Vian
Benne Van A Tervben (2009)
A Vian-t egyszer már sikerült elcsípnem élőben pár éve, szülővárosomban Kunhegyesen. Bár akkor a hely, illetve a hangosítás nem szolgálta a zenekar javát, annyit azonban már akkor is sikerült megállapítanom, hogy van potenciál a csapatban. Aztán némi pihenő után tavaly újra mozgolódni kezdtek, s elkészültek az első lemezükkel.

A Benne van a tervben címet kapott lemezanyag, a maga bő ötven percével elsőre vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Az első néhány hallgatás során, az ismerkedés szakaszában több ismert előadó és zenekar neve felötlött bennem. Igaz, olyanok, akiket kedvelek, s így ezt pozitívumként vettem.
Ami viszont mindenképp előnyükre szolgál, azok az intelligens, ironikus, sőt sokszor önironikus, finoman politikus (aktuál hazai, illetve külpolitikai, közvéleményt, egyéni világnézetet bemutató) szövegek, valamint a remek hangszerelés. A dalok fontos részét képezik a vokálok, a fogós refrének. Ezen kívül pedig kiemelheti őket a feltörekvő csapatok közül a különböző népzenei - magyar és keleti (talán arab) - hatások felhasználása.

A kedvenceim a lemezről a nyitó radikarizmatika, az 1001, az óperenciás terv, az öniróniával is teli mohammed-rajz.
Kiemelném még a neon c. dalt, melybe szinte popos, táncolható alapra írtak jóféle dallamokat. Ezen kívül a magyar népzenét felhasználó, hegedűvel kezdődő (s később is visszatérő) "kesergőt" a rapid-ot. De igazából minden nótába került olyan részlet, amiért lelkesedni tudok.

A zenészek kvalitásait csak dícsérni tudom. Mind Zombori Norbi gitáros, mind Dombi Ádám basszusgitáros (lásd még Flúg, ex-Hard), vagy az új dobos Váti Andris mestere a hangszerének. Ádám és Norbi pedig még az énekbe is besegít, ezzel is egyedibbé, s emlékezetesebbé téve a dalokat.
Amang dallamai, refrénjei pedig - ha nem is mindenhol egyediek - könnyen megjegyezhetőek, néhány hallgatás után garantáltan fülbe ragadnak. A három külöböző torok, bár eltérő képességekkel rendelkeznek igencsak széles skálát vonultatnak fel vokális fronton.

Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb alkotása számomra a Benne van a tervben, s amiért nem értékelem jobbra egy nyolcasnál annak több oka is van.

Elsősorban, - bár ez számomra már csak itt-ott érzékelhető, de a lemezre kevésbé sok időt rászánó, elhamarkodottabban ítélkező zenehallgatót talán elrettentheti - az Amang erősen Kowalsky-t (ex-Black-Out, Kowa meg a Vega) idéző orgánuma. Sajnos, van olyan nóta is a lemezen (az óperenciás terv), ami szerintem simán ráférne egy bekeményített Vega lemezre is, de ettől még nem lesz kevesebb a Vian. Sőt, látok esélyt arra is, hogy aki csalódott a Csordás Robival kiálló Black-Out-ban (bár ezt nem értem, hogy lehet...), valamint a Kowa jelenlegi populáris oldalát sem érzi sajátjának az nyugodtan próbálkozhat ezzel a lemezzel.

Másrészt, vannak olyan szöveg illetve dallamfordulatok, amiket én még csiszoltam volna a srácok helyében, hogy elejét lehessen venni a hasonlítgatásoknak.

Harmadrészt érzem, hogy tudnak és fognak is fejlődni, így a magasabb pontszámot a következő lemezre tartogatom.

A lemez hangzására nem lehet panasz. Igazából nincs információm, hol vették fel, de úgy érzem sikerült eltalálni az arányokat.

S, hogy milyen is akkor a Vian zenéje, s kinek ajánlható?
Nos, az intelligens magyar szövegek, a változatos (rock, alternatív, különféle népzenei motívumok) muzsika miatt nem ajánlanám a kőkemény metal diétán élőknek a Vian-t. Akik viszont nyitottabbnak érzik magukat, netán a fent leírt típusú zenéket kedvelik, bátran tegyenek próbát ezzel a lemezzel (három dal letölthető a csapat honlapjáról ízelítőként), véleményem szerint a csalódás kizárt.
Vian_Benne_Van_A_Tervben_2009
Kiadó:
Stílus:
ethno-rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.radikarizmatematika
2.1001
3.loren
4.neon
5.rapid
6.az óperenciás terv
7.mohamed-rajz
8.matrixxx
9.ilju
10.neaf (near eastern archaeology foundation)
11.eső
Írta:
9000Sanyi
2009. június 1., hétfő, 11:03
Facebook:
KarmaNora - 504 (EP) (2017)
Kritika, 9000Sanyi @ 2018. január 29., hétfő, 12:34
KarmaNora interjú - Ádám és Amandzs a bandáról, tervekről
Interjú, 9000Sanyi @ 2016. szeptember 18., vasárnap, 22:19
Flúg - Rendezői Változat (2015)
Kritika, 9000Sanyi @ 2015. augusztus 24., hétfő, 22:35
Flúg - Visszafordíthatatlan/Irreversible Maxi (2011)
Kritika, 9000Sanyi @ 2012. február 1., szerda, 10:04
10 éves a Flúg zenekar - Interjú a jubileumi koncert előtt
Interjú, 9000Sanyi @ 2009. október 11., vasárnap, 11:32
Koncertek
Nomad lemezbemutató
december 19., 19:00,
ELLÁTÓház
III. METAL-X-MASS
december 22., 18:00,
Hemo Klub
Fekete Zaj Tél 2018
december 28.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass IX.
december 28.,
Ti-ti-tá
ExtremeNoiseFest 2018
december 29.,
Szerencsi Rákóczi Vár
Mood
január 4.,
Barba Negra
Caustic Attack Europe Tour 2019
január 13., 20:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.051 seconds to render