A Taake iszlámellenes?

A Taake legutóbbi Noregs Vaapen lemezét, valamint az Insense, a Shining, a Vreid és az Årabrot zenekarok legutóbbi lemezeit is jelölték a Spellemann díjra (ez kb. a Grammy-díj norvég megfelelője). Február 14-én (szombaton) kerül megrendezésre a díjátadó gála, melyet a norvég NRK1 csatorna fog élőben sugározni.
A hír lényegét tekintve pedig az arab televíziós hálózat, az Al Arabiya mélyen felháborodott, legfőképpen a Taake jelölése miatt, szerintük ugyanis a dalszövegek egy része erősen iszlámellenes – konkrétan az Orkan című dal szövege… Hoest, a zenekar frontembere visszautasította ezt, mondván hogy a szólásszabadság van és szégyennek tartja azt, hogy akár az iszlám, akár más vallásokban be akarnak tarttatni dolgokat és meg akarják mondani az embereknek, hogy mit tegyenek vagy mit ne.
Marte Thorsbyt, a díjátadó bizottság elnökét is megkörnyékezték az arabok, aki tagadta azokat az állításokat miszerint a bírák nem voltak elég körültekintőek a lemez meghallgatásakor: „Norvégiában teljes szólásszabadság van, amit szeretünk és soha fogunk cenzúrázni efféle dolgokat.

A Taake iszlámellenes? (6 komment)

Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.