Clue
sunCult (2016)
Két EP (C.Q. - 2012, What's on your mind? - 2014) után végre itt egy nagylemeznyi anyag a magát “grunge, psychedelic, progressive, rock music of early '90th” címkével ellátó budapesti négyestől.
A bemutatástól talán el is tekintenék, keressetek vissza, mindkét EP-ről találhattok olvasnivalót, ahonnan a Kiss Péter - gitár, ének, Mándli István - gitár, Erdős László - basszusgitár és Erdei Attila - dob felállású banda sztorija is megismerhető. Annyit talán mégis érdemes megjegyezni, hogy a tagok olyan csapatokból lehetnek ismerősök, mint az Autumn Twilight, Paradise Host, Cantara, Holt Költők Társasága.

Mit is lehet hát elmondani az album kapcsán?
Bár a lemezcím sunCult, azért itt a borúnak, vagy pontosabban a borongásnak és a melankóliának is helye van. Nem tértek el az EP-ken kijelölt útról, továbbra is a ‘90-es évek hangulata érezhető a dalokban legerőteljesebben. S talán még azt se lenne túlzás állítani, hogy Seattle-ben is születhettek volna egyes dalok, bár a dark rockos, pszichedeliával kevert hangulat miatt talán kicsit kilógnának onnan.
Mindenesetre ezek az elszállós dolgok korábban is tetszettek, most viszont némi súlyosodást is észre lehet venni. Persze ez nem annyira újdonság a tavaly, az új album előfutáraként nyilvánosságra hozott www című dalukat ismerve. Na, ebben elég súlyos riffek vannak és hát Kiss Peti is elég nyers, már-már hörgős témákat hoz.
Ez a lemez egyik pólusa, a másik meg a 2014-es anyagról már ismert, korábban klipesített kaleidoscope.A lemez megjelenése előtt érkezett az abstract substance videója, s a dal nagyon jó választás volt, mert bátran jelentem ki, hogy a Clue esszenciáját mutatja meg. Ebben benne van szinte minden a csapatra jellemző stílusjegy, illetve finomság.Kedvenc még egy babajáték csilingelő hangjaival kezdődő, visszafogott, melankolikus turquoise, amibe az akusztikus gitár mellett a narráció hoz különleges hangulatot. Valahogy jól keveredik a Chains-es, Mad Season-t idéző kicsit wave-es, enyhén darkos
Az apeiron - ami amúgy a lemez leghosszabb darabja - meg progos hangulatokat hoz, ami valamennyire újdonságot is jelent a csapatnál, de legalábbis árnyalja a Clue-ról eddig kialakult képet. Sokadik hallgatásnál ugrott be, hogy némileg hasonló utakon járt a mohácsi SolarScream is anno.


Azt meg kell hagyni, jól szerkesztették a dalsorrendet, mert a végére tették a három (hologram, kaleidoscope, glow) korábban az EP-ken megjelent nótát, ráadásul ezeket mind kedvencként tartom számon. Ennek ellenére szívesebben hallottam volna helyettük újabb szerzeményeket. De azt hiszem ennyi a negatívum, amit a lemezzel kapcsolatban meg tudok fogalmazni.Összességében tehát elégedett vagyok és lelkesedni is tudok a majd’ negyven percnyi az EP-khez hasonlóan szabadon meghallgatható és letölthető lemezanyagért, bár én, aki az elejétől nyomon követem a csapat munkásságát pici csalódást érzek, az újra felhasznált dalok miatt.
A borító viszont mint láthatjátok különleges és csodás!
Clue_sunCult_2016
Kiadó:
Stílus:
grunge, psychedelic, progressive, rock music of ea
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.solar flare
2.womb of soul
3.abstract substance
4.turquoise
5.apeiron
6.www
7.hologram
8.kaleidoscope
9.glow
Írta:
9000Sanyi
2016. június 8., szerda, 10:44
Facebook:
Nagaarum 2016. június 8., szerda, 11:34
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Na végre! Manapság divatos szó lett a "pszichedelikus".
Korunk "progresszívje" a pszichedelikus. Ez viszont tényleg az.
Fasza dalok ezek nagyon!
AIC, Nirvana, Jane's Addiction ötvözet plusz egy adag saját íz.
Így kell ezt!
--
>>> Kövess a Facebookon! <<<
Koncertek
Keep of Kalessin, Shade Empire, Malphas
június 23.,
Dürer Kert - Room 041
15 Years the Metal Mass
június 24.,
Barba Negra Track
The Flesh & Blood World Tour 2019
június 25.,
Barba Negra Track
Evolution Tour 2019
június 25.,
Budapest Park
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
Flogging Molly, Russkaja
július 3.,
Budapest Park
Rituals of Power European Tour: Phase II
július 3., 19:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.069 seconds to render