Eroded Corridors Of Unbeing (2017)
 
  Vérfarkasok, vámpírok, boszorkányok, cuki kisállatból szörnyeteggé váló manók, cápák és egyéb tenger mélyéről érkező rémségek, halhatatlan álarcos tömeggyilkosok és a karácsonyi vásárra özönlő agymosott tömeg méretének megfelelő zombi hordák támadtak már rá a nagyérdeműre, hogy néhány kellemetlen, mégis adrenalin löketével jóleső félelem érzetet keltsen az unalmas hétköznapok sodrában. A ránk támadó lények megszámlálhatatlanok, főleg, ha hozzá vesszük az olyan produkciókat, melyben egy mutáns krokodil-cápa keverék küzd meg az óriás robot pitonnal…
    Mégis, még a filmek terén is az marad meg bennünk leginkább, amiről nem tudunk semmit. Az ismeretlen, a feltételezett másik oldal, az árnyékvilág, mely az emberi szem elől rejtve marad, pusztán a karunkon égnek meredő szőrszálak jelzik számunkra, hogy van valami, amit nem érzékelhetünk normál szerveinkkel, az tudja igazán átitatni félelem receptorainkat. A megmagyarázhatatlan forrásból érkező hang, zárt helységben támadt hirtelen fuvallat és az ágyunk alatt, ajtók mögött lévő végtelenül mélynek tetsző sötétség az, mely ősi ösztöneinket felélesztve megmutatja nekünk, hogy milyen volt a világ az elektromosság és közvilágítás előtt, amit mi már el sem tudunk igazán képzelni.
    Ezeknek a rejtelmes gondolatoknak, felfedezetlen világoknak a kutatásában, megidézésében jeleskedik a 2012-ben alakult, denveri Spestral Voice zenekar, melyről nyugodtan elmondhatjuk azt, hogy háromnegyed részt a Blood Incantation projektje. Ugyan nem friss a megalakulás, mégis csak most sikerült összehozniuk bemutatkozó lemezüket, mely a most tárgyalt Eroded Corridors Of Unbeing. A sok csúsztatásnak, demózásnak leginkább a zenekarból ki-belépő Casey Hogan (Clad In Darkness, Grok) volt az oka, akit most végre sikerült Eli Wendler mikrofon mögé állításával kiiktatni a képből. Érdekesség egyébként, hogy Wendler eddig leginkább a dobok mögött érezte jól magát (Abysmal Dimensions, Nekrofilth), ettől függetlenül könnyű szerrel ölt magára ósdi búvárruhát, merül alá a névtelen rettegésbe és böfögi fel gyomortájékról tapasztalatait. Ahogy az úgymond központi bandaként funkcionáló Blood Incantation, a Spectral Voice fő csapásiránya is a 90-es évek death metalja, mondhatni igazi forráselemzés, amibe beleültettek egy nagy adag disszonanciát, horrort és doom metalt. Hallgatás közben eszünkbe is jutnak majd szép sorjában a nevek: Asphyx, Bolt Thrower, diSEMBOWELMENT, Sorrow, Autopsy, Accidental Suicide, Cianide, vagy épp a kevésbé ismert, de nagyszerű Crimson Relic.
    Ha még mindig nem állt össze a kép, akkor egyértelműsítés következik: ha időtöltés gyanánt a Spectral Voice lakatlan elmegyógyintézetének meglátogatását választod, akkor death/doom metal vár rád a 90-es évek első feléből merítve. Minimális érzelem, minimális dallamvilág, pusztán a kísértetjárta folyósók lecsupaszított kongása, túlvilágról érkező zajai maradnak összekötve olyan orrfacsaróan erős penész szaggal, mellyel a legbuzgóbb sajtimádó sem tudna mit kezdeni. Ehhez a hangulathoz kapcsolódik az ének, a hangzás, a teljes koncepció, mely a lemez első felében ugyan változatos tempókkal és agresszív robbanásokkal is kényeztet, egyre távolabb sodródik arra a bizonyos ismeretlen, felfedezetlen területre, ahonnan már csak sejtések, megérzések formájában képes reagálni a valóságra.
    A lemez egységes színvonala ellenére ugyanakkor időnként, főleg a hangulatkeltésnek szánt zajongásoknak köszönhetően, melyek olykor főszerepet is kapnak, unalmassá tud válni, amiért nagy kár, valamint háromnegyed órája egészen soknak tűnhet, ha nem a megfelelő élethelyzetben, érzelmi állapotban nyúlunk a meglehetősen ocsmány küllemű lemezhez (pl. ne ezt kapard elő a CD halom alól az ünnepi vacsorához), mely egyébként pontosan olyan förtelmet tartalmaz, mint maga a borító. A Blood Incantation híveit is óvatosságra intem, mert itt bizony szemrebbenés nélkül funeral doom lassúságik zuhanhatunk vissza egy cammogós aprítás után, ami messzebb áll a kitaposott ösvénytől. Ettől függetlenül biztosan előkerül még a Spectral Voice, mely viszontagságos körülmények utáni debütálása ellenére bőven megérdemli a figyelmet, néha még az elérni kívánt borzongást is egészen jól adja a zene, a most már erősnek tűnő felállás pedig még okozhat nekünk meglepetést. A Visions of Psychic Dismemberment című opusz miatt pedig képtelen vagyok 9 pont alá menni... A teljes kiadvány meghallgatható a Dark Descent bandcamp oldalán. 


Spectral_Voice_Eroded_Corridors_Of_Unbeing_2017
Kiadó:
Stílus:
death/doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Thresholds Beyond (07:36)
2.Visions of Psychic Dismemberment (14:29)
3.Lurking Gloom (05:37)
4.Terminal Exhalation (08:39)
5.Dissolution (09:59)
Írta:
boymester
2017. november 11., szombat, 15:17
Facebook:
Phlebotomized - Deformation Of Humanity (2018)
Kritika, boymester @ 2018. december 30., vasárnap, 18:06
Aborted - TerrorVision (2018)
Kritika, boymester @ 2018. december 26., szerda, 08:49
Dirge - Lost Empyrean (2018)
Kritika, boymester @ 2018. december 26., szerda, 08:26
Sulphur Aeon - The Scythe Of Cosmic Chaos (2018)
Kritika, boymester @ 2018. december 24., hétfő, 13:29
Nattravnen - Kult Of The Raven (2018)
Kritika, boymester @ 2018. december 24., hétfő, 13:26
Abythic - Beneath Ancient Portals (2018)
Kritika, boymester @ 2018. december 17., hétfő, 15:52
Koncertek
Jethro Tull - 50th Anniversary Tour
január 19., 20:00,
Kongresszusi Központ
Midnight Ghost Tour 2019
január 27.,
Dürer Kert - Room 041
Blackened Mysticism Fesztivál 2019
február 16.,
Kaptár Klub
Emerson, Lake & Palmer Lives On Tour
február 24., 20:00,
A38 Hajó
Riverside
március 9.,
A38 Hajó
Killfest Tour 2019
március 11., 18:00,
Barba Negra
Reduced To Ashes Tour
március 11., 20:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.112 seconds to render