Orbstruct
Phobos Rising

(zenekar • 2019)
boymester
2022. június 5.
0
Pontszám
8.5

Szerény, gurulós laptop asztalkám alsó polcán laknak promóék, akik állandóan kicsi a rakást játszanak egymással, sokszor az asztal legkisebb megmozdítására képesek teljesen egymásba gabalyodni. Itt általán nem a rossz lemezek végzik, hanem azok, melyekről jellemzően fogalmam sincs mifélék. Igen, akadnak ilyenek is. Mindről meg kell emlékeznem, néha a kezem közé veszek egyet, ám ilyenkor szokott jönni egy üzenet egy valóban várt kiadványról, vagy közbeszól a munka vagy a család. A mai napot viszont felfedezőként szerettem volna tölteni különösebb netes szörfölés nélkül, így belemártottam a kezem a kupacba és alapos tapogatás, kevergetés után kiemeltem magamnak egy lemezt: ez az Orbstruct zenekar Phobos Rising című korongja. A kacifántos, de igaz bevezetőt azért is gondoltam megosztani veletek, mert én nem politizálok, nem részesítek előnyben, hátrányban senkit annak függvényében, hogy épp háborúban áll-e más országgal. Az Orbstruct ugyanis ukrán csapat, de igencsak nagyvilági zenével.


A nagyvilágiságot úgy kell értelmezni, hogy itt nem a kifejezetten Európai vonal érvényesül a zenéjükben, még ha nyomokban meg is találhatjuk ezeket az elemeket. Mindez annak tükrében is érdekes, hogy a csapat duóként kezdte meg tevékenységét Goreon (ének, basszus, gitárok, dalszerzés) és Fok Lok (dob) közös projektjeként. A Barkasth, Elderblood, Frostbite zenekarokban is megfordult kettős rögzítette a jelen tárgyalt 2019-ben elkészített dalcsokrot és azt kell mondjam, ennek az égvilágon semmi nyomát nem érzékelni az anyagon. Amint megszólal a zene, egy komplett csapatot látsz magad előtt, zenekaros pólókban, de azért nem túl elvont kivitelben, hosszú hajjal, bozontos szakállal hatalmas bólogatások közbe. Az Orbstruct ugyanis kifejezetten amerikai módon, rengeteg kapaszkodót nyújtó groove segítségével tálalja a death metalt, többnyire középtempóban gondolkodva, amiből csak alkalmanként robbantanak egy nagyot. Ez igencsak szórakoztató összképet teremt, aminek hatására gyorsan egy koncert közepére tudjuk magunkat képzelni, ahol jó nagyokat bólogatunk a körülöttünk lévő tömeggel egyetemben. A karizmatikus, erőteljes vokál ugyan nem a legegyedibb, de nem tudunk belekötni sehol, a prímet viszont egyértelműen a gitárjáték viszi, ami egyszerűen tanítani való ebben a stílusban. A húrok a lassabb, gyorsabb riffek tekintetében is a pattanásig feszülnek.


A határozott zenei világhoz kellően határozott témavilág is kapcsolódik, amit az Orbstruct épp annyira komolyan is vesz. A Phobos Rising, akárcsak az azóta megjelent Deimos Falling korong laza koncepciót hordoz magában, így utóbbi konkrétan folytatásnak is nevezhető. A Phobos legfőbb célja a küzdelem bemutatása: olyan hétköznapi emberek a főszereplői, akiket az élet lehetetlen küldetések elé állít, ám ők a problémában nem gátat, ellenállást látnak, hanem egy kihívást, amit kitartással, akaraterővel tökéletesen le lehet győzni. Igazi motivációs izom-dalcsokor tehát a Phobos Rising és nem is áll szándékomban eltántorítani tőle senkit, aki ökölrázó, kacifántos groove-okra akarja ledönteni az elé tornyosuló akadályokat. Szórakoztató, de kétség kívül kőkemény produkcióval van tehát dolgunk, úgyhogy érdemes megismerkedni vele.

A kiadvány az új lemezzel együtt meghallgatható a zenekar bandcamp olalán.

Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 22.
She Wants Revenge She Wants Revenge
szeptember 24.