Undertaking – vinylen is megjelent az V12BB4U


Vinylen is megjelent a legendás hazai thrash zenekar az Undertaking 1989-es V12BB4U anyagának 30. jubileumi kiadása.
 

A magyarországi thrash metal ős/hőskorában létező csapat mindössze egyetlen évig működött 1988-1989 között. A 80-as évek végén a hazai thrash metal mozgalom kiemelkedő csapatát Killan György – ének, gitár, Jakab Viktor – basszusgitár és Esztári Imre – dobok hozta össze. Az ország legnépszerűbb thrash metal klubját működtették Újpesten a Landler Jenő Művelődési Házban Thrash Mosh Club néven, ahol a klubestek állandó fellépői voltak. Az 1988 decemberében rögzített V12BB4U című hétszámos demót az együttes maga terjesztette. Dalaikat angol nyelvű szövegekkel írták, így a szocialista Magyarországon esélytelen volt, hogy hivatalosan lemezeik jelenhessenek meg. 1988 decemberében az Undertaking Kijevbe utazott, hogy az ottani Állami Filmstúdióban rögzítse dalait a V12BB4U címet kapott demóhoz. A cím jelentése „We want to be before you„. 
 

Hazaérkezésük után 1989 januárjában kezdték terjeszteni a demót, amelyről később számos fanzine mellett a magyar Metal Hammer magazin első száma is közölt ismertetőt. A hangzás közel sem volt tökéletes, de Killan dalszerzői tehetsége és a zenekar technikás játéka így is élvezetessé tette a dalokat, és rögtön az underground élvonalába helyezte az Undertaking nevét. A kazettaborítóba a számok angol dalszövegeihez a magyar fordítást is mellékelték, hogy mindenki tudja, miről szólnak a dalok. Így például a Reactor No. 4 a csernobili atomerőmű-balesetről, a Viva Ceausescu a román kommunista diktátorról, a Cool Before Drinking pedig arról, hogy a vodka hidegen az igazi. Killan klasszikus zenei képzettségének bizonyítékaként a demón szerepel Johann Sebastian BachBadineire” című művének átdolgozása is. A kazettát koncerteken illetve postai úton terjesztették. A demó 30. évfordulójára bakelitlemezen is beszerezhető.


kiadvány az Undertaking – thrash metal Magyarországon a rendszerváltás idején című könyv lerövidített, angol nyelvű változatát is tartalmazni fogja, színes kép és poszter-melléklettel. A felvétel restaurálását Scheer Viktor végezte, a vinyl masteringet Martin Buchwalter készítette a németországi Gernhart Studioban, a korong TMC logós és órás képét Jakab Sándor szerkesztette meg, a borítódesign Havancsák Gyula munkája.