P. Mobol

És? (2019)

Ugyan még tavaly jelent meg, de talán most sem késő felhívni az olvasók figyelmét erre a rendhagyó kiadványra. Rendhagyó dolog ugyanis, ha egy ötven éves zenekar feldolgozás lemezt jelentet meg. A P. Mobilon kívül a Rolling Stones képében csak egy ilyen zenekart ismerek. Még Keith Richardsék a három évvel ezelőtti Blue & Lonesome korai hatásaik előtt rótták le a tiszteletüket, addig Lóránték az egykori kortársak mellett nem voltak restek tőlük évtizedekkel fiatalabb zenekarok dalait sem mobilosítani. Nem szégyen tanulni a fiatalabbaktól sem. 

Nélküled című nyitódal kapásból az Ismerős Arcok talán legismertebb szerzeménye, mely már a 2018-as Veletek című három számos P. Mobil kiadványon is megtalálható volt. A zenekar a Honfoglalás – Határok nélkül előadás keretében rendszeresen műsorára is tűzi a dalt. Az évtizedek alatt kvázi P. Mobil nótává vált, a lemezen másodikként hallható P. Box dal, A zöld, a bíbor és a fekete a magyar rockzene egyik megkerülhetetlen klasszikusa. Ezt mobilosítani sem kellett, az eltelt időben annyira eggyé vált a zenekarral. A Radics Béla emlékére íródott dalt a CD-n élő verzióban hallhatjuk.

A nagy klasszikus mellett sikerült igazságot szolgáltatni Bencsik Sándor egyik utolsó szerzeményének, a hivatalos formában (tudomásom szerint) soha meg nem jelent Ha megszólalnál című Bill és a Box Co. dalnak. Az eredeti ismeretének hiányában nem tudom, mennyire módosítottak ezen a nótán, de ez a verzió minden további nélkül illik a Mobil repertoárba. A következő két népdal közül az A csitári hegyek alatt itt az Ignite: A Pace Called Home című lemezén feldolgozott változatban szerepel, mely a Nélküledhez hasonlóan élőben szintén gyakori vendég a P. Mobil fellépéseken. A Fellegajtó nyitogató pedig Szebelédi Zsolt jutalomjátéka. A korábbi dobos nemcsak gitározik, hanem énekel is a koncertekről évek óta jól ismert dalban. Ezt az előadást hallva mindenki megértheti, miért sajnálta Lóránt a fiatal dobos váratlan távozását. A Babylon az Omega talán legmetalosabb dala volt, itt is a jól ismert formájában hallhatjuk ezt az 1987-es szerzeményt.

Az egykori kortárs Skorpió: Miért kell elfelednem? című dalának feldolgozása újdonság lehet a mobilosoknak, én legalábbis Lóránték előadásában élőben ezidáig nem találkoztam vele. Az Illéstől átdolgozott Prézlidal viszont már 1973-ban is szerepelt a P. Mobil programjában, a rajongók CD-n is hallhatták, a 2012-ben megjelent, Skorpióval közös kiadványon. A hatvanas években íródott Metro dal eredetije meglehetősen távol áll tőlem, ez a verzió azonban nem lóg ki a lemezről. Szimpatikus gesztusként, Tunyogi Péterre és John Lordra emlékezve átdolgozást kapott a Szabad vér című TRB dal is, ahol a hammond orgona mesterét megidézve hallhatjuk a Deep Purple MKII. felállása visszatértét jelentő 1984-es Perfect Strangers lemez címadó dalának jellegzetes részletét is.

A legalaposabb ráncfelvarráson a záró dal, a mindenki által ismert Mi fáj? című örökzöld esett át. Lóránt hörgésével és a gázpedál tövig nyomásával talán befogadhatóbb lesz a mobilos füleknek, mint az eredeti verzió. A Vedd el, ami jár! lemez eredeti kiadásán a Pokolgép is átértelmezte ezt a szerzeményt, Kukovecz Gáborék a szövegi csavaron túl azonban ilyen mélységig nem nyúltak bele a zenébe.

A kiadvány digipack CD-n jelent meg, a booklet a dalszövegek és a zenekari fotók mellett az eredeti előadókról is tartalmaz fényképfelvételeket. Minden szempontból alapos munka készült a P. Mobil műhelyében, aminek ott van a helye a polcon a sorlemezek között, a Csoda történt! CD mellett, előkészítve a helyet a még idén várható új stúdiólemeznek!

Az ajánlót írta: Andris

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,