Overcast
Mérged EP (2017)
Az Overcast neve ismerős volt, ám kb. ennyi volt, amit el tudok mondani róluk. A Mérged címet viselő EP-jükkel való ismerkedés és annak ismertetése során igyekeztem a csapat munkásságával is képbe kerülni, amiben Novák Árposz a csapat “vezíre” segített. 
A banda története korszakokra osztható, amiben az 1999-2001 közötti alakuló időszaktól a feloszláson, másik zenekar (WHY?) működésén át több kiadványon (demók, EP-k és a 2015-ben megjelent nagylemez) keresztül jutott el a csapat a mai négyes felálláshoz (Novák Árpád - ének, Kispál Gábor - gitár, vokál, Bakó Ádám - basszusgitár és Tasos Nikosz V. - dobok), amely a jelen írás apropójául szolgáló Mérged EP-t készítette el.
A négy számos anyagon az a fajta dirty rock hallható, amit annak idején a Sex Action honosított meg itthon. Ennek az alapjai, már az említett WHY? zenekarban is meglelhetők, de igazából 2012-től mondhatjuk, hogy elkötelezték magukat a műfaj mellett.


Ha felületesen hallgatjuk a nagyjából negyedórás anyagot, akár simán rá lehetne vágni, hogy valami kiadatlan Sex Action cucc került a lejátszóba, mert Árposz hangja erősen emlékeztet Szaszáéra, bár kevésbé reszelős, viszont jóval erőteljesebbnek érzem és még jobb - de legalábbis nekem jobban tetsző - dallamokat is hoz. Ráadásul az, hogy Kispál Gábor gitáros vokálozik is, még dob a dalokon. A szövegvilág hozza a kötelezőt, kevésbé szókimondó, inkább a sorok között olvasva adja a stílus követelte csajozós, motoros témákat.
Kifejezett erőssége az EP-nek, hogy amellett, hogy - bár nyilván nem számíthatunk nagy megfejtésekre - igyekeztek a megjegyezhető témákra hangsúlyt helyezni és a hangzásra sem lehet panasz. Sőt! Jó zúzósan szól az egész.

A nyitó Pokoli fény még kicsit túl is lép a szokásos dirty rock kliséken, ez már inkább metal. De hasonló érzésem van a másodikként érkező Glória esetében is. A szóló miatt ez is több, mint amit egy dirty rocker brigádtól várna az ember, a végére meg még inkább bedurvul. Még a Down is eszembe jut. Ezt jó jelnek tartom, egy különleges egyveleg lehet még ebből.


A Kisördög már inkább a hagyományos laza dirty rock, ez egy jól felépített dal. A Méregről ugyanúgy eszembe jut a Cult, mint a hazai ősrock csapatok és Matyiék. Előbbit a nóta kezdése idézi zeneileg, az utóbbiak az énekdallam és a szöveg miatt ötlik fel bennem. Mondjuk a szóló nekem itt is “kilóg”, úgy értem sokkal jobb, mint amit egy motoros rockot játszó bandától várnék.  Ráadásul jó ötlet volt ezt a végére hagyni, mert a lendülete arra késztet, hogy újra nekifussak az EP-nek.

Szóval a négy szám is meggyőz arról, hogy érdemes a csapatot szemmel tartani és ha ez a zene így tud működni hangzóanyagon, akkor jó körülmények között élőben nagy pörgést indíthat be. Hallgassátok meg!A lemezborító sem olyan, amit egy dirty rock anyagtól várna az ember, azonban megismerve a dalokat azt kell mondjam, illik hozzájuk ez a Álmos Alex tetováló és festőművész barátjuk által készített sötétebb grafika.
Overcast_Merged_EP_2017
Kiadó:
Stílus:
dirty rock
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Pokoli fény
2.Glória
3.Kisördög
4.Méreg
Írta:
9000Sanyi
2017. január 27., péntek, 12:46
Facebook:
Koncertek
Jethro Tull - 50th Anniversary Tour
január 19., 20:00,
Kongresszusi Központ
Midnight Ghost Tour 2019
január 27.,
Dürer Kert - Room 041
Blackened Mysticism Fesztivál 2019
február 16.,
Kaptár Klub
Emerson, Lake & Palmer Lives On Tour
február 24., 20:00,
A38 Hajó
Riverside
március 9.,
A38 Hajó
Killfest Tour 2019
március 11., 18:00,
Barba Negra
Reduced To Ashes Tour
március 11., 20:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.029 seconds to render