Plasticocean – Nem teljesen idegenként érkezünk egy helyszínre

A soproni Plasticocean zenekar nevét már keveseknek kell bemutatni, hisz az elmúlt 2 évben olyan zenekarokkal koncerteztek, mint az AWS, a Nova Prospect vagy a Mirror.

2018-ban jelent meg a zenekar debütlemeze, Wave címmel. 2019-ben nyilvánosságra hozott második album a Békétlen címet viseli. Minek köszönhető ez a zenei aktivitás?

A 2019-es év sok újdonságot hozott nekünk, bekerültünk a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogram támogatottjai közé, egyetlen metal zenekarként. Számunkra ez egy hatalmas lehetőség volt, nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, többek között a mentorunknak, Temesi Bercinek, aki egész időszak alatt segítette a munkánkat. A támogatás keretében megjelent a Tarts ki című dalunkhoz forgatott videoklip, valamint a Békétlen albumunk, amelyet ősszel egy országos lemezbemutató turnéra vittünk, a koncertek tettestársai a Mirror, Sour Smile és a Nova Prospect zenekarok voltak. A tavalyi év nagy lendületet adott, azóta is folyamatos az ötletelés, tervezés és szervezés, készülnek az új dalok, úgyhogy az idei évünk is nagyon aktív lesz.

Angol vagy magyar nyelvű szövegekre számíthatunk a későbbiekben? Melyiknek mi az előnye és a hátránya véleményetek szerint?

Sokat beszélgetünk erről, de jelenleg nekünk a fő cél a magyar piac, így egyelőre magyar nyelven folytatjuk. Kaptunk a magyar szövegek miatt hideget meleget, de szerencsére az utóbbiból sokkal többet. Előnye, hogy egy szélesebb célközönség érhető el, hátránya, hogy sajnos a “true” metálos közegből kiszorulunk.

Tavaly nyáron egy szolnoki rendezvényen testközelből tapasztaltam, hogy a koncerten sem lazítotok és a közönség veletek (pontosabban Geo-val) énekli a szöveget. Milyen a zenekar fogadtatása? Nehéz-e Sopronból eljutni akár az ország másik részére?

A legtöbb esetben nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk a koncertek alatt és után is a közönségtől. Igyekszünk minden esetben, körülményektől függetlenül felszabadultan játszani, ha az embereken is látjuk, hogy jól érzik magukat az természetesen nagyot dob minden buli hangulatán. Azt látni fiatal zenekarként, hogy a közönség tudja a szövegeinket és együtt éneklik velünk, az elképesztően jó érzés, szavakkal nehéz is lenne kifejezni. Az ország másik részére egyre inkább csak időben nehezebb eljutni, mint mondjuk egy pesti székhelyű zenekarnak, viszont szerencsére már javarészt ismernek minket, vagy innen-onnan hallottak rólunk, így már nem teljesen idegenként érkezünk egy-egy helyszínre. Az internetes felületeknek köszönhetően ez az úgymond távolság jelentősen lerövidült.

Mikor fogalmazódott meg bennetek, hogy menedzsmentet keressetek vagy hogy találtatok rá Csengére vagy Csenge talált rátok?

A zenekar indulásakor tudtuk, hogy szükségünk van valakire, aki 100%-osan tud foglalkozni a zenekar ügyeivel. Csengét egy közös ismerősünk mutatta be, de először csak turné manager posztot szerette volna vállalni. Természetesen mi nem voltunk ellene örültünk, hogy valaki szeretne dolgozni velünk. Egy pár hónap múlva azt tapasztaltuk, hogy vele egyeztetjük már a stratégiai lépéseket és minden hívást hozzá irányítunk. Most már több mint egy éve Csenge a managerünk. Örülünk neki, hogy megtaláltuk a közös hangsúlyt és közösen, ilyen hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

Az a megtiszteltetés ért titeket, hogy az AWS zenekar előtt léptetek fel a Barba Negra Trackben 2019. augusztusában. Mesélnétek, arról a buliról?

Minden további nélkül mondhatjuk, hogy ez a zenekar életének, de személyes tekintetben is, életünk egyik legnagyobb bulija volt! Egyszerűen mámorító élmény volt ennyi embernek zenélni, arról nem is beszélve, hogy mindenki iszonyat jó fej és segítőkész volt az első perctől kezdve. Több helyen játszottunk már, kisebb-nagyobb színpadokon egyaránt, hol több – hol kevesebb közönségnek, viszont itt az az igazság rendesen be voltunk majrézva. A koncertet még világosban kezdtük, de ahogy besötétedett, a fények is egyre jobban érvényesültek, a közönség is segített, hogy kiengedhessük a szellemet a palackból, nagyon jól éreztük magunkat. A fantasztikus élmény talán nem is fedi igazán a valóságot. Ezúton is hatalmas pacsi és köszi a srácoknak, hogy részt vehettünk a bulin!

Mit várhatunk a PLASTICOCEAN zenekartól 2020-ban?

Az év elején egy kicsit csendesebb időszakunk volt, alkottunk, terveztünk, szerveztünk. Tavasszal több koncertünk is lesz, hamarosan megjelenik egy videoklipünk a Békétlen című lemezről, nyáron pedig egy új dal is várható. Több fesztiválon is találkozhatunk, pl a Rockmaratonon és amennyire csendes volt az év eleje, annyira nem lesz csendes az ősz, de erről egyelőre még nem árulhatunk el semmit ?

Downset Downset
június 10.