Metafiction (2010)
A lengyelek prog muzsikában mindíg hoznak valami szerethetőt. Számomra legalábbis. Hisz az egyre ismertebb Riverside (koncert is lesz ám hamarosan!) meg a Lunatic Soul is napjaink kiemelkedő csapata, hogy csak egy-két példát említsek. S most itt a VoTuM második lemeze, a Metafiction, ami szintén minőségi zenét rejt.


A varsói hatos pszichedelikus progos rock/metalt játszik, amiben igen fontos szerepet kapnak az érzések, az álmodozós hangulatok, a melankolikus búskomorság, valamint a letargikus atmoszféra.

A zenekar 2003 óta létezik, azonban az első lemezük (Time must have a stop) csak 2008-ban jelent meg. A dícsérő kritikák hatására valamennyi kontinensre eljutott a lemez.
A friss lemezanyagot tavaly nyáron rögzítették, s a kiadói infólap szerint Opeth, Anathema, Porcupine Tree rajongóknak ajánlott. (Ebben egyet is értünk.) Nekem még több alkalommal a Fates Warning neve is beugrott. De a Pink Floyd-ért lelkesedők is tehetnek vele egy próbát, a csalódás - szerintem - kizárt.


A Metafiction konceptlemez. Akárcsak elődje, de az új alkotást valahogy egységesebbnek érzem, s ez elsősorban hangulatában jelenik meg.

Az emberi érzésekbe - bár ez nem egy nagy újdonság - kalauzol el a csapat bő negyvenegy percben, hét dalban, de ezt olyan atmoszférikusan teszik, hogy oda kell figyelni a lemezre. Nem mondom, hogy a dalok külön-külön nem állják meg a helyüket, mert önmagukban is kerek egészet alkotnak az egyes tételek (erről majd később), de egyben hallgatva, ráhangolódva azért jóval többet ad ez az album. Pont ez az, ami miatt a Metafiction-t többre értékelem a debütáló lemezüknél.

De, hogy beszéljünk az egyes dalokról is, s közben megemlítem a két legnagyobb kedvencem is.


Már a nyitó Falling Dream sem gyenge, de a másodikként érkező, kicsit a korai Dream Theater-t idéző nyitással induló Glassy Essence az, ami azzal a rögtön ható refrénnel meggyőzött.
A Home, de még inkább a negyedikként érkező Faces pedig engem a Fates Warning A Pleasant Shades of Grey korszakos dolgaira emlékeztet, annak hangulatát juttatja eszembe, s mivel azt a lemezt is az örök kedvenceim között tartom számon. Szóval ez a két nóta a maga melankóliájával tud a legmesszebbre repíteni, s ebből a melankólikus "kábulatból" szinte kiránt a Stranger Than Fiction (a második kedvenc!), ami a lemez legtempósabb tétele. S a dalban találjuk a legváltozatosabb vokalizálást is. Itt aztán a kissé effektezett üvöltéstől a szárnyaló refrénig szinte minden előfordul. Itt jegyezném meg, hogy Maciej Kosinski személyében olyan énekessel rendelkezik a banda, akit egyértelműen a Ray Alder/Geoff Tate fémjelezte felső ligába sorolok.
Az Indifferent kissé visszaránt a "földre", majd a záró December 20th című tételben szintén sok minden történik. Ahogy énekileg a Stranger, úgy zeneileg ez a legváltozatosabb szám. Itt még némi jazz-es kalandozást is érzek.


S bár a majdnem kilenc és fél percével az album leghosszabbja, mégsem fordul unalomba. Köszönhető ez a zenekar kifinomult zeneszerzői tehetségének.

Az éneket már említettem, de igazából fel kellene sorolnom a teljes tagságot, mivel úgy érzem midannyian tudásuk, érzéseik legjavát tették ebbe a dalcsokorba. Azért mégiscsak kiemelem a billentyűs Zbigniew Szatkowski-t, akinek teljesítménye számomra azért kiemelkedik. A hangulati tényezőt nagyban befolyásolják a témái.

A lemezborító remek munka, sokat sejtet. A hangzásról meg kár is beszélni, természetesen nem hagy kívánnivalót maga után, sőt!

Számomra az év első kellemes meglepetése. Bátran jelentem ki, hogy új kedvencet avattam.
VoTuM_Metafiction_2010
Kiadó:
Stílus:
pszichedelikus-prog rock
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Falling dream (9:03)
2.Glassy essence (6:15)
3.Home (6:31)
4.Faces (3:55)
5.Stranger than fiction (4:22)
6.Indifferent (4:57)
7.December 20th (9:25)
Írta:
9000Sanyi
2010. március 28., vasárnap, 14:39
Facebook:
9000Sanyi 2010. március 31., szerda, 15:07
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1745
Válasz Critical_Message üzenetére:

én tudom ajánlani emellé - a szintén lengyel - Retrospective Stolen Thoughts albumát, lényegében ugyanerről a vonalról.


Köszi az ajánlást!
Igazad van, hasonló vonal, bár azért ott merészebben kísérletezgetnek (pl. jazz is felbukkan benne) viszont ez szerintem a dalok rovására megy itt-ott.
--
9000Sanyi
Critical_Message 2010. március 28., vasárnap, 15:39
Critical_Message
Csatlakozott:
2008. augusztus 14.
Hozzászólások: 137
én tudom ajánlani emellé - a szintén lengyel - Retrospective Stolen Thoughts albumát, lényegében ugyanerről a vonalról.
oldboy 2010. március 28., vasárnap, 15:33
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1862
Teljes mértékben egyet értek az ismertetővel.
Anno még a 147-es HP-ra ajánlottam be a lemezt és prog. albumhoz képest egész jó átlaggal végzett!

Azóta is gyakran előveszem, mert nagyon magával ragadó a hangulata.

Egyébként csak azért nem adtam rá max pontot, mert szerintem ezek a srácok még ennél is szebb/jobb albumra képesek, tehát a "mestermű" még bennük van.
De tuti,hogy egyszer kiírják magukból! ;-)
Koncertek
Nomad lemezbemutató
december 19., 19:00,
ELLÁTÓház
III. METAL-X-MASS
december 22., 18:00,
Hemo Klub
Fekete Zaj Tél 2018
december 28.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass IX.
december 28.,
Ti-ti-tá
ExtremeNoiseFest 2018
december 29.,
Szerencsi Rákóczi Vár
Mood
január 4.,
Barba Negra
Caustic Attack Europe Tour 2019
január 13., 20:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.085 seconds to render