Slough Feg – filozofikus tartalmú lemezzel jönnek


14 év után új lemezzel jelentkezik a tradicionális epikus elemekkel tarkított folk metalt játszó amerikai Slough Feg (régebbi nevükön The Lord Weird Slough Feg). Lemezük New Organon címmel június 14-én fog megjelenni. A lemez témáit Francis Bacon 1620-ban kiadott, azonos című könyve inspirálta, amiről az énekes/gitáros Mike Scalzi így beszél:
 
Ez a könyv annak a tudományos módszernek egy új változatát mutatta be, amit kétezer évvel korábban Arisztotelész megfogalmazott. Bacon és mások szerint ebben a hosszú időszakban stagnált a tudományos módszer, a középkor és a reneszánsz folyamán, és szükség volt egy frissítésre. Az Organon kifejezés a tudományos megismerés eszközére utalt, egy új módszerre a tudományos forradalom számára. A dalok alapvetően a filozófiáról szólnak – mégpedig az előadásaimra készített jegyzetekből! Kezdve a törzsi társadalommal, a sámánizmussal, mint a filozófia első megjelenési formájával, aztán a Szókratészt megelőző korszak gondolkodóival, majd jön Platón, Arisztotelész, a középkori katolikus teológia, a megvilágosodás, az egzisztencialista filozófia… Többnyire időrendi sorrendben.”
 

Nem akartam szimplán egy újabb lemezt kiadni. Összegyűjtöttünk egy csomó ötletet, de csak azokat tartottuk meg, amiket hónapok múltán is érdekesnek tartottunk. Ha mi nem vagyunk izgatottak a friss témák miatt, akkor felvenni sincs értelme ezeket. Nagyon egyszerűen fogalmazva, az új dalok súlyosabbak és nyersebben is szólnak, mint az utóbbi pár lemez tételei. A témák ezúttal nem a modern technológiáról szólnak, hanem az ókori filozófiáról és tudományról. Csak metalosabb lett az anyag, de egy nagyon primitív formában, de ez amúgy is a specialitásunk, hogy úgy mondjam.”

Elsőkét a lemez címadó dala ismerhető meg.