Night Crowned
Hädanfärd

(Noble Demon • 2021)
dimmurtal
2021. július 19.
2
Pontszám
9.5

Mindössze egy évet kellett várni a svéd illetőségű zenekar második albumának megjelenésére. Azt is gondolhatnád, hogy akkor ez egy összecsapott, elkapkodott alkotás, de gyorsan meg kell, hogy nyugtassalak – a zseniális első lemez, a 2020-as Impius Viam folytatása szintén fantasztikusra sikeredett! Úgyhogy amennyiben szereted a halhatatlan Dissection zsenialitását, a Dimmu Borgir érzelemgazdag zeneiségét, az Immortal jégbe fagyott durvulatait, esetleg egy kis Emperor féle profi progresszivitásra, vagy netán a Behemoth képviselte alvilági izzásra áhítozol, akkor jó helyen jársz. Ez a szám szerint kilenc szerzeményt tartalmazó korong ugyanis az előbbiekben felsorolt monstrumok mindegyik stílusjegyét magában hordozza.

A svédországi Göteborgból származó zenekar 2016-ban kelt életre egykori és jelenlegi Dark Funeral, Nightrage és Cipher System tagok összefogásának eredményeként. A Henric Liljesand (billentyű, gitár, bőgő), Janne Jaloma (dobok), Johan Eskilsson (gitár, tiszta ének), és Ken Romlin (ének) műhelyében a legnemesebb alapanyagokból összekovácsolt fémötvözetet, a már a fentiekben említett Impius Viam című albumot kettő EP és kettő single vezette fel. A black metal berkekben óriási sikert aratott anyag méltó előfutára volt az idei lemeznek, hiszen egy év elteltével a Hädanfärd személyében máris csodájára járhatunk a következő fergeteges alkotásnak.

A sötétséget és a túlvilágot megéneklő, a világvégét hirdető koncepció ezúttal az énekes, Ken Romlin által megálmodott történeten alapszik, mely történet a halállal való találkozásokkal foglalkozik. Mindemellett az egyes dalokhoz a Romlin által lejegyzett értelmezések és magyarázatok nyújtanak némi segítséget a minél hatékonyabb érthetőség érdekében. A booklet sajnos nem áll rendelkezésemre, de magam is kíváncsi lennék ezekre a magyarázó írásokra. Az eredetileg egy olyan dupla album kiadását tervezte a zenekar, amely a dalok angol és svéd nyelvű változatát is tartalmazza, ennek ellenére a Hädanfärd csak svéd nyelven jelent meg. Mindez persze semmit nem von le az album értékéből, sőt, az anyanyelv használatával sokkal puritánabb, sokkal hitelesebb és őszintébb marad a teljes zenei összkép. Az már a nyitódal első hangjainál egyértelművé válik, hogy ezúttal bizony egy olyan sokoldalú, profin megkomponált black metal anyag született, amilyen nem minden nap kerül a hallgatóság elé. A Nattkrönt ugyanis azonnal elkápráztat szélvészgyors, ugyanakkor precíz, dallamos, emocionális dalszerkezetével. Hallgatása során egy olyan világban találhatod magad, amely sötét, és kegyetlen, letaglóz, megsemmisít és felemel. A gitár olyan fület gyönyörködtető dallammal operál, amely rögvest megragad az emlékezetedben. A dalhoz készült egy szöveges videó is, melyet a zenekar az alábbiak szerint kommentált:

„Ültél már valaha éjjel teljesen nyugodtan egy erdőben? És közben hallgattál minden hangot, vagy csak a kísérteties csendet? Ez egyfajta éjszaka iránti tisztelgés a részünkről. Dallamos, gyors, nehéz, fülbemászó és agresszív black/death metal dal.”

A következő dal, a Rex Tenebrae a Dimmu Borgir szimfonikus black metal orgiáinak leggyönyörűbb pillanatait idézte fel bennem. Az igaz ugyan, hogy itt nincsenek túlsúlyban komolyzenei elemek, de a háttérben megúszó billentyűfutamok és a kórus éneklése kétségkívül olyan hangulatot teremt, amilyet csak a Shagrath vezette csapat képes varázsolni ebben a műfajban. A Fjättrad című dalhoz készült videót a zenekar a következőképpen vezette fel:

„Az élet törékeny, és akár egy pillanat alatt is könnyen elvehető. Az élet ugyanakkor lehet kín, amely bilincsbe ver, és nem hajlandó elengedni. yt

Az Ett Gravfäst Öde megjelenhetett volna akár egy Dissection lemezen is. Olyan csodálatos a hangulata, annyira fagyos és túlvilági, hogy az ember szinte a tarkóján érzi a kísértetek leheletét, miközben halálra váltan veszi tudomásul, hogy a bokája köré fonódó rothadó ujjak igyekeznek őt a sírba rántani. Maga a címadó egy instrumentális, akusztikus átvezető, amely engedi egy picit fellélegezni a lemezt, ugyanakkor kézen fog és elkísér a következő kapuhoz, melyen belépve az örök éjszaka mélységes feketeségével találod szemben magad. A jeges szél a csontodig hatol, a viharként süvítő Gudars Skymning  hangjai zokogó lelkedbe marnak. Mire rádöbbensz, hogy úton vagy a teljes megsemmisülés felé, kegyetlen hóviharként támad rád a Människans Förfall. A gitárok által életre keltett fagyos harmóniák szárnyain sodródsz a teljes megsemmisülés felé, melyet a lemez legkomplexebb, himnikus köntösbe öltöztetett, atmoszferikus száguldása, a Grått & Ödelagt személyében érkezik el érted. Szenvedéseidnek az Enslingen vet véget, melynek hangjai között ott pislákol a remény.

https://youtu.be/8akTjbnJj18

Ráncos arcodat az ég felé fordítva ugyan oszlani kezdenek a sötét felhők, de a fény már sohasem jut át rajtuk. Örök magányra ítéltettél az éjszaka fogságában. A rajongók és a kritikusok legnagyobb örömére a Night Crowned ismét egy fantasztikus kiadványt tett le az asztalra, amely egy impozáns, dühvel, melankóliával és  őserejű pusztítással bőven átitatott alkotás. Megidézi a dicsőséges ’90-es évek skandináv remekműveiben szunnyadó hangokat, melyek a zenekar előadásában új értelmet nyernek. A Hädanfärd egy olyan black metal album, amely a stílus minden erényét magában hordozza. Őszintén ajánlom minden underground zenét kedvelő olvasónak, mert biztos vagyok benne, hogy ez a lemez mindenkinek fog kellemes perceket okozni. Az idei éve egyik kiemelkedő alkotása.

Night Crowned – Hädanfärd (2021) (2 komment)

  • boymester boymester szerint:

    Nagyon teli vagyok lemezekkel és megmondom őszintén, bíztam benne, hogy valami jófülű rácuppan erre a promós anyagra, mert k.va jó lett szerintem is. Köszi az írást!

    • dimmurtal dimmurtal szerint:

      Pontosan ezért választottam ezt a lemezt, mert szerintem is óriási dalok vannak rajta! Örülök, hogy tetszik az ismertető! 🙂

Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.