Kyuss – a stoner rock keresztapái


1995-ben ezen a napon jelent meg az amerikai stonet/desert rock legenda, a Kyuss utolsó stúdióalbuma …And The Circus Leaves Town címmel. Az Elektra Kiadó gondozásában napvilágra került lemez dalai a mai napig meghatározó jelentőséggel bírnak a sivatagi rock világában.
 

Az album hangzásilag egyszerűbb és szigorúbb, mint a zenekar korábbi lemezei, ám mégsem ért el olyan „eladási” sikereket, mint a Blues for the Red Sun, vagy a Welcome to Sky Valley. Sokan ezt a promóció hiányának és a zenekar felbomlására utaló jelekben tulajdonítják. Igaz a lemez megjelenésekor „a nyilvánosság előtt” még szó sem volt a zenekar feloszlásáról. Ezt az évben, egy rövid sajtóközlemény keretében tették közzé. A zenekar felbomlásának okai igazából a mai naig nem tisztázódtak. Hogy John Garcia, vagy Joshua Homme önfejűsége volt-e a nagyobb mérvadó(?)… Ez talán örök rejtély marad. Mindenesetre a Palm Desert rockszíntér harcosai egy maradandó csodát alkottak.


A …And The Circus Leaves Town lemez dalai egyfajta speciális hibrid-eleggyel vannak ellátva. A doomban gyökerező súlyos pszichedelikus és elszállós space rock hatások mellet vastagon szólalnak meg az klasszikus hard rockos, és enyhén punkos húzású témák, aminek köszönhetően rájuk is akasztották a „stoner rock keresztapái” jelzőt. Ezek a témák jól hallhatóak az albumnyító Hurricane alig két és fél perces szét jamm-elt, és az őt követő One Inch Man daluk ellazult, hipnotikus, de egyben zaklatott, az album csúcspontjának is nevezhető, pumpálós sivatagi témákkal telepakolt darabjában. Csak úgy, mint az El Rodeo lebegésében, ami szintén a lemez legismertebb darabja és meghatározó pillérköve a zenekar mai napig élő legendájának.
 
http://www.youtube.com/watch?v=iOb12RE_gaA&


Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.