Subscribe – jön a harmadik lemez

Elkészült a Subscribe harmadik nagylemeze, a Bookmarks.
A Fonogram-díjas zenekar az elmúlt három hónapot próbákkal és stúdiózással töltötte, hogy elkészítse eddigi legizgalmasabb, legszínesebb, új zenei megoldásokkal teli albumát. A Bookmarks március végén jelenik meg, a bemutató turné április 8-án indul Debrecenből.
_ELVALASZTO_

Az 1998-ban alakult zenekar eddig két nagylemezt, a Sanity Has Left The Building-et, és a Stuck Progress to Moon-t, illetve a Contradictions kislemezt jelentette meg. Második mesterművűk megnyerte 2008-ben a Fonogram-díjat az év hazai modern rock albuma kategóriában. A hardcore, metal, funky, reggea, ethno és számtalan más stíluselemeket ötvöző együttes hozzávetőlegesen ezer koncertet adott, jártak többek közt Csehországban, Ausztriában, Romániában és Szerbiában, manapság már a hazai fesztiválok húzónevei közé tartoznak.
A budapesti zenekar 2010 végén jutott el oda, hogy elkezdjen rákészülni harmadik lemezére. Decemberben heti öt alkalommal próbáltak, majd a gitáros Horváth Attila őrmezei, harmadik emeleti panellakásában berendezett átmeneti stúdióban demófelvételeket készítettek. Ezt követően, január elején bevonultak a törökbálinti Supersize Stúdióba, hogy felvegyék a dalokat.

– Két hónapot töltöttünk az apartman-szerű stúdióban, lényegében bent laktunk – mondta Anga-Kis Miklós, a zenekar basszusgitárosa. – Túl sokat voltunk együtt, ennek ellenére kevés feszültség alakult ki köztünk, és flottul ment minden. Szabadidőnkben Xbox-on autóversenyeztünk, meg ha tudtunk, kiszabadultunk egy-egy házibuli vagy koncert kedvéért.

A lemez mostanra elkészült, és a Bookmarks (magyarul Könyvjelzők) címet kapta.
– A Bookmarks hatunk történetét meséli el, fájdalmakat, szülő elvesztését, barátnővel konfliktusokat, önmagunk megismerését – folytatta Anga-Kis Miklós. – A zene színesebb, érettebb, kiforrottabb, egységesebb, mint korábban. Azt már megszokhatták a rajongók, hogy használunk egy-egy funky vagy reggae betétet, most viszont új zenei megoldásokat is kipróbáltunk. Újdonság, hogy az egyik dal végig magyar szövegű. Eredetileg a Napra zenekar Pici ház adaptációját akartuk megvalósítani, de a dal további témákra inspirált, és egy új szám született belőle. Egyedül a refrénhez kértünk segítséget, a magyar szöveg Egyedi Péter, az Óriás énekese ötleteivel született meg.

A Bookmarks március végén jelenik meg, de már előrendelhető 2000 forintért – plusz postaköltség – a Twelve Tones kiadó honlapján. A lemez egy speciális könyv formájában kapható majd, melynek része egy DVD is, ami stúdiómunkálatokról készített felvételeket, nyári fesztivál bevágásokat, és backstage jeleneteket tartalmaz.

A lemezbemutató turné április 8-án indul Debrecenből, érinti Keszthelyt, Tatabányát, Nyíregyházát, Szegedet, Veszprémet, Kecskemétet, Dunaújvárost, Szolnokot, Pécset, Zalaegerszeget, Dunaszerdahelyet és Zentát. A budapesti fellépés április 22-én lesz a Dürer Kertben. Rá két hónapra, június 19-én ismét a fővárosban látható a Subscribe: a Művészetek Palotájában ad egy különleges unplugged koncertet. A MüPába szinte az összes belépő elfogyott, jelenleg 10 darab jegy kapható.