Tristania – Illumination

TRISTANIA “Illumination”

 

Az Einar Moen és Morten Vleland által alapított norvég TRISTANIA 1996 óta van jelen a metalos életben. Már 1997ben felvették bemutatkozó hanganyagukat, ez a demo több lemeztársaság figyelmét is felkeltette. Ebben az évben már napvilágot is látott egy mini CD. Hamarosan a turnézásba is belevetették magukat, olyan nevekkel koncerteztek együtt, mint a Lacrimosa és a Haggard.

 

A második hanganyag a “Beyond The Weels” 1999ben jött ki, ezt követően is intenzív turnézás következett, a Trail Of Tears, Tiamat és Anathema társaságában. Szerepeltek ebben az évben a Wacken fesztiválon is. Egy évvel később a Tristania már főzenekarként funkcionált, és nemcsak Európában, hanem Mexicoban és az USAban is.

A harmadik lemez a “World Of Glass” 2001 tavaszán került felvételre. Ez az év tagcserét is hozott a Tristania számára, az új vokalista Kjetil Ingebrethsen lett.

Az album 2001 őszén jelent meg és eztán újabb turné következett a Rotting Christ, Vintersorg, Madder Mortem társaságában. Először Európában jártak, aztán Dél Amerikában.

 

Az “Ashes” című album 2005-ben látott napvilágot – ez a lemez már új kiadónál, az SPVnél jelent meg – ismét turné következett, ezúttal a Therion és a Nightwish társaságában.

 

Nem sokkal a koncertkörút után neki is láttak a soron következő album, az “Illumination” írásának. A Woodhouse stúdióban vették fel az anyagot Waldemar Sorychta (Lacuna Coil, The Gathering, Tiamat, Samael) irányítása alatt.

 

A zenekar szerint az “Illumination” minden idők legerőteljesebb Tristania albuma lesz, és rengeteg eddig szokatlan zenei elemmel kápráztatja majd el a hallgatóságot, (pl szerepel a lemezen egy vonóskvartett is). Meglepiként felbukkan Vorph (az isteni Samaelből), mint vendégművész.

 

Az új album méltó lesz elődeihez saját füllel meg is győződhet róla bárki, ugyanis néhány vadonat nótába bele lehet is hallgatni a Tristania honlapján!

 

 

DISZKOGRÁFIA

WIDOW´S WEED (1998)

BEYOND THE VEIL (1999)

WORLD OF GLASS (2001)

ASHES (2005)

ILLUMINATION (2007)

 

ZENEKARI TAGSÁG:

Vibeke Stene – ének

Østen Bergøy – ének

Einar Moen – billentyű

Kenneth Olsson – dob

Rune Østerhus – bőgő

Anders Høyvik Hidle – gitár

Speciális vendég: Vorph (Samael) (ének)