Sorcier Des Glaces (2018)
  
    Luc Gaulin és Sébastien "Roby" Robitaille tartozik nekem egy bocsánatkéréssel, amit a Sorcier Des Glaces képében most elfogadok. A 90-es évek óta szoros együttműködésben dolgozó két zenész három nagyszerű projektben kamatoztatja tehetségét, teljesen eltérő stílusokban gondolkodva. Legrégebbi ezek közül a progresszív metalban utazó Moonlight, ahol azért vendég zenészek sokaságával szoktak alkotni, majd pedig jött a Sorcier, aminek keretein belül létrehozták a legfagyosabb kanadai black metalt, végül pedig a Passage projekt, ahol epikus, melodikus doom metalban kezdtek el remek dolgokat művelni. Mondanom sem kell, a 2005-ös Passage lemez folytatása volt a tavalyi év egyik általam leginkább várt kiadványa, ám az As Darkness Comes félretéve a korábbi, teljesen egyedi hangulatot úgy döntött, hogy tucat melodikus death/doom produktummá válik. Nem a hörgés térhódításával volt gondom, hanem azzal, hogy sablonok sokaságát tolták az orrom elé, miután majd egy évig követtem a készülés folyamatának híreit az oldalukon. Most visszatértek a black metalhoz, ráadásul már hetedik nagylemezüket kitermelve magukból és azt kell mondjam, ezúttal mindent beleadtak a végeredménybe és olyan lelkesedést okoztak, hogy lehet még annak a bizonyos Passage lemeznek is nekifutok még párszor, hátha csak az elvártaktól való eltérés okozott csalódást. 
 
 
    A Sorcier Des Glaces sosem ígért sokat, sosem zengtek ódákat róluk, de amit vállalt, azt mindig maradéktalnul hozta a rajongók számára, ez pedig nem más, mint a sivár, fagyott vidék, a kezeket és lábujjakat elfeketítő néma gyilkos dicsőítése, zenébe ültetése. A végeredmény most is levett a lábamról, de biztos vagyok benne, hogy ha beköszönt a kanadaihoz viszonyítva szánalmas kis hideg évszakunk (5 cm hó és kitör a káosz), akkor a zenekar nevével fémjelzett lemez biztosan állandó útitársam lesz.  
    Mindemellett ezt a duót az egyik legalulértékeltebb formációnak tartom az a black metal szcénában, mert sokadik lemezükről sem fognak ódákat zengeni a különféle médiacsatornák, sőt, a műfaj rajongói között is csak kevés embernél fog előkerülni annak ellenére, hogy éppolyan északias hangulattal rendelkezik, mint bármely svéd, finn, vagy akár norvég produkció. Persze rátekintve a dalok listájára, azt hiszem azonnal világossá válik, hogy a siker, népszerűség hajhászása nem épp a zenekar fő mozgató rugója, mivel a gyakorlatilag életművüket összefoglaló, saját magukat meghatározó 50 perces tételt nem voltak hajlandóak szilánkokra törni. Ennek egyszerű oka van, amit néhány mondatban csíptem el egy oldalon: vagy hallgasd egyben, mert úgy az igazi, vagy pedig mássz vissza a föld alá és bogarássz számról számra, mint egy jó kis pop lemezen. Még számomra is ilyesztő volt ez a felfogás, viszont időt szakítva, ténylegesen nekifeszülve lepörgetni a Sorcier Des Glacest kihagyhatatlan élménynek bizonyult.


    A hossz tehát egyértelműen fricska azoknak, akik alkalmi fogyasztóként ugranának neki az albumnak. A zenekar bizalmat kér vele és megpróbálja megszolgálni, ami a végeredmény minden egyes másodpercében érződik. Megidéznek szinte mindent, amiért a fekete fémet a 90-es évek első felében megszerette a nagyérdemű, felbukkan a Mayhem misztikuma, a Burzum elmélkedései, a Dissection zord aprításai, az Emperor fantasztikus tempóváltásai, esetenként pedig  Falkenbach népies ihletésű, de még nem túltolt elemei. A regneteg megjegyezhető téma között felütik fejüket a gitárok által prezentált finom dallamok, vokál szempontjából szintén kapunk mindent, ami ebbe a vonalba belefér, legyen szó hörgésről, károgásról, kórusokról. A szöveg javarészt angol nyelvű, de nem ritkák a francia részek, amik a suttogásoknál, monológoknál kifejezetten hatásosak. Sok akusztikus, instrumentális rész gondoskodik arról, hogy ne csak a hó ropogását halljuk, de minden érzékszervünkbe belekapaszkodjon a furcsa mód égő fájdalomhoz hasonlatos érzést keltő hideg. Ilyen szélsőséges hangulatot a Paysage d'Hiver zseniális demóinak hallgatásakor éltem át utoljára, pedig a Sorcier Des Glaces jóval modernebbnek tekinthető Wintherr mester elborult tételeinél. A kanadaiak esetében tehát ne a monoton, hipnotizáló erejű black metalra számítsatok, itt mindig történik valami érdekes, mert úgy durrantanak el legalább két albumnyi ötletet, hogy cseppet sem érezzük soknak, túlzónak. 
    A múltra támaszkodik tehát a projekt, de van annyira modern, hogy szórakoztatni tudjon megoldásaival ebben a cseppet sem egyszerű formában. Egy fél pontot elcsípek tőlük, mert nem mindig akad közel egy órám, hogy élvezhessem a zenéjüket és olyankor nem lenne rossz az a csipegethető megoldás, hogy dalokban gondolkodnak. Egy funeral doom esetében meg tudom érteni a monumentális megoldásokat, itt viszont annyi csemege rejtőzik, hogy szinte már kár, hogy nem tudok kiemelni belőle részleteket, maximum azt írhatnám, hogy ennyi és ennyi percnél van ez vagy az a rész...
    A teljes lemezt idetettem nektek, de érdemes felkeresni a bandcamp oldalukat, mert ott minden eddigi kiadványt megfülelhettek. Érdemes csemegézni belőlük...
 
Sorcier_Des_Glaces_Sorcier_Des_Glaces_2018
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Sorcier Des Glaces (50:16)
Írta:
boymester
2018. szeptember 18., kedd, 16:24
Facebook:
Weide 2018. szeptember 25., kedd, 10:02
Weide
Csatlakozott:
2016. március 24.
Hozzászólások: 1141
Mostanában szoktam hallgatni reggelente, munka közben. Remek írás amúgy, jól megragadtad az album lényegét és hangulatát a kritikádban. (yes)
--
"Ha már nincs benne 3 mp alatt 4 riff oda-vissza, nem is jó?" - McFrost
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.104 seconds to render