Mondvolland
d'Olde Roop (2010)
Elsősorban azoknak fogok kellemes perceket okozni a most következő kritikámmal, akik a dallamos folk-black dolgokért rajonganak, hiszen a holland Mondvolland zeneiségének két meghatározó szegmense a népzenei motívumokkal átszőtt dallamos epikus black metal. A horda Gelderland nevű városkában kezdte meg igéinek barátságos hirdetését 2005-ben, ám annyira jólelkű és bátortalan volt, hogy tavalyig csak két demót és egy kislemezt tudtak felmutatni. Idén azonban a két nagy metal-mágnás holland kiadó összedugta a fejét (Apollon és PainKiller) s megjelent a várva-várt debüt d'Olde Roop címmel, amely természetesen kellően visszanyúlt a hamvaiba, s gyakorlatilag a két demó és EP nótái egészültek ki ezzel is-azzal is. A hihetetlenül béna logo (mint, ha csak valami foci csapat vagy sportklub emblémája lenne) nem különb külsőségekkel egészült ki, s itt is van némi gyökerekhez való visszatalálás, ám ezek a lefelé növekvő ágak nem a saját földben-földből építkeznek, hiszen az Awik Balaian alkotta borító rengeteg hibája és gyermekbetegsége ellenére is igencsak hasonlít a Doré Gusteve féle rézkarc jellegű illusztrációihoz (mármint, ha azt nézzük, ami a kürtből jön ki – mi is lehet az? Lehelet a nagy téli éjszakában?! Vagy netán egy hatalmas bong, tudatvesztésig szívással – beszakadt tudattal, a rötyögő gyermekkor újraélésével?!!) Még mielőtt valaki azt hinné, a sok oltás azért van, mert rossz és értéktelen anyaggal állt elő a holland fiatalság, akkor ki kell hogy ábrándítsam, hiszen éppen ez a bajom. Hogy a béna külsőségek remek hangzással és erőteljes, változatos folk-blackkel párosulnak, amelyben minden benne van, amitől egy ilyen zene jó lehet. A csapat amúgy átesett az öt év alatt pár tagcserén, így tehát nem csak frontembert, de dobost és hegedűst is többet elhasználtak – a jelenlegi vonósuk is vendégzenész illetve a dobosuk, pedig ismeretes lehet mondjuk a Kampfar-ból. Na, de nézzük a zenét… hogy mitől is olyan jó a még név terén is rossz választással élt Mondvolland debüt?


Nos, olyan okokból kifolyólag mondható a dolog jónak, hogy csak pár példával éljek; energikus, komplex, remek dallamok, jó megoldások, profi zenészek, könnyed váltások és átmenetek, sehol sem érezni a most gyorsítunk és kemények leszünk hatást, a korong végig váltakozik, ott súlyos, ott lassú, ott gyors és ott dallamos, ahol annak helye van. Az ének is az epikus kórustól a károgáson át a beszédig és a dallamos orgánumig csatangol el, néhol nagyon erős hörgéssel megtámogatva a múlt és kultúraidéző szövegeket, s hogy hatások terén ne túl nagy kövekkel dobáljam a kedves érdeklődőt, olyanokat említek, melyek határmezsgyéi a Einherjer, Falkenbach, illetve néhol beugrik az igazán gonosz részeknél a lengyel Behemoth neve is, ahogy a dallamos éneknél egy valag népzenei alapokkal dolgozó NS vagy RAC banda neve, melyekre most inkább nem térnék ki. Néhol csicsergő hatást kelt a fuvola és hegedű összjátéka, míg máshol egyenesen a sűrűjébe és a súlyos mélységekbe húz. Túl nagy durranásra ne számítsunk, a Mondvolland semmivel se kiemelkedőbb, mint a többi népzenével dolgozó dallamos black csapat, nem csinálnak sem új nyarat, se korai telet, de az összkép igényes és magával ragadó…


…még akkor is, ha anyanyelvükön adják elő, s valójában egy újabb pár a tucat közül halmazba sorolható a totális végeredmény. Szóval, aki él-hal a kritikában nem egyszer említett műfajért, az nyugodt szívvel vesse magát a sportklub emblémával és túl sokat túl nagy pipából szivornyázó hasis Pista fedővel ellátott debüt valós tartalmával.

Mondvolland_dOlde_Roop_2010
Kiadó:
Stílus:
Népzenés(z) fekete fém…
Értékelés:
 
Pont
: 8.9 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Stemmen in de avond (7:49)
2.De vuurman van Papendal (6:07)
3.De roep der gevallen helden (4:20)
4.'t Oudreemsterveld (4:05)
5.Daar, waar Donar dondert (5:10)
6.Vastelavond (5:17)
7.De witte juffer van Kernheim (5:03)
8....als de grijze sluier over de wouden danst (5:54)
9.Hoefslagen in de verte (7:34)
Írta:
haragSICK
2010. szeptember 6., hétfő, 19:19
Facebook:
Midgardsblot Metal Festival - 20-23.8.2015, Borre, Vestfold, Norvégia
Koncertbeszámoló, andiprkl @ 2015. szeptember 4., péntek, 10:05
Devilish Triumph Tour 2012 - 2012. október 31. - Viper Room, Bécs
Koncertbeszámoló, Krigare @ 2012. november 3., szombat, 19:20
Koncertek
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Deiphago, Pyre, Insulter, Matterhorn
május 28.,
S8 Underground Club
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render