Iron Maiden – Eddie űr-idő kapcsolata

1986. szeptember 29-én Somewhere in Time címmel jelent meg az Iron Maiden hatodik nagylemeze az EMI, és Capitol Records gondozásában. Az albumon újításként a kornak megfelelően gitárszintetizátorokat is használtak, ennek ellenére ez lett a csapat addigi legkeményebb és leggyorsabb albuma. Ekkor már egyértelműen a heavy metal műfaj legnépszerűbb előadójának számítottak.

Az albumon hallható dalok nagy részét Steve Harris mellett Adrian Smith írta. Bruce Dickinson énekes ekkoriban alkotói válságban szenvedett, így az ő ötleteit (zömmel akusztikusabb, higgadtabb vonalat képviselő szerzeményeit) nem használták fel, mondván nem hozták az elvárt szintet.

Nem arról van szó, hogy nem hozott nótákat a következő albumhoz, mert sok ötlete volt, de ezeket végül nem használtuk fel. Igaz, alapvetően akusztikusabb jellegű vázlatai voltak, amiket nem éreztük elég erősnek, Adrian viszont teljesen kidolgozott, kész dalokkal, briliáns ötletekkel állt elő, így aztán inkább ezekkel foglalkoztunk. Bruce iszonyatosan kimerült a World Slavery turnén. Nem is csoda, hisz az előző öt évben gyakorlatilag semmit sem pihentünk.” – Steve Harris.
 

Ezt az albumot is a korábbiakhoz képest nagyban megihlették a filmek, könyvek valamint a történelmi események. Az Alexander the Great című dal például Nagy Sándorról szól. A lemez dalainak legfőbb témája az “űr-idő” kapcsolata, a Wasted Years, Caught Somewhere in Time, Stranger in a Strange Land és a Deja-Vu is ezzel foglalkozik. A lemezborítóján cyborg-szerű Eddie látható a Szárnyas fejvadászhoz hasonló jövőbeli környezetben. A borító belső grafikája tele van az Iron Maiden korábbi albumaira, illetve azok dalaira való utalásokkal.
 
A nyolc dal tartalmazó korong két legnagyobb slágere a Caught Somewhere in Time és a Wasted Years, de még ide sorolható még a hard rock töltetű Stranger in a Strange Land és a lemezt záró nyolc és fél perces Alexander the Great történelmi eposza.

A Somewhere In Time a mai napig a banda legnagyobb példányszámban eladott lemezei közzé tartozik. Világviszonylatban összesen nagyjából 5 millió példányban talált belőle gazdára.

 
Frog Leap
május 29.