogy kik a legmenőbb gitárosok? – mesélt magáról Al pár éve. – Elgondolkodtam ezen, a válaszom pedig az volt, hogy Jimi Hendrix és Tony Iommi. Mivel mindketten balkezesek voltak, mintha a tükörbe néztem volna, ahogy figyeltem a kezük mozgását a gitár nyakán.

Nyugodj békében, Iron Al!

Emlékezett meg róla Lee Dorrian (ex-Cathedral, With The Dead).Iron Man – elhunyt a banda alapító gitárosa, Iron Al: 1 komment

  • boymester boymester szerint:

    1976 óta nyomta a zsigeri doomot! Ezt így kell csinálni hittel és lélekkel! Nyugodjon békében! Én személy szerint imádom az Iron Man lemezeket. Mindegyik fantasztikus utazás az igazi amcsi doom sűrűjébe.