Guilty As Charged (2008)
Megérkezett a New yorki fattyakból tömörült terrorbrigád első teljes nagylemeze, rablók, csalók, erőszaktevők, üzérek, tévelygők, drogfüggők, elnyomottak, talajvesztettek, aberráltak gyülekező, itt a Criminal Element! A banda ötlete Vince Matthews fejéből pattant ki 2001-bent, mikor még a Dying Fetusban játszott, akárcsak a gitáros Sparky Voyles, ők ketten indították útjára a projektet pár helyi haver társaságában. A főbanda mellett persze nem volt túl sok szabadidejük, így 2005-ig, az első stúdiózásig csak pár koncerttel öregbítették kétes hírüket. Megfordult szedett-vedett soraikban Terrance Hobbs és Derek Boyer (lásd még: Decrepit Birth, Vital Remains, Dying Fetus, vagy a kevésbé nagy nevű Deprecated) is, mindketten a death metal hívők előtt kellőképp ismert Suffocationben jeleskedtek, másodgitáron Joe Cincotta a Catastrophic-ból, ami az Obituarys Trevor Peres másik bandája, illetve egy időre a Suffocationhöz több értelemben is közel álló Pyrexia dobosa, Rob Maresca ült be a bőrök mögé. Ma már Vince-en és Dereken kívül egyikük sincs itt, helyette az ismeretlen gitáros Darin Morris, valamint a Misery Indexből Mark Kloeppel és Adam Jarvis foglalta el a betöltetlen posztokat.


A Criminal Element zenéjét úgy lehet körülírni, hogy van benn némi ’80-as évekbeli thrash (Kreator, Sodom), aztán olyan grindcore csapatok erőteljes lenyomata, mint a Terrorizer, az Assück, vagy a Brutal Truth régebbi / korai dolgai, és legfőképp rengeteg modern death metal hatás – nem meglepő módon a Dying Fetus és a Misery Index juthat első körben eszünkbe róluk. Nagy koncentrációban lelhetők fel a Guilty As Chargedon azok a feszes, technikás, kegyetlenül fűrészelő riffek, melyek szinte szétfeszítik a Killing On Adrenaline, Destroy the Oppostion lemezpárost, de legalább ugyanekkora részt birtokol a Jarviséktól importált brutális vehemencia és a hc-s düh. Jó bandához először is egy jó dobos kell, tartja a nem csekély igazságtartalmú mondás. Adam Jarvis itt aztán igazán elemében van, dinamikus, húzós játéka szinte elviszi a hátán az amúgy sem töketlen zenei anyagot, olyannyira, hogy kifejezetten jólesik egyvégtében akár többször is átpörgetni a lemezt. A Blood Money pisztolylövésekkel és markáns kiállással indító témái rögvest kijelölik a fő sebességtartományt; a szélvész ill. grind tempó alá aztán nem is igen merészkedünk, ennek ellenére a lemez egyáltalán nem nyomja agyon és fárasztja le a hallgatót, ellentétben sok mai brutalizátorral. Kivétel nélkül minden dal telitalálat, okosan megírt, gyilkos váltásokra, horzsoló riffekre és a durva tartományokon belül változatosan kalandozó énekre épülnek, tölteléknek nincs helye köztük, dallamokat pedig maximum a szólóknál kereshetünk. A kíméletlen Smash And Grab tömény reszelése, a hc-sebb Murder One, vagy az alig egyperces Snitch Bitch Homicide pengeéles kaszálása hibátlan darabok, de bármelyik dalt említhetném, mind feszes, masszív és féktelen, nehéz lenne csak egyet kiragadni, s igazságtalan is a többivel szemben. A Dying Fetus stílusát legjobban az Unjust Incarcerationben közelítjük meg, ahol vendégként John Gallagher ereszti ki egy vemhes anyakoca minden báját magában rejtő, jól ismert gyomortájéki böfögését, de a Habitual Offenderben is felbukkan angyali szopránja, s pár szólót is elereget. A banda a debüt előtt két kislemezt adott ki (Criminally Contaminated és Career Criminal), melyek közül nekem csak az utóbbihoz volt szerencsém, de minden tekintetben történt előrelépés hozzá képest; főleg a hangzás terén. El kell felejteni a mai agyoncsiszolt, polírozott felvételeket, a megszólalás annál vékonyabb, szárazabb, egyenesen a kilencvenes évek elejébe repít vissza. Nem tudom, mennyit agyaltak rajt, de minden elismerésem. A szövegek értelmesek, nem csak magát a bűnt ábrázolják, de az odavezető utat, körülményeket, a felelősség kérdéseit is elég mélyen boncolgatják, továbbá a booklet úgy lett kivitelezve, mintha rendőrségi aktákat lapoznánk, nagyon mutatós és ötletes.

A lemez digipack változata még két feldolgozást rejt: a középtempós, egyszerű riffekre épülő Pounding Metal a kanadai thrash / speed metalos Exciter zöngéje 1984-ből, s stílusilag kilóg a saját szerzemények közül, de jó kis old school feeling, míg az Angry Neurotic Catholic eredetije a Type O Negative-os Pete Steele lázító crossover thrash / hc bandájától, a Carnivore-tól származik, ami már jobban közelíti világukat.

Criminal_Element_Guilty_As_Charged_2008
Kiadó:
Stílus:
death metal / grindcore
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Blood Money (03:31)
2.Shots Fired (02:48)
3.Snitch Bitch Homicide (01:09)
4.Smash And Grab (02:43)
5.Unjust Incarceration (03:08)
6.Murder One (02:47)
7.Guilty As Charged (03:10)
8.Future Felon (02:44)
9.Habitual Offender (02:45)
10.Suicide By Cop (04:44)
11.Pounding Metal (Exciter cover) (4:23)
12.Angry Neurotic Catholic (Carnivore cover) (3:05)
Írta:
butch
2009. január 22., csütörtök, 11:39
Facebook:
butch 2009. január 29., csütörtök, 14:26
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Válasz alcapone üzenetére:

De, meg a tavalyi koncert is rátett egy lapáttal. A következő lemeznek nagyon jónak kell majd lennie, hogy ismét levegyenek a lábamról.
Én CCorpse-ot hallgattam sokat így az új előtt, azzal van tele a fejem, így a friss lemezükbe még nem mertem belefülelni.
alcapone 2009. január 29., csütörtök, 14:11
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
De, meg a tavalyi koncert is rátett egy lapáttal. A következő lemeznek nagyon jónak kell majd lennie, hogy ismét levegyenek a lábamról.
butch 2009. január 29., csütörtök, 11:35
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Válasz alcapone üzenetére:

Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó zene, főleg hogy a Dying Fetus már a "könyökömön jön ki", a Misery Indexért meg nem pattogok annyira.
Csak nem hallgattad túl sokat a DF-t? :-)
alcapone 2009. január 28., szerda, 19:03
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó zene, főleg hogy a Dying Fetus már a "könyökömön jön ki", a Misery Indexért meg nem pattogok annyira.
butch 2009. január 28., szerda, 07:06
butch
Csatlakozott:
2008. augusztus 25.
Hozzászólások: 610
Kösz, örülök, hogy bejött! Nagyon jó anyag!
ww1tchburn3r 2009. január 27., kedd, 13:46
ww1tchburn3r
Csatlakozott:
2008. január 5.
Hozzászólások: 42
ez nagyon durván jó zene!!! ilyet még!! meg a kritika is jól visszaadja a lemez hangulatát
Koncertek
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Deiphago, Pyre, Insulter, Matterhorn
május 28.,
S8 Underground Club
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.087 seconds to render