Kiss – a színfalak mögött

Jövő héten hazánkba látogat a nyelvnyujtogatós rocklegenda, vagyis a Kiss zenekar. A szervező Livenation újabb részleteket oszt meg velünk arról, hogy mi zajlik egy ilyen „nagykoncert” a hátterében:

Bár a zenekar már több mint 35 éve színpadon áll, és kiváló technikai gárdával dolgozik, mégis saját maguk végzik minden helyszínen a hangpróbát. Más vonatkozásban sincsenek luxus igényeik, a saját szállításukra is csak kisbuszokat rendeltek az általánosságban használt limuzinokkal vagy luxusautókkal szemben.
A Kiss tagjai közös öltözőt használnak, amibe csak tükröket, székeket és ruhaállványokat kértek. Emellett egy külön pihenő szobájuk is lesz; itt már kanapék, fotelek és hangulatvilágítás is helyet kap. Egy saját próbahelyiség is az igények között szerepel, ahol a koncert előtt az aznapi műsort véglegesítik.
Talán az egyetlen pici luxus, hogy saját szakáccsal utaznak, azonban mindenhol helyi alapanyagokat használnak az ételek elkészítéséhez.
A zenekar egyszerű menüt kér, sült csirke- vagy pulykamell, hal, különböző tészták, sült kukorica és zöldségek, saláták, sajtok, gyümölcsök és némi csokis süti teszi ki a kívánságlistát.
Hideg üdítők, szobahőmérsékletű ásványvíz, gyümölcslé, energiaital, kávé, tea, szerepel az italkérések között, a Kiss nem kért alkoholt, a koncert utánra is csupán minimális mennyiségű sört rendeltek az öltözőbe, a színpadra szigorúan csak ásványvizet és energiaitalt visznek.
60 fős állandó stáb utazik a turnéval, nagyrészt technikai és pirotechnikai szakemberek.
_ELVALASZTO_

Mellettük több mint 80 magyar segít majd Budapesten az építési munkálatokban, ami a koncert napján hajnali 6-kor kezdődik, hogy időben minden a helyére kerüljön. A koncert felszerelését közel 40 kamion és busz szállítja városról városra.
A színpad közel 400 négyzetmétert tesz ki, a két oldalsó szárnnyal 33 méter széles, tehát az Aréna szélességét szinte teljesen kitölti majd. 2 oldalsó kivetítő mellett a színpad hátsó részén egy óriási LED fal található, amely a legtávolabb ülő nézőknek is egészen közel tudja vinni a koncert minden mozzanatát.
A Kiss a koncertek alatt meglehetősen sok pirotechnikai elemet használ, ezek egy részét Gene Simmons maga kezeli, a többi a színpad különböző részein helyezkedik el. A látványhoz tartozik a szárazjég által keltett füst és több hidraulikus szerkezet is, amely a zenekar tagjait emeli szinte a tetőig vagy tünteti el a show különböző pontjain.
Különlegesség még, hogy Paul Stanley a koncert alatt „átrepül” egy másik színpadra, az Aréna túlsó végébe, 60 métert megtéve a közönség feje felett.
Budapesten a várható kapunyitás 18.30, előzenekarként nyolc órától a Hard együttes melegíti majd be a közönséget, a Kiss kb. 21 órakor lép színpadra és több mint két órás koncertet adnak – a turné eddigi helyszíneiről csak pozitív, magasztaló kritikák jelentek meg a showról.
Mint a legtöbb koncertre, most sem lehet behozni fényképezőgépet, bármilyen kamerát, hangrögzítő eszközt, illetve üveget vagy palackos italokat és lézer pontozót – ezeket a tárgyakat a kapuknál ellenőrzik.
Jegyek még kaphatók a Ticket Expressben és az Eventim országos hálózatában, valamint a www.livenation.hu oldalon keresztül.