Enslaved – albumelőzetes



E
címmel október 13-án jelenik meg az extrém prog-black metalos norvég Enslaved tizennegyedik nagylemeze. Az albumról elsőként a 10 perces hosszúságú, epikus hangvételű Storm Son videója nézhető meg.


Ivar Bjørnson gitáros (zene, szövegek) az új albumról így beszél:

Az album koncepciójában egyszerre jelenik meg a latin ábécé szerinti ‘E’ betű és a rúnikus hivatkozás: az Ehwaz rúna, amit ‘M’-ként ábrázolnak (csak hogy még inkább összezavarjunk mindenkit). A rúnákat úgy rajzolják, hogy kinézetük haonlítson ahhoz, amit szó szerint jelentenek. Az Ehwaz (kiejtés és használat szerint ‘E’, de rajzolva ‘M’) úgy néz ki és azt is jelenti: ‘ló’. És ez szorosan kapcsolódik az ezoterikus jelentéséhez, ami a bizalom és az együttműködés. Az emberiség egyik legrégebbi és legmélyebb párosítása, együttműködése bármiféle ‘külső’ entitással, az a lóval kialakult kapcsolat. Amikor először megszelídítették és hasznosították a lovakat, adódhatott ez az ezoterikus kapcsolat. Így már gyorsabban mozoghatunk, akár menekülhetünk és még enni-innivalót is jelentett az állat (lótej és lóvér), és persze villogni is lehetett velük az ellenségek előtt.

De nem, az új lemez nem a lovakról szól! Sokkal inkább a bennünket körbevevő szimbiózisokról, amelyek létfontosságúak számunkra, szükségesek a fejlődésünkhöz – minden szinten. Ember és hajó (vagy például a ló, ugyebár), egy adott személy és az, aki igazán fontos számára, gyermek és szülő, zenész és hangszer, káosz és rend, tudatalatti és tudatos, Oden és Sleipnir – a bölcsesség és a kommunikáció.
Ennek a koncepciónak számos szintje és változata jelenik meg az albumon; az ember és a természet kettőse, egy adott személy múltbéli és jelenlegi személyisége, a tudatos félelem és a tudatalatti hajtóerő. És persze van egy csomó más szimbiózis is
.”

Az album borítóját Truls Espedal festette, a dalokban vendégként pedig felbukkan majd a Wardruna főnöke, Einar „Kvitrafn” Selvik, a fuvolás Daniel Mage és Kjetil Møster jazz-szaxofonos.
 

Enslaved – E
(Nuclear Blast)

1.Storm Son
2.The River’s Mouth
3.Sacred Horse
4.Axis Of The Worlds
5.Feathers Of Eolh
6.Hiindsiight


digipack bonus
1.Djupet
2.What Else Is There? (Röyksopp cover)