Hobo – Hé, Magyar Joe!

 

Földes László Hobo ajánlója új, Hé, Magyar Joe! című dupla nagylemezéhez:

„Az ötlet magától és váratlanul jött, könyvírás közben. Jimi HendrixHey Joe”-ját hallgattam, amit évtizedekkel ezelőtt lefordítottam, kicsit tovább írtam és azóta is játszom. Felötlött, hogyha nekem lehet amerikai nevem, a „Hobo”, akkor „Joe” miért ne lehetne magyar?

Aztán pillanatok alatt felvázoltam egy 21 címből álló számötlet sorozatot. Ez később, az „érzékeny” zeneszerzők legnagyobb fájdalmára harmincra bővült. A dalokból végül 27 került rögzítésre.

A szomorú történet Joeról, azaz Magyar Józsefről, egy kedves kisemberről szól. Családjáról, felnövekedéséről, a zenével való találkozásáról, szerelméről, házasságáról, megcsalatásáról, a gyilkosságról, börtönéveiről, szabadulásáról, de leginkább sosem múló lelkiismeretfurdalásáról, hogy megölte feleségét, akit nagyon szeretett.

Megpróbáltam belevinni korunkat is, de a fő irány a bűntudat és a felelősségvállalás volt.

A lemezt a Bob Dylan előtt tisztelgő albumom zenészeivel készítem és ők a zeneszerzők is. Gál István, Igali Csanád, Kiss Zoltán és Pengő Csaba, valamint Besenyei Csaba játszanak velem. Műfaját tekintve az elbeszélő blues dominál, de a szövegek okán nem rockos, hanem inkább akusztikus formában. A hagyományos hangszerek mellett nagybőgő, zongora, orgona, dobró, szájharmonika is megszólal a műben.

Ma már az emberek alig vásárolnak CD-t, ám ismerve az engem évtizedek óta követő közönséget, akiknek polcán ott sorakoznak a kiadványaim, a GrundRecords dupla CD-n is megjelenteti a legalább 90 perces anyagot. Természetesen a digitális világ részére is elérhető lesz az új album, felkerül minden ismert letöltő és stream felületre is.

Meghallgatása nem lesz felhőtlen szórakozás, de mivel ezt már megszokták tőlem, szíves figyelmükbe ajánlom legújabb művem.