P. Mobil

Honfoglalás - Határok nélkül (2020)

A P. Mobil és GrundRecords hosszú évekre visszanyúló együttműködésének eredményeként a nagylemezek között sorra érkeznek a különféle speciális kiadványok. Ezek között is példaértékűek a zenekar énekeseinek neveihez köthető évek, illetve akár évtizedek összefoglalóiként funkcionáló, esetenként három lemezes CD kiadványok. Ilyen itthon még nem volt, de külföldön sem jellemző.

A kiadványok sorában a legfrissebb a Határok nélkül alcímmel ellátott Honfoglalás DVD. A digipack csomagolású kiadvány a magyar rocktörténelem egyik alapművének állít méltó mementót. A Tunyogi-korszakban készített 1983-as és 1995-ös felvételek kizárólag a címadó szvitet tartalmazzák, a 2016-os koncert – melynek alcíme egyben a kiadvány névadója is – viszont egy teljes műsorral szerepel a lemezen.

A DVD gerincét tehát a 2016-os -az időközben távozott Szebelédi Zsolt dobossal- előadás képezi, melyet a Budapest Park szabadtéri színpadán rögzítettek. Időben visszafelé haladva kezdjük is ezzel a 2016 nyarán rögzített felvétellel, amit a szemfülesebbek már azév decemberében megtekinthettek a Duna World csatornáján. A zenekar a műsor összeállításakor törekedett a hasonló tematikájú, szövegvilágú dalok szerepeltetésére. Mondanivalójában ugyanis a Babba Mária, a Keresztfa, illetve a 2014-es lemez címadója is tökéletesen illeszkedik a fő szerzeményhez. Külön öröm számomra, hogy előkerült az egyik legkedvesebb P. Mobil szerzeményem, a Transsylvania is. A zenekar tehát úgy állította össze a programot, hogy a műsor egységes legyen, ezúttal nem volt helyük a bulizós klasszikusoknak. A felvétel nívóját emelik a meghívott vendégek, így többek közt Kovács Nóra és Tunyogi Bernadett énekesnők, illetve egy rövidebb szereplés erejéig Török Ádám. A bookletben ugyan közreműködőként említik, de ténylegesen a teljes műsor aktív résztvevője a régi-új dobos, Pálmai Zoltán is. Rendhagyó megoldásként Zoli és Szebelédi Zsolt együtt dobolják végig a műsort.

A koncert remekül szól. Nincsenek kapkodó, a szemet bántó vágások. Talán a közönségről egy kicsivel több felvétel még belefért volna. A Farkasok völgye, Kárpát-medence című dalban Baranyi Laci kezében előkerül a legendás, Magyarországot formáló gitár is. A teljes zenekar remek formában muzsikált ezen a nyári estén, de őt külön is kiemelném. Énekel, ha kell, gitározik és a stúdiómunka területén is otthonosan mozog. Lóránt jó vásárt csinált a leigazolásával.

A Tunyogi-korszakos koncertek képminősége és hangzása értelemszerűen nem veszi, nem is veheti fel a versenyt a 2016-os előadás képi világával és megszólalásával. Az 1983-as koncert különleges vendégek nélkül tartalmazza a szvit rockzenekari változatát. A szövegeket a lelkes közönség végig kórusban énekli Tunyogi Péterrel, illetve Kékesi Lászlóval, valamint szavalja Lóránttal az örökérvényű sorokat, annak ellenére, hogy a Honfoglalás akkor hivatalos felvételen még meg sem jelent.

Az 1995-ös (ne felejtsük el, négy évvel vagyunk a Metallica: S&M-je előtt) előadás pedig az Állami Hangversenyzenekar együttműködésével rögzített nagyzenekari verzió. A nagyzenekar és a kórus mellett  Németh Gábor társaságában olyan dobosok is feltűnnek, mint Pálmai Zoltán, Hirleman Bertalan, illetve a néhai Herpai Sándor.

Bónuszként megnézhetünk egy werkfilmet a huszonöt évvel ezelőtti koncert előkészületeiről. A bookletben a zenekar krónikásának, Rozsonits Tamásnak a gondolatait olvashatjuk erről a hányatott sorsú, de a rajongóknál a kezdetektől fogva kiemelt helyen kezelt alkotásról. Emellett a lemezhez csatolt füzetben a Hobo által írt dalszövegek, illetve a négy évvel ezelőtti koncertről készült fényképfelvételek is megtalálhatók. A Honfoglalás szvit említésekor nem mehetünk el szó nélkül a rögzítése után húsz évvel megjelentetett Első nagylemez mellett sem. A DVD megtekintése után ajánlom ennek az 1978-as koncert felvételnek a meghallgatását, ahol a zenekar korai korszakának emblematikus énekese, Vikidál Gyula hangjával is felidézhetjük a magyar rockzene egyik kiemelkedő momentumát!

Az ajánlót írta: Andris

január 09.,
február 06.,