Confess – börtön és korbács a metalért


Tizennégy és fél év börtönre, valamint 74 korbácsütésre ítélték az irani groove/death/thrash metalos Confess zenekar tagjait.

A zenekar két tagját 2015-ben tartóztatták le, többek között istenkáromlás és rendszerellenes uszítás vádjával. A teheráni forradalmi bíróság most hozott ítéletet az ügyben. Az iráni Forradalmi Gárda a dalaikban szereplő vallás és rendszerellenes üzenetek, politikai töltetű, anarchista-ateista szövegek miatt. Három hónapig magánzárkában tartották őket, majd egymilliárd iráni riál (közel hétmillió forint) óvadék ellenében helyezték szabadlábra. A zenekart alkotó Khosravi Nikan Siyanor ezt követően Isztambulba menekült, a másik tag Arash Ilkhani egy ideig még Iránban maradt, hogy fellebbezhessen. Később ő is elmenekült Iránból, és Norvégiában kaptak menedékjogot.

A bíróság július 3-án hozott ítéletet. A Loudwire által megszerzett peres anyagok alapján a Confess tagjait összesen tizennégy és fél év börtönre ítélték: öt-öt évet kaptak az iszlám szentségének megsértéséért, egy-egy évet az Iráni Iszlám Köztársaság elleni propaganda terjesztéséért, valamint külön Khosravi három hónapot a legfelsőbb vezető és az elnök megsértéséért, illetve még hat hónapot a közvélemény rendszerellenes dalszövegekkel és ellenzéki médiának adott interjúkkal való megzavarásáért. Utóbbi vádpontért jár a 74 korbácsütés is. A két férfit az iszlám törvénykezés alapjául szolgáló saría vallásjog értelmében akár halálra is ítélhették volna, ezt azzal a jogi kiskapuval sikerült megúszniuk, hogy nem Mohamed prófétát káromolták – aki meghalt, ezért nem tud védekezni -, hanem Isten létezését vonták kétségbe, aki viszont megbocsáthat.

Khosravi és Ilkhani az ítélethirdetés idején már Norvégiában tartózkodott, így belátható időn belül nem térhetnek haza. Jelenleg új lemezükön dolgoznak. Revenge At All Costs című albumuk dalait 2016 és 2017 között, az ítéletre várva szerezték. Múlt hétvégén hoztak ki róla egy beharangozó számot, az EVIN-t, amely arról a börtönről kapta a címét, ahol a Confess tagjait fogva tartották.