Sgùrr (2015)
A Thy Catafalque életműnek hol egyik, hol másik fejezetét szokták csúcspontként emlegetni. Számomra a Rengeteg címet viselő mestermű jelenti a zenehallgatás Mekkáját; minimum a húsz legjobb lemez közé sorolom, amelyet valaha hallottam. Ezt a gyöngyszemet azonban képtelenség lett volna stílusában túlszárnyalni, ezért nem is lett volna értelme ugyanazzal a megközelítéssel próbálkozni az új anyag készítésekor. Tudva azt, hogy Kátai alkotó szelleme a szívvel van összeköttetésben, és hogy a saját magának felállított minőségi sztenderdek sohasem süllyedhetnek az igényesség mércéje alá, biztos voltam benne, hogy a Sgùrr sem okozhat csalódást. Igaz, elsőre földbe gyökerezett a lábam, amikor olvastam, hogy Bakos Attila nem énekel majd a lemezen, és hogy szöveg is alig lesz a dalokban, de aztán felfogtam, hogy a Sgùrr nem akar az előző lemez árnyékában járni. Az új korong félreismerhetetlen Kátai védjegyekkel nyújt mégis vadonatúj élményt, és számtalan meghallgatás után nyugodtan kijelenthetem: kincset tartok a kezemben.


Kivételes öröm volt az album megjelenésének napján kézhez venni a Sgùrr mediabook változatát. Külsejében is ennyire színvonalas kiadványt ritkán birtokolhat az ember. A CD méreteinél jóval nagyobb fehér könyvecskét lapozgatva fényévekre vagyunk minden metal sztereotípiától, ehelyett Kátai lenyűgöző fotóit csodálhatjuk meg, valamint a minimalizmus jegyében készült domborműves borítót, amely a vizeket és a hegyeket szimbolizálja. Az alföldi művész zenéjére és dalszövegeire jellemző egyfajta fokozott vizualitás, ami már az első perctől kezdve aktív működésbe lép. Ez a jelenség személyessé és bensőségessé teszi a dalokat, és mivel a Thy Catafalque által feltárt világ nálam lételemi kérdés, kötődésem, ragaszkodásom ehhez a zene-szöveg alkotta képi világhoz aligha lehetne erősebb. Talán nem véletlen a dolog, hisz Kátai fotózással is foglalkozik, és ennek a zenével való ötvözete két művészeti ág erényeit egyesíti.

A természet megannyi szépségét közelről megtapasztalni páratlan lehetőség az élettől, és semmihez sem hasonlítható örömmel ajándékozza meg az embert. A hála melegsége tölti csordultig az ember szívét, amikor egy hegycsúcsról néz rá a világra, amikor beszívja az avar illatát, amikor a mindennapi élet buta fecsegései helyett csak a patakok szólnak, csak a faágak ropognak, csak az erdő hallik. Nehéz dolga lesz a Sgùrr lemezzel annak, aki még egyszer sem lelt nyugalomra a fák rengetegében, akit még sosem vett hátára a föld, akinek lelkét nem mosták még zúgó vizek.


Varga Viktória hangja indít utunkra egy szösszenetnyi versben, majd Sipos Ágnes hasonlóan rövid szopránja kalauzol vissza a kiinduló ponthoz, keretbe foglalva a barangolás során tapasztaltakat. Magyar földről indulunk az Alföldi Kozmosz dallamaival, és magyar földre érkezünk a Keringővel. E két tételben szavak nélkül mesél az alkotó arról a vidékről, ahol született, teszi ezt Dimitris Papageorgiou hegedűjének kíséretében. Mindkét szerzeményre örökségünk féltve őrzött darabjaiként tekinthetünk. Ekképpen kell és érdemes a népi jelleget zenébe szőni, hagyni, hogy természetesen ízesítse meg a dalokat, azokkal szemben, akik vasvillával hányják egymásra a folk zenét és a metal riffeket, mintha földet trágyáznának.


Az album gerincét az Oldódó formák a halál titokzatos birodalmában és a Sgùrr Eilde Mòr című negyedóránál is hosszabb eposzok teszik ki, de nem vagyok hajlandó belevágni a baltámat e dalokba, mert egy erdőt nem tűzifának felhasított állapotában fogok értékelni. Elég annyit említenem, hogy a dinamikusan kezelt elektronika épp olyan lüktető, mint amennyire sodró hatású a gitár. A skót hegy nevét viselő dal olyan riffeket zúdít ránk, melyek ereje a kopár nyergek szikláin megtapasztalt pusztító viharéval egyenlő. Ez nem csak afféle közhely, ez fordított esetben is eszembe jut. Meggyőződésem, hogy a hatalmas kövekkel való küzdelem során átélt hirtelen özönvizek alkalmával Kátai riffek válnak cseppfolyóssá a hegycsúcsok felett, amelyek pillanatnyilag kimosnak belőlem minden keserűséget, miközben megtisztulva hagyom, hogy elnyeljen a hegy. Elég csak a Jura című mindent elsöprő tételre gondolni. Huszadjára is éppúgy elveszi az eszem, mint első hallásra. Leírtam már az Arcturus lemezismertetőjében is, hogy egy ilyen örvény ereje éppen egy harmonikus, finom környezetben érvényesül a leginkább. És a dallamok… Megfigyeltem, hogy egyes előadók lemezein hallott merev korlátok szegélyezte melódiákhoz képest, Kátai dallamai lélegeznek. Szabadon és életre kelve szállnak, bolyonganak, táncolnak és ünnepelnek. Megmutatják a levezető utat a kopár sziklákról, majd egyenesen becsalogatnak a fák közé, vagy a patak mentén ki egy csendes tisztásra, és onnan le a völgybe. Az üvöltő vadállatok, sebzett szarvasok, vagy a hegy bosszúja éppúgy megrengeti a zenét, mint ahogy a vízcseppek csendje, a hajnali béke, vagy akár a tenger zúgása lecsitítja azt. De az őszi szélben rejlő elektromosság nyughatatlansága sem hiányzik a Sgùrr dalaiból.


