HBD Mr. Wyndorf!

Tegnap lett 57 éves Dave Wyndorf, akit a Monster Magnet alapító frontembereként ismerhetünk. A New Jersey-i székhelyű, legendás pszichedelikus hard-rock zenekart a stoner rock egyik legfontosabb reprezentánsaként szokás emlegetni, de kacérkodtak a space rockkal is pályafutásuk során.
A Szörnymágnest a 80-as évek legvégén hívta életre Dave Wyndorf énekes-gitáros-dalszerző, névtelen bandákban eltöltött néhány év után. Érdekes módon első sikereiket Németországban érték el, az ottani underground közönség hamar ráharapott szokatlan muzsikájukra, amelyre a Hawkwind, Black Sabbath, 13th Floor Elevators, Ramones, Pink Floyd, The Doors, Captain Beyond gyakorolták a legnagyobb hatást. Orrvérzésig turnéztak, többek közt a Soundgarden társaságában. Bár a pszichedelikus és stoner stílus egyik nagy mesterművének tekinthető Dopes To Infinity című harmadik nagylemezen található Negasonic Teenage Warhead klipjét is nyomta az MTV, az igazán nagy áttörést a negyedik Powertrip című album és annak slágerei (Space Lord és a címadó) hozta meg a banda számára 1998-ban.
Mr. Wyndorf karizmatikus, a legnagyobb rock ‘n’ roll ikonokhoz méltó kisugárzása is minden bizonnyal szerepet játszott abban, hogy a Monster Magnetnek akkora kultusza támadt. A rákövetkező évben a Metallica előzenekaraként a magyar közönségnek is bemutatkozhattak. Ezt követő korongjaik már szerényebb sikert arattak, ráadásul Dave Wyndorf igen súlyos időszakot élt át; altatótúladagolása kis híján az életébe került.
A kétezres évek végére a kortárs rock ‘n’ roll egyik nagy hipnotizőre igencsak meghízott. Bár a Szörnymágnes tagsága jócskán kicserélődött az évek során (az egyetlen biztos pont Dave), a csapat él és virul, olyannyira, hogy idén kiadták kilencedik nagylemezüket Last Patrol címmel, jövő év januárjában pedig a Club 202-t borítják pszichedelikus ködbe.

Boldog szülinapot!