Remains of Destruction
New Dawn (2022)

A jelen recenzió tárgyát képező finn Remains of Destruction 2020-ban alakult power/heavy metalt játszó banda. A számomra ismeretlen tagokból álló zenekar néhány kislemez után, idén május végén adta ki bemutatkozó nagylemezét, a New Dawn-t az Inverse Records jóvoltából. Finn banda révén nem igazán volt aggodalmam afelől, hogy nem lesz minőségi az, amit hallok majd és nagyrészt igazam is lett: egész minőségi, dallamos, remek zenei részekkel és olykor nagyon jó vokállal megtámogatott heavy/power metallal van dolgunk.

A nyitó Blood Moon sem rossz dal, de először a másodiknak érkező Final Light-tal csapunk bele igazán a lecsóba, ahogy mondani szokták. Olyan jó billentyű-gitárszóló van benne, illetve a remek refrén miatt is nagyon tetszik. De nem csak a szólókra korlátozódik ez a kijelentésem, mint már említettem, az albumot végigkíséri a nagyon jó gitár-dob-billentyűjáték, bitang szólókkal megfűszerezve. Jesse Yrjölä éneke is elég jó, igaz, itt-ott kicsit unalomba fullad és vannak számok, amiket inkább a remek zenei játék visz el a hátán. Érdekes, hogy én a címadó, harmadik tételt sem sorolnám a kiemelkedő alkotások közé, az utána következő Mastermind az utolsó harmada miatt nagyon bejött, jót tett a lemeznek is, hogy végre feldobta egy kis hörgés a tiszta éneket. A Mankind’s Bequest fülbemászó refrénje és pörgősebb, galoppozósabb zenei részei miatt tetszik nagyon, csakúgy, mint a Gaze Upon the Stars, ahol újra előtérbe kerül kicsit a billentyű is. A Northern Stars-Silvery Fields kettős a mérsékeltebb, középtempósabb számokat erősíti, a záró From Shadows We Rise-ban pedig szerencsére ugyancsak nagyobb hangsúlyt kapnak a billentyűs részek, ami így feldobja a lemez végét.

A borító szép és a hangzás is rendben van. A zenészek, mint írtam remek teljesítményt nyújtanak, az énekes sem rossz, ám jó lett volna, ha több dalban is van hörgős/károgós ének, a dalokban jobban előtérbe van kicsit helyezve a billentyű, valamint ha több pörgős, gyors dalt írtak volna a srácok. Ettől függetlenül persze, ez egy egész jó bemutatkozó lemez és mindenképp megéri megismerni őket és meghallgatni az egyébként teljesen jó hosszúságú, majdnem 38 perces lemezt.

Lubomyr Melnyk
február 04.