Ki lehetne térni sok egyéb dologra e csodálatos lemez kapcsán, de ahogy a dalszövegek is velősebbek ezúttal — mégis rendkívül kifejezőek —, úgy én is megálljt parancsolok szavaimnak. Mindenesetre, nem tudom elképzelni, hogy zenét lehessen ennél őszintébben játszani.
Thy_Catafalque_Sg_249_rr_2015
Kiadó:
Stílus:
Thy Catafalque
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Zúgó
2.Alföldi kozmosz
3.Oldódó formák a halál titokzatos birodalmában
4.A hajnal kék kapuja
5.Élő lény
6.Jura
7.Sgùrr Eilde Mòr
8.Keringő
9.Zúgó
Írta:
farrrkas
2015. október 28., szerda, 22:08
Facebook:
boymester 2017. november 21., kedd, 18:08
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3778
Ej, hogy én mennyire nem kattantam rá elsőre...azóta ugyanúgy része a kavalkádnak, ha épp erre éhezem:) Nagyszerű.
--
Youtube csatorna
farrrkas 2015. október 29., csütörtök, 13:39
farrrkas
Csatlakozott:
2015. január 8.
Hozzászólások: 433
Válasz McFrost1977 üzenetére:

a TC zenéje nekem pont ilyen! Benne van minden számomra, amiért a ZENÉT szeretem! Hétköznapi és tudományos gondolatok ezerszínű megjelenítése, művészi kivitelezésben: Thy Catafalque
Nem hat elsőre minden mozzanata, nem enged közel magához azonnal, idő kell neki, viszont én beférkőztem hozzá vagy ő hozzám? Nem is tudom, a lényeg, hogy itt van!

Csak egyetérteni tudok. :-) És köszi!
McFrost1977 2015. október 29., csütörtök, 11:35
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1718
1990 óta hallgatok metál zenét, ha megkérdezik tőlem, hogy milyen zenéket szeretek, azt szoktam mondani: extrém metál. Ebbe bele sorolható a sok-sok irányzat amelyek közel állnak hozzám. Viszont az ember a napi pörgése során akarva, akaratlanul is beleakad másféle stílusok zenéjébe, metálba, rockba, rapbe, diszkós popba, komolyzenébe, technoba (reggelig sorolhatnám), melyekből, még ha nem is akarom, de bele a fülembe egy-egy jó dallam, ötlet, amire azt mondom: igen, ez jó!
Na most, a TC zenéje nekem pont ilyen! Benne van minden számomra, amiért a ZENÉT szeretem! Hétköznapi és tudományos gondolatok ezerszínű megjelenítése, művészi kivitelezésben: Thy Catafalque
Nem hat elsőre minden mozzanata, nem enged közel magához azonnal, idő kell neki, viszont én beférkőztem hozzá vagy ő hozzám? Nem is tudom, a lényeg, hogy itt van! S, hogy a kritikából induljak ki (ami telitalálat!): én örülök, hogy Tamás a TC tisztásról az erdő sűrűbb/zordabb irányába indult nem pedig a szellősebb lankák felé!
--
Állat vagyok,
száj és bél,
éhségem nő,
mint belül a halál.
Lew 2015. október 28., szerda, 23:06
Lew
Csatlakozott:
2015. március 29.
Hozzászólások: 29
Ihletett írás (yes)
--
Kill one man, and you are a murderer. Kill millions of men, and you are a conqueror. Kill them all, and you are a god.
Koncertek
Emerson, Lake & Palmer Lives On Tour
február 24., 20:00,
A38 Hajó
Riverside, Lesoir
március 9.,
A38 Hajó
Killfest Tour 2019
március 11., 18:00,
Barba Negra
Reduced To Ashes Tour
március 11., 20:00,
Collosseum Club
Post Traumatic Tour 2019
március 12.,
BudapestArena
Arcane Astral Aeons Tour - Part 2.
március 12.,
Dürer Kert - Room 041
Wayfarers & Warriors Tour 2019
március 13.,
Barba Negra
Ramagehead Tour 2019
március 13.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.085 seconds to render