Protector
Excessive Outburst Of Depravity (2022)

Nagyon ritkán hallgatok thrash metalt, pedig igazán sosem volt bajom a műfajjal. Egyszerűen az az eszköztár, amit használ, jellemzően szűkös számomra, nem tud hosszú távon lekötni. Azzal viszont, hogy már nem születnek kellően erős lemezek a műfajban, mindenképp tudnék vitatkozni. Általában a kísérletezősebb, crossover és progresszív, esetleg technikás vonalat keresem a friss megjelenések között, de rendre meglepnek olyan zenekarok is, melyekben vagy fiatalok adják meg a kellő szikrát, vagy pedig veteránok porolják el a valagunkat megmutatva, hogy hogyan is kell ezt a zenét játszani. Ez utóbbihoz tartozik a stílussal közel egy időben született német Protector zenekar is, akiknek nem hallhattuk annyiszor a nevét, mint a Kreator-nak, Sodom-nak, Exumer-nek és Destruction-nak, de múltjuk és elért eredményeik a legjobb thrash hordák közé rendezi őket már hosszú évtizedek óta. A kevesebb hírverés talán annak köszönhető, hogy a csapat maga egyáltalán nem egységes és pályafutásukat kisebb-nagyobb szünetek tarkítják. Lemezeik nagy része a 80-as évek második felében, a 90-es évek elején jelentek meg, majd 2013-ban tértek vissza teljes erőbedobással.

Mindeközben számtalan demóval, EP-vel és válogatással tartották magukat a felszínen. Az utolsó nagy átalakulás a zenekarban 2011-ben történt, amikorra már csak egy eredeti tag maradt meg a Protector zászlaja alatt: Martin Missy énekes/dalszerző. Gyakorlatilag újraszervezte a projektet fiatalabb, tehetséges zenészek segítsévével és onnan folytatta, ahol azt majd 20 évvel korábban abbahagyta, annyi különbséggel, hogy működésének központját áthelyezte Svédországba. Ezek alapján nem meglepő a friss tagok neve: Mathias Johansson (basszus), Carl-Gustav Karlsson (dobos), Michael Carlsson (gitáros). Ilyen az, amikor a teuton lovag svéd acéllal vértezi fel magát a valóságban, a zene pedig ennek megfelelő minőségben és elhivatottságban szólal meg a legújabb lemezükön is. Különleges ízt ad az egész dalcsokornak az, hogy a svéd srácok bizony egyéb extrém vonalban is kipróbálták már magukat, így bele-belekóstulunk itt is a death metalba és néha a black metal szelleme is megmutatja magát, miközben a kegyetlen thrash egy pillanatig sem hátrál.

A mutatós borító alatt összesen 11 szélsebes tételt találhatunk, melyek átlagosan 4 perc környékén mozognak, tehát nem a végtelen tekerések híveiként fogjuk megjegyezni őket. Ez nem is baj, mivel ettől függetlenül dalokban gondolkodnak és mindnek akad olyan fogós témája, technikásabb gitárszólója, ami egyedibbé tudja tenni a többinél. Igen, itt a gitár az, ami folyamatosan a főszerepben lesz, az ő pártját szolgálja az egész jól megszólaló dob, a kissé háttérbe szorított basszus és Martin proto-death metalos morgása is.

A kiadvány gyenge pontja is ennek a túlerőnek köszönhető, hiszen a tipikus instrumentális, gitárhősös lemezeken is azok a pillanatok jelentenek élvezetet, amikor valami frisset kapunk. Ennek megfelelően a kiváló mozzanatok váltogatják egymást a sablonosabb thrash menetelésekkel és a végeredmény a jónál tovább nem tud emelkedni, valamint egy-két dal elhagyásával még feszesebbé is lehetett volna tenni az albumot. De nem is kell megváltaniuk a világot, elég, ha a rutinos német felhozza a pince végében eddig rejtegetett puskaport és a svéd srácokkal újabb és újabb bombát gyárt belőle a rajongók számára. A hangzás állat, a borító igazán mutatós, a dalok hallgattatják magukat. Aki szereti keblére ölelni a keményebb, ropogósabb thrash metalt, az egyszerűen nem lőhet mellé a Protector anyagával, mindenképp érdemes esélyt adni neki.

Explosions Tour
szeptember 30.
VR Sex
szeptember 30.