Iron Maiden – 30 éves jelent meg a Seventh Son of a Seventh Son album


30 éve ezen a napon, 1988. április 11-én jelent mega az Iron Maiden egyik legjelentősebb albuma, a Seventh Son of a Seventh Son a Capitol és az EMI gondozásában. 
 

A zenekar pályafutásában ez volt az első konceptlemez. Az album koncepciójában kiemelt szerepet kap a hetes szám. Egyrészt ez volt az Iron Maiden hetedik lemeze, másrészt a történet szerint ha egy hetedik gyereknek hetedik fia születik, akkor az különleges képességekkel lesz megáldva. A lemez fő témáját a jó és a gonosz harca, misztikus, profetikus látomások, reinkarnáció és a halál utáni élet adja. A szereplő lelkében a gonosz és a jó küzd meg egymással, ahol a Maiden meséjében a gonosz kerekedik felül. Zeneileg egy erős anyag, amelyre nemcsak a banda tagjai, de a rajongók is úgy tekintenek, mint a zenekar egyik csúcsalkotása. Egy interjúban Steve Harris is úgy fogalmazott, hogy „a The Number of the Beast mellett ez a legjobban sikerült alkotásuk„. Zeneileg az előző, Somewhere in Time albumon megkezdett kísérletezőbb és egyben progresszívabb irányvonal teljesedett ki. Ismét felbukkantak a gitárszintetizátorok, a már védjegyüknek vált galoppozós témák és a hosszabb epikus dalok, de a billentyűs aláfestések, illetve hangulatfokozó elemek is meghatározó szerepet kaptak. A lemezhez elkészült első dal a The Clairvoyant volt, melynek szövegét Doris Stokes brit spiritualista inspirálta, aki állítólag a jövőbe látó látnok volt. Az album a hazai lemezlistán az első helyre, míg Amerikában a 12. helyre került.


A lemez turnéja 1988. április 28-án vette kezdetét, és az év decemberéig tartott, mely 25 országot érintett. A 7th Tour of a 7th Tour néven futó koncertsorozat ismét látványos díszletet varázsolt az arénák színpadára. Az album borítóját megidéző gleccserek, jetik, havas hegyek jelentek meg a színpadon. 1988. augusztus 20-án fellépek az angliai Donington Park Festival-on több mint 100 ezer résztvevővel, ahol a nagy tülekedésben két rajongó életét vesztette. A zenekar tagjait a zavargások elkerülése végett a szervezők csak később,a koncert után tájékoztatták a történtekről.1989. november 8-án megjelent egy Maiden England című VHS-kiadvány, melynek anyaga a Seventh Son of a Seventh Son turnéján került rögzítésre. Az EMI által kiadott 95 perces anyagnak társproducere Steve Harris volt Martin Birch mellett.
 
Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.