Pirkan
Holy Amnesia (2022)

Ha jól emlékszek a Pirkan zenéjével legelőször a Vágtázó Csodaszarvas előzenekaként találkoztam. Viszont arra már konkrétan emlékszek, hogy mekkora hatást gyakoroltak rám az elsöprő erejű, dinamikus, pszichedelikus hatású folk és ambient elemekkel tarkított muzsikájukkal. A felállás kapcsán a tobshuur-on játszó mongol Qingele-vel (továbbá ének és torok ének) úgy éreztem, mintha egy rég várt híd jött volna létre, hazánk és az azon ősiség között, amitől, sajnos, itthon már eléggé eltávolodtunk. Természetesen egy ilyen muzsikát az ember otthon is élvezni akarja. A banda végül a romániai Sun and Moon records vette gondozásába. Először kazettán, majd CD-n is megjelent 2020-ban a zenekar nevével fémjelzett első nagylemez. Úgy néz ki, hogy a kiadó és a zenekar között az együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult, ugyanis szeptember 16-án jelent meg ennek a kiadónak a gondozásában a Pirkan várva-várt második nagylemeze, mely a Holy Amnesia nevet kapta.

Elődjéhez képest a Holy Amnesia egy látványosabb köntösbe öltöztették. A borítóról a (szerintem) napkorongba ültetett Élet Virága szimbólum köszön vissza. Háttérben az univerzummal. Értelmezésem szerint, ez egyfajta szimbolikus utalás a mindenséget átható egyetemes törvényszerűségekre, és természetesen, a mindent átható pozitív életerőre. A kiadványra hét tétel került fel, ezúttal angol címen.

Az album nyitánya egy drone, dark ambient ízvilágú tétel, a Closed Eye, vezeti fel. A mindenség morajló hangját csengők, suttogás, furulya és Király Zoltán bőgő játéka teszi teljessé. A távol-keleti templomok hangulatát idéző szertartásos nyitánnyal vesz át a helyet az An Offering címet viselő második tétel.  Meditatív állapot eléréséhez, relaxációhoz kiváló aláfestő. Természetesen itt is megjelennek kiegészítőként a különböző akusztikus hangszerek, de nem kapnak komolyabb szerepet. A korong címét viselő Holy Amnesia pszichedelikus tónusai fogadnak minket. Itt jól megmutatkozik, hogy Kollár Wágner László milyen profi módon bánik a különböző elektronikus eszközökkel, keveréssel, sampler-ekkel. Számos rétegben áradnak a hangok. Az elektronikus elemek mellet, Sütő Gábor (tekerő lant, furulya, hangtál) tekerő játéka is gazdagítja a repertoárt. A bőgő és fémes tónusú ütős hangszerek loopolása kíséri Kőszegi Zsolt (furulya, duda, ének, dob) régi világot megidéző, merengő énekét. A maga húsz percével nekem túl hosszúra nyúlt a játékidő. Nem csorbította volna a művészi üzenetet, ha ezt az epikus hosszúságot megzabolázzák egy kicsit.

A nevéhez hű Stellar Swamp-on átkelve érünk el a Light Resonance dalhoz. A duda semmihez sem fogható páratlan hangja és a Qingele torokéneke nyitja meg az idő nélküli szférák áramlását. Az akusztikus hangszerek ebben a szerzeményben sem kapnak nagyobb szerepet. A pszichedelikus és drone elemek részeként mozognak együtt a hangok áradatával. A torok ének áll az Eternal Spring rövid átvezetőjének a középpontjába. Az aláfestőt atmoszferikus, éteri hangok és furulya adja. A lemez legutolsó tétele az univerzum hangjait szólítja meg. Az űr morajlása, a mindenséget átölelő kozmikus lét érzete jelenik meg az Open Sky nevű tételben.  Szilasi Tamás citera témái egészíti ki a kozmosz szféráinak muzsikáját.

Nyilván a zenészek jelölik ki azt az irányt, amelyen az alkotásuk áramlata zajlik. Én az előző korong zeneiségének egyfajta kiforrottabb megközelítését vártam. Személy szerint, sajnáltam, hogy az akusztikus hangszereket és a népzenei vonulatot a háttérbe szorították, és a drone/ambient vonal lett az erősebb. Nem is igazán értettem ezt a lemez kapcsán, hiszen zseniális zenészek alkotják a formációt. Az ilyen jellegű muzsikákból már van szép számmal, de Pirkan-ból csak egy van! A szám címek is marathattak volna magyarul. Ettől függetlenül érződik a számokon az ősiség, a sámánisztikus és transzállapot hangulat. Eltudnám képzelni meditációhoz, relaxációhoz a Holy Amnesia korongot. Általuk a zúgó, morajló tónusok visszarepítenek minket egy letisztult, ősi világba. A hangzás és a keverés nagyszerű lett. Az ének szekció is tökéletesen adja vissza a hangulatot. Jó lett volna a szimplán ambient/drone alapú tételekhez is komolyabban hozzátenni, akár szöveg szavalás formájában. Számomra kicsit közelebb hozta volna ezeket a tételeket. Noha az akusztikus hangszerek nem kaptak akkora teret, de érződik, hogy gondos kezű és komoly tudású muzsikusok szólaltatják meg őket. A dark ambient, drone, pszichedelikus, sámánisztikus zenék iránt érdeklődő zenekedvelők számára ajánlott darab a Pirkan második lemeze.

A kiadvány beszerezhető a kiadó oldaláról, illetve digitális formátumban a banda Bandcamp oldaláról.

Zeal & Ardor
december 11